Family sagas: Η οικογένεια στο επίκεντρο [Βιβλιοπροτάσεις]

Περίληψη: Τα πάντα ξεκινούν από την οικογένεια. Αν θέλεις να βυθιστείς σε συναρπαστικές οικογενειακές ιστορίες, παρακάτω θα βρεις 4+1 βιβλιοπροτάσεις.

Ανέκαθεν η οικογένεια αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς. Τα λεγόμενα family sagas θα σε κάνουν να ξεφύγεις από την πραγματικότητα καθώς μέσα από τις σελίδες τους θα ταξιδέψεις στη ζωή μιας άλλης οικογένειας και θα ανακαλύψεις τις εμπειρίες, τα μυστικά, τα πάθη και τους ιδιόμορφους δεσμούς που τα καθιστούν τόσο μοναδικά αναγνώσματα. Εμείς στο Public συγκεντρώσαμε 4+1 προτάσεις που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη σου!  

Ξεκινάμε με το βραβευμένο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας με καταγωγή από τη Νότια Κορέα, Min Jin Lee, «Πατσίνκο». Η ιστορία ξεκινά σε ένα ψαροχώρι της Νότιας Κορέας το 1932 με ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι που θα παντρευτεί έναν ψαρά και θα γεννήσουν ένα κοριτσάκι, την Σάντζα. Στα δεκαέξι της, η Σάντζα θα μείνει έγκυος από έναν παντρεμένο άντρα. Εδώ, θα κάνει την εμφάνιση του ο Ίσακ, μαζί με τον οποίο διαφεύγουν στην Ιαπωνία για να ζήσουν μαζί. Κάπως έτσι ξεκινά να εκτυλίσσεται η ιστορία μίας οικογένειας μεταναστών που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν. Η συγγραφέας θίγει διαχρονικά θέματα, όπως τα δεινά του πολέμου, της φτώχειαςτου ρατσισμού και της εκμετάλλευσης.

Συνεχίζουμε με το επόμενο μυθιστόρημα το οποίο είναι βραβευμένο με Πούλιτζερ, αλλά και το Εθνικό βραβείο του Κύκλου των Κριτικών (ΗΠΑ) και το βραβείο Αmbassador Book. Πρόκειται για το «Γκίλιαντ» της διάσημης και ταλαντούχας Marylinne Robinson. Το μυθιστόρημα τοποθετείται σε μία μικρή πόλη της Αϊόβα και είναι γραμμένο ως μία επιστολή ενός 77χρονου πάστορα στον 6χρονο γιο του. Στην επιστολή του αναφέρει ότι λόγω μίας ασθένειας που έχει στην καρδιά, δεν του απομένει ακόμη πολύς χρόνος και έχει έρθει η ώρα να του αποκαλύψει την ιστορία της οικογένειας του καθώς και κάποιες περαιτέρω διδαχές, σχετικά με διάφορα ζητήματα όπως η πίστη, η παραβατικότητα, η συγχώρεση κ.α.

Ένα ακόμη εκπληκτικό μυθιστόρημα που αξίζει αδιαμφισβήτητα να διαβάσεις είναι το «Το σπίτι των πνευμάτων» της Isabel Allende. Το «Σπίτι των πνεύματων» μέσα από την ιστορία της οικογένειας Τρουέμπα, μας μιλά για την ιστορία ενός ολόκληρου έθνους, της Χιλής. Ο πατριάρχης Εστεμπάν αγαπά την εξουσία όσο και τη σύζυγο του Κλάρα. Αυτή η γυναίκα, έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με τα πνεύματα. Στο πέρασμα των χρόνων, η οικογένεια θα ζήσει την πιο δύσκολη πολιτικά εποχή. Είναι ένα εκπληκτικό  έργο το οποίο σε μεταφέρει στη Χίλη του 20ου αιώνα μέσα από τη ζωή τριών γενεών.

Φυσικά, δεν μπορεί να παραλειφθεί από τη λίστα μας, το συνταρακτικό «Middlesex» του Jeffrey Eugenides. Το βιβλίο αφηγείται τη ζωή της Καλλιόπης Στεφανίδη και της οικογένειας της στο πέρασμα των χρόνων. Τα μέλη της οικογένειας ξεκίνησαν το ταξίδι τους από ένα μικρό χωριό της Μικράς Ασίας καταλήγοντας στο Ντιτρόιτ την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, έζησαν τις φυλετικές διαταραχές του 1967, πριν τελικά μετακομίσουν στο Μίσιγκαν. Σε όλο αυτό το ταξίδι, η Καλλιόπη προσπαθεί να ανακαλύψει τον λόγο που δεν είναι σαν όλα τα άλλα κορίτσια, μέχρι που μαθαίνει ένα συνταρακτικό οικογενειακό μυστικό. Είναι ένα συνταρακτικό έπος, που δε θα θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Last but not least, έχουμε την επανακυκλοφορία του συναρπαστικού «Η πτώση των γιγάντων». Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Αιώνας» του Ken Follet περιγράφει την ιστορία πέντε οικογενειών στο πέρασμα του χρόνου. Η ιστορία ξεκινά στη Μεγάλη Βρετανία με την στέψη του Γεωργίου Ε'. Ο Μπίλι Γουίλιαμς ξεκινά το πρώτο του μεροκάματο στα ανθρακωρυχεία. Η οικογένεια Φιτσέχμπερτ στην οποία ανήκουν τα ορυχεία, θα συνδεθεί με την οικογένεια Γουίλιαμς, όταν η Έθελ θα ερωτευτεί σφόδρα τον κόμη Φιτσχέρμπερτ. Ταυτόχρονα, η λαίδη Μοντ Φιτσχέρμπερτ, ερωτεύεται έναν κατάσκοπο της πρεσβείας της Γερμανίας. Επίσης στην ιστορία θα προστεθούν ο Γκας Στιούαρτ καθώς και οι αδερφοί Πέσκοφ από τη Ρωσία. Οι ζωές των πέντε οικογενειών, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα, θα σε μαγέψουν και θα σε ταξιδέψουν χωρίς να σε κουράσουν ούτε λεπτό.

Για να ξεκινήσει καλά το φθινόπωρο, λοιπόν, βρες όλα τα παραπάνω βιβλία αλλά και αμέτρητες ακόμα επιλογές στον No1 προορισμό για βιβλία, το Public!