Ημέρα της Γυναίκας: 5 ξεχωριστά βιβλία για μικρά και μεγάλα κορίτσια

Περίληψη: Ξεχωρίσαμε βιβλία, που δεν είναι απλώς γραμμένα από γυναίκες, αλλά στρέφουν πλήρως την προσοχή τους στο γυναικείο φύλο, καθένα από τη δική του ξεχωριστή οπτική - πάμε να τα δούμε αναλυτικά!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), που πλησιάζει, έχουμε όλοι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να θυμηθούμε όλες εκείνες τις σημαντικές γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στην κοινωνία και την Ιστορία. Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να ανατρέξουμε στα βιβλία; Για να διαβάσουμε ιστορίες για γυναίκες δυναμικές, οραματίστριες αλλά και ευαίσθητες...

Ξεχωρίσαμε, λοιπόν, βιβλία που δεν είναι απλώς γραμμένα από γυναίκες αλλά στρέφουν πλήρως την προσοχή τους στο γυναικείο φύλο, καθένα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Μέσα από τις σελίδες τους θα γνωρίσουμε σημαντικές γυναίκες, θα δούμε τη μεροληψία της επιστήμης και θα έρθουμε σε επαφή με πρωτόγνωρα συναισθήματα. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά!

Ξεκινάμε με τις νεαρές της παρέας, που σίγουρα θα εμπνευστούν από τις ιστορίες σπουδαίων γυναικών. Ο λόγος για τη σειρά «μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ», από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, που αποκαλύπτει με απλό και κατανοητό τρόπο τα κατορθώματα γυναικών που έμειναν στην ιστορία, όπως η Ρόζα Παρκς, που αντιστάθηκε απέναντι στον φυλετικό διαχωρισμό της εποχής της ή η Όντρεϊ Χέπμπορν, που άφησε το στίγμα της ως μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του 20ου αιώνα.

Στα αναγνώσματα για μεγαλύτερες ηλικίες ξεχωρίσαμε αρχικά το «Αόρατες Γυναίκες» της βρετανίδας ακτιβίστριας και δημοσιογράφου Caroline Criado Perez. Εδώ δεν θα σταθούμε σε κάποια σπουδαία γυναικεία φιγούρα αλλά θα δούμε, μέσα από έρευνες που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως, τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες αποκλείονται από την κυβερνητική πολιτική, την ιατρική έρευνα, την τεχνολογία, τους εργασιακούς χώρους, τον αστικό σχεδιασμό και τα μέσα ενημέρωσης. Ένα βιβλίο που αλλάζει το παιχνίδι, μέσα από καταιγισμό στοιχείων, και προκαλεί γέλιο, κλάμα αλλά και μελαγχολία, καθώς η συγγραφέας καταφέρνει να αποδείξει, πέρα από κάθε αμφιβολία, την αρχική της θέση: ότι ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος για τους άνδρες.

Σκυτάλη παίρνει το «Three Women» της Lisa Taddeo, ένα άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Η δημοσιογράφος ακολούθησε για 8 χρόνια τις ζωές τριών γυναικών, με σκοπό να μάθει τα πάντα για τις σεξουαλικές τους ζωές: την έφηβη Maggie, που έχει σχέση με τον καθηγητή της στο Λύκειο, τη νοικοκυρά Lina, που ο χωρίς σεξ και πάθος γάμος της την οδηγεί σε μια έντονη σχέση με τον πρώην της, και τη Sloane, της οποίας ο σύζυγος απολαμβάνει να την βλέπει να κάνει σεξ με άντρες και γυναίκες μπροστά του.

Και κλείνουμε με ένα μυθιστόρημα-ωδή στη γυναίκα, το οποίο τιμήθηκε με το Booker Prize του 2019. Ο λόγος για το «Girl, Woman, Other» της Bernardine Evaristo, που αποτελεί ένα χρονικό της ζωής των έγχρωμων οικογενειών της Βρετανίας. «Είμαι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα στην οποία απονέμεται αυτό το βραβείο», δήλωσε η ίδια κατά την απονομή του, σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη «πρωτιά».

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, λοιπόν, ευκαιρία να ανατρέξουμε σε όλα εκείνα τα σημαντικά βιβλία γραμμένα από γυναίκες ή (κυρίως) για τις γυναίκες! Βρείτε τα στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!