«Ο Γερμανός κατάσκοπος» / Το μυθιστόρημα πίσω από το «Κατηγορώ» του Πολάνσκι

Περίληψη: Ήξερες ότι το βραβευμένο με Αργυρό Λέοντα «Κατηγορώ…!», που παίζει τώρα στους κινηματογράφους, βασίστηκε στο σαγηνευτικό μυθιστόρημα «Ο Γερμανός κατάσκοπος» του Robert Harris;

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας της χρονιάς που πέρασε ο Ρόμαν Πολάνσκι πρόσθεσε ακόμα ένα βραβείο στη συλλογή του. Και μπορεί η νέα του δουλειά να μην κατάφερε να κερδίσει το «Joker» στη μάχη για την καλύτερη ταινία, ωστόσο ο γαλλο-πολωνός περιώνυμος σκηνοθέτης τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα για το ιστορικό δράμα «Κατηγορώ…!»

Video Duration
1:45


Από τη Biennale της Βενετίας πέρασαν κιόλας τέσσερις μήνες και έφτασε, επιτέλους, η στιγμή για την προβολή της ταινίας και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Λίγα λόγια για την ιστορία: Παρίσι, 1895. Ο Alfred Dreyfus, ένας νεαρός εβραίος αξιωματικός, έχει μόλις καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση στο Νησί του Διαβόλου, κατηγορούμενος για προδοσία, και έχει υποστεί δημόσιο εξευτελισμό παρουσία είκοσι χιλιάδων ατόμων, με την αφαίρεση του στρατιωτικού βαθμού του. Ανάμεσα στους παρισταμένους και ο George Picardο φιλόδοξος και διανοούμενος αξιωματικός, προσφάτως διορισμένος επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας, μέσω της οποία είχε «αποδειχτεί» ότι ο Dreyfus ήταν πληροφοριοδότης των Γερμανών... και κάπως έτσι ξεκινά μια σαγηνευτική ιστορία κατασκοπευτικής δράσης και συνομωσιών.

O Dreyfus ήταν πραγματικό πρόσωπο. Ήξερες, όμως, ότι η ιστορία της ταινίας προέρχεται από βιβλίο και αφορά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Γαλλίας του 19ου αιώνα; Το φιλμ βασίστηκε στο ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Γερμανός κατάσκοπος» του Robert Harris, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο βρετανός συγγραφέας, επιδέξιος στα ιστορικά έργα, στο παρελθόν έχει επικεντρωθεί σε σημαντικές περιόδους της ιστορίας, όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στον «Γερμανό Κατάσκοπο», ωστόσο, επέλεξε να ασχοληθεί με ένα σκάνδαλο που ξέσπασε περί τα τέλη του 1800 και είχε επιπτώσεις σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το 2014 το βιβλίο τιμήθηκε με τα Βρετανικά βραβεία «CWA Ian Fleming Steel Dagger» και «Walter Scott Prize». Στην Ελλάδα το βιβλίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2015, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση του Κώστα Μπαρουξή.

Αν σε συναρπάζουν κι εσένα τα αστυνομικά μυθιστορήματα, τότε «Ο Γερμανός κατάσκοπος» σε περιμένει -όχι μόνο στην μεγάλη οθόνη- αλλά και στα καταστήματα Public!

To Public και οι εκδόσεις Ψυχογιός χαρίζουν πέντε (5) αντίτυπα του βιβλίου «Γερμανός Κατάσκοπος» σε ισάριθμους (5) τυχερούς.

Η κλήρωση ολοκληρώθηκε και οι νικητές είναι οι εξής:

Πέτρος Ιγνατίου
Αλίκη Μάστορα
Νίκος Νάκης
Αλέξης Κοντογιάννης
Πέτρα Γαργαλάκου

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή!