#BookTok – Book Talk… για ποια βιβλία μιλούν όλοι στα social media;

Περίληψη: Παλιότερα βιβλία σκαρφαλώνουν ξανά στις λίστες με τα best sellers χάρη στο TikTok. Ας αναλύσουμε το φαινόμενο #BookTok που έχει συνεπάρει μία ολόκληρη γενιά νέων αναγνωστών.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο το hashtag #BookTok έχει συγκεντρώσει 22,5 δισεκατομμύρια προβολές (!) στο TikTok. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή hashtag στην πλατφόρμα και φαίνεται πως φέρνει μία «επανάσταση» στο χώρο του βιβλίου. Πώς το κατάφερε αυτό; Ας αναλύσουμε το φαινόμενο #BookTok!

Τι είναι το #BookTok;


Το #BookTok είναι το hashtag που συνοδεύει περιεχόμενο σχετικό με τα βιβλία στο TikTok. Μέσω των #BookTok posts, content creators από όλο τον κόσμο μοιράζονται τις απόψεις τους, τις ερωτήσεις τους και τις προτάσεις τους, διαβάζουν αποσπάσματα ή δημιουργούν αστεία βίντεο με θέμα τα βιβλία. Τα post του #BookTok μπορεί να συγκεντρώσουν μέχρι και εκατοντάδες εκατομμύρια views. Μέσα από αυτό το hashtag είναι σαν να έχει δημιουργηθεί το μεγαλύτερο book club του κόσμου! Μία απλή αναζήτηση για το hashtag στο TikTok θα σε πείσει για το πόσο viral έχει γίνει. Και αυτό είναι ;ena πολύ πρόσφατο φαινόμενο καθώς τα #BookTok posts άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Πώς το #BookTok αλλάζει το χώρο του βιβλίου


Ως αποτέλεσμα αυτής της νέας τάσης, το #BookTok έχει δημιουργήσει το δικό του προσωπικό στυλ αναγνωστικών προτάσεων. Στο #BookTok βρίσκουμε προτάσεις για βιβλία που «θα σε κάνουν να κλάψεις», βιβλία που «βοήθησαν την ψυχική μου υγεία» και πολλά ακόμα. Το #BookTok δείχνει μεγάλη προτίμηση στα YA (young adult) μυθιστορήματα και στη λογοτεχνία του φανταστικού. Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει φέρει το TikTok στο χώρο του βιβλίου είναι πως παλιότερα αγαπημένα βιβλία που έχουν πια πέσει σε πωλήσεις ή βιβλία που δεν γνώρισαν ποτέ μεγάλη εμπορική επιτυχία, ανακαλύπτονται από τους content creators του #BookTok και γίνονται best sellers σήμερα! Επίσης, μέσω του #BookTok πολλοί χρήστες νεαρής ηλικίας μαθαίνουν να αγαπούν το βιβλίο μέσα από το TikTok, καθώς το κοινό του #BookTok είναι κυρίως ηλικίες 13-30 ετών. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά θετική! Φυσικά, το #BookTok δεν απευθύνεται μόνο σε νέους, αλλά σε όλους!

Τι προτείνει το #BookTok;


Με το #BookTok να μας έχει συνεπάρει κι εμάς, τι θα έλεγες να ρίξουμε μία ματιά στα βιβλία που μας προτείνει το TikTok; Ένα από τα αγαπημένα βιβλία του #BookTok είναι το «They Both Die at the End» του Adam Silvera. Σκέψου πως το hashtag #theybothdieattheend έχει αυτή τη στιγμή σχεδόν 58 εκατομμύρια προβολές, με πολλούς από τους χρήστες να ανεβάζουν στο TikTok τις αντιδράσεις τους για το φινάλε του βιβλίου. Εξαιρετικά δημοφιλής πρόταση του #BookTok είναι και το «Ήμασταν ψεύτες» της Emily Lockhart. Οι συνέπειες των λαθών μας είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2014, με το hashtag #wewereliars να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 64,2 εκατομμύρια views. Το #BookTok έφερε ξανά στο προσκήνιο και το «It Ends with Us». Με 113 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, φαίνεται πως το μελαγχολικό μυθιστόρημα της Colleen Hoover γίνεται ξανά best seller, πέντε χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.

Το «Κανονικοί άνθρωποι» της Sally Rooney δεν χρειάζεται τη βοήθεια του TikTok για να παραμείνει στα «ραντάρ» του αναγνωστικού κοινού, είναι όμως και αυτό από τα αγαπημένα του #BookTok. Η ιστορία δύο νέων ανθρώπων, της Μαριάν και του Κόννελ, έχει κερδίσει πολλά βραβεία, έχει γίνει τηλεοπτική σειρά και τώρα λατρεύεται και στο TikTok. Στις λίστες με τα best sellers έχει ανέβει ξανά και το «The Cruel Prince (The Folk of the Air)» της Holly Black. Αυτό οφείλεται σίγουρα στις 247,5 εκατομμύρια προβολές που έχουν συγκεντρώσει τα βίντεο με το hashtag #thecruelprince. Τέλος, το #Booktok μας προτείνει ένα βιβλίο για το οποίο έχουμε μιλήσει κι εμείς πολλές φορές στο παρελθόν, το «Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι» του Ocean Vuong.

Θέλεις κι άλλες προτάσεις βιβλίων από το TikTok; Συνέχισε να ακολουθείς το hashtag #BookTok, επισκέψου το Public.gr ή μείνε συντονισμένος στο Public Blog!