Κορυφαία non-fiction βιβλία που διαβάσαμε μέσα στη χρονιά

Περίληψη: Οι non-fiction επιλογές δεν έλειπαν από τα βιβλία που διαβάσαμε μέσα στο 2021. Από αυτές επιλέξαμε τις αγαπημένες μας, τις οποίες θα δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

To 2021 φτάνει στο τέλος του. Λίγες ημέρες πριν υποδεχτούμε το 2022, θυμόμαστε τα κορυφαία βιβλία που διαβάσαμε μέσα στη χρονιά που φεύγει. Τους περασμένους 12 (σχεδόν) μήνες τους περάσαμε παρέα με κάθε λογής βιβλία. Για τα μυθιστορήματα που διαβάσαμε φέτος σου μιλήσαμε ήδη. Τώρα, ήρθε η ώρα να δούμε και τα non-fiction που ξεχωρίσαμε μέσα στο 2021.

Ξεκινάμε με μία από τις νεότερες κυκλοφορίες της λίστας μας, το βιβλίο «Ο ήρωας της διπλανής πόρτας» από τον Robin Sharma. Ο γκουρού της προσωπικής ανάπτυξης επανέρχεται με ένα έργο που μας βοηθά να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά, τις συνήθειες και τις τεχνικές που μπορούν να κάνουν τον καθένα από εμάς επιτυχημένο, σε όποιον τομέα κι αν ενδιαφερόμαστε να επιτύχουμε. Σε μία δύσκολη συγκυρία όπως αυτή που ζούμε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ένα εγχειρίδιο σαν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο.

Μέσα από τα βιβλία αγαπήσαμε (κι άλλο) τον κόσμο μας φέτος. Κι όταν λέμε τον κόσμο μας εννοούμε τόσο τη χλωμή μπλε κουκκίδα (όπως την είχε αποκαλέσει ο Carl Sagan) που ονομάζουμε Γη όσο και το αχανές σύμπαν που την περιβάλει. Οδηγοί μας δύο άκρως ενδιαφέροντα βιβλία. Το πρώτο είναι το «Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους», το νέο λογοτεχνικό εγχείρημα της αγαπημένης Facebook σελίδας «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ». Με την ίδια πανέμορφη εικονογράφηση που έχουμε γνωρίσει από τα προηγούμενα βιβλία και ένα σωρό πληροφορίες για κάθε γωνιά του πλανήτη, μάθαμε λίγο καλύτερα τι συμβαίνει δίπλα μας. Το δεύτερο είναι το έργο της αστροφυσικού Katie Mack «Το τέλος των πάντων». Ό,τι θες να μάθεις για το (πιθανό) τέλος του συμπυκνώνεται σε ένα βιβλίο. Γιατί να θες να μάθεις κάτι τέτοιο; Γιατί, παραδόξως, αυτό το βιβλίο θα σε κάνει να αγαπήσεις και να εκτιμήσεις περισσότερο τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα.

Η μαγεία της Γης είναι εμφανής ακόμα και στα πιο μικρά του πλάσματα. Η ζωή υπάρχει όπου κι αν ψάξει κανείς, από τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών μέχρι τις υψηλότερες βουνοκορφές, και αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό. Ο David Attenborough έχει αφιερώσει δεκαετίες από τη ζωή του εκπαιδεύοντάς μας για τα θαύματα του πλανήτη και μέσα από τη βιογραφία του, «Living Planet - The Web of Life on Earth», μας δίνει ένα ακόμα μάθημα. Η αγάπη μας για τον πλανήτη μας οδήγησε και σε αναγνώσματα που μιλούν για τα μεγαλύτερα προβλήματά του σήμερα. Το μεγαλύτερο όλων δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί την μακροχρόνια διαβίωση του είδους μας στη Γη. Με διάθεση για δράση, διαβάσαμε το νέο βιβλίο της Naomi Klein, «Πώς να αλλάξουμε τα πάντα», για να ανακαλύψουμε τρόπους δράσης απέναντι στην κλιματική απειλή, αλλά και πώς να χτίσουμε δυνατότερες σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας.

Η περιπλάνησή μας σε non-fiction βιβλία είχε και βιογραφίες. Αυτή που μας κέρδισε περισσότερο από κάθε άλλη ήταν η βιογραφία της Simone de Beauvoir «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ», από την Kate Kirkpatrick. Η εμβληματική Γαλλίδα φιλόσοφος σμίλεψε με τη σκέψη της το φεμινιστικό κίνημα. Αυτή η βιογραφία αντλεί πληροφορίες από αδημοσίευτες πηγές και ρίχνει περισσότερο φως στη ζωή και τις σκέψεις ενός εκ των σημαντικότερων ανθρώπων του 20ου αιώνα.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες κορυφαίες λογοτεχνικές προτάσεις του 2021 και γέμισε τη reading list σου για την επόμενη χρονιά.