Books around the world: H λογοτεχνία του Μαρόκο

Περίληψη: Μάθε ό,τι δεν ήξερες για τη λογοτεχνία και τους συγγραφείς του Μαρόκο. Ανακάλυψε τη μαροκινή λογοτεχνία εδώ!

Μαρόκο… μια πολύχρωμη χώρα σαν παραμύθι, γεμάτη μυστήρια. Για αυτή τη μοναδική χώρα, ο προηγούμενος βασιλιάς, Χασάν Β’, είχε δώσει τον καλύτερο χαρακτηρισμό που θα μπορούσαμε να της δώσουμε. Όπως είπε, είναι μια χώρα που μοιάζει με δέντρο, το οποίο έχει τις ρίζες του στην Αφρική και τα κλαδιά του στην Ευρώπη. Με αυτήν την έκφραση είναι ξεκάθαρο ότι το Μαρόκο είναι μία χώρα – σταυροδρόμι Αφρικής και Ευρώπης - με βαθιά ριζωμένες τις Αφρικάνικες παραδόσεις αλλά και με την τάση να εκσυγχρονίζεται όλο και περισσότερο.

Επιπλέον, το Μαρόκο, είναι μία χώρα με πλούσια λογοτεχνική κληρονομιά, που περιλαμβάνει διάσημους συγγραφείς από τους Βερβερίνους του 11ου αιώνα μέχρι και τους ποιητές της Beat γενιάς, της δεκαετίας του 1950. Παρά το γεγονός ότι η μαροκινή λογοτεχνία είναι ποικιλόμορφη και πολυεπίπεδη, οι ρίζες της δεν βρίσκονται στο μακρινό παρελθόν. Αν θέλεις να ανακαλύψεις αυτήν την χώρα, αυτά τα 5 υπέροχα βιβλία θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις σε βάθος αυτόν τον μυστηριώδη πολιτισμό.

Το ταξίδι μας ξεκινά με πρώτη πρόταση το βιβλίο «Η χώρα των άλλων» της Leïla Slimani. Πρόκειται για το πρώτο μέρος ενός family saga όπου βλέπουμε την εξέλιξη της ζωή ενός ζευγαριού, της Γαλλίδας Ματίλντ και του Αμίν από το Μαρόκο. Σε μία περίοδο δέκα ετών, τη δεκαετία του ’50, όπου το Μαρόκο βρίσκεται σε αναβρασμό με τη Γαλλία, και οι δύο αναρωτιούνται για την ταυτότητά τους. Παράλληλα, προσπαθούν να συμβαδίσουν στη ζωή, παρά τη μεγάλη αναταραχή μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς μέσα από αυτό, η Leïla θέλησε να δείξει τον ρόλο που παίζει η ιστορία στη διαμόρφωση μιας προσωπικότητας αλλά και πως τα ιστορικά γεγονότα κάθε εποχής επηρεάζουν βαθιά τα συναισθήματα και τις σχέσεις των ανθρώπων.

Συνεχίζουμε με το πολυβραβευμένο βιβλίο της Laila Lalami το οποίο δεν πρέπει να λείπει από τα ράφια της βιβλιοθήκης σου. Ο λόγος για το «Οι Ιστορίες ενός Μαυριτανού». Η αμερικανομαροκινή συγγραφέας σε αυτό της το μυθιστόρημα, μας αφηγείται τις ιστορίες του Εστεμπανίκο, του πρώτου μαύρου εξερευνητή της Αμερικής. Ο Εστεμπανίκο ζούσε στην Αζεμούρ, ήταν έμπορος και πέρασε ένα διάστημα τρομερής ευμάρειας. Όμως η πολιορκία της Αζεμούρ απέκοψε τα πλοία που έφερναν τρόφιμα και άλλα προϊόντα, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν τρομερή φτώχεια. Ο Εστεμπανίκο, έχοντας δύο μικρά αδέλφια και μια μάνα να ταΐσει, πήρε την απόφαση να πουλήσει τον εαυτό του ως σκλάβο και να τους δώσει τα χρήματα. Ο πρώτος του αφέντης τον πούλησε ξανά στον στρατηγό Ντοράντες, ο οποίος θα έπαιρνε μέρος στην εκστρατεία του Ναρβάεθ, για να πάει στη Λατινική Αμερική και να υποτάξει τους Ινδιάνους. Οι μόνοι επιζώντες της εκστρατείας ήταν οι Ντοράντες, Καμπέθα δε Βάκα, Καστίγιο και φυσικά ο Εστεμπανίκο. Η Laila Lalami έγραψε αυτήν την ιστορία έχοντας κάνει έρευνα σε πάρα πολλά έγγραφα που διασώθηκαν μέσα στους αιώνες, συνθέτοντας μια ιστορία που «παντρεύει» αληθινά γεγονότα με φανταστικούς χαρακτήρες.

Όπως προαναφέραμε, το Μαρόκο είναι μία χώρα με πλούσιο και ιδιόμορφο πολιτισμό. Στο βιβλίο «Γάμος για ευχαρίστηση», ο συγγραφέας Ben Jelloun Tahar καταπιάνεται με τον θεσμό του γάμου. Στο Ισλάμ επιτρέπεται σε έναν άνδρα που ταξιδεύει να συνάψει γάμο συγκεκριμένης διάρκειας, για να μην μπει στον πειρασμό να συναναστρέφεται με ιερόδουλες. Τον αποκαλούν «γάμο για ευχαρίστηση». Ο Αμίρ είναι ένας οικογενειάρχης έμπορος, ο οποίος λόγω της δουλειάς του λείπει για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι του, περνώντας πολύ χρόνο στη Νότια Αφρική. Εκεί θα ερωτευτεί τρελά μια μαύρη γυναίκα, τη Ναμπού, με την οποία θα συνάψει «γάμο για ευχαρίστηση». Όταν, όμως, φτάσει η στιγμή να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του, αποφασίζει να πάρει μαζί του και τη Ναμπού, και όλα μοιάζουν ονειρικά, μέχρι να γνωρίσει την πρώτη του γυναίκα. Η πρώτη του γυναίκα θα αντιμετωπίσει τη Ναμπού σαν μια αμόρφωτη σκλάβα…

Η επόμενη μας πρόταση είναι το βιβλίο «Ο τρελός του βασιλιά» του Mahi Binebine. Αυτό είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο ξεκινά σαν μία ενδιαφέρουσα αθώα ιστορία με άρωμα και γεύση Ανατολής. Σιγά σιγά όμως εξελίσσεται σε ένα ψυχολογικό θρίλερ το οποίο μας αποκαλύπτει ότι η ζωή στην υπηρεσία ενός αφέντη σημαίνει συνενοχή για τις πράξεις του. Στην αρχή της ιστορίας, η αγάπη του αυλικού αξιωματούχου για τον ετοιμοθάνατο αφέντη του είναι αρκετά συγκινητική. Όμως, σιγά σιγά αποκαλύπτονται οι πραγματικές σκέψεις για τον βασιλιά που κυβέρνησε τυραννικά το Μαρόκο. Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν απολογισμό για το τρομερό τίμημα της αφοσίωσης.

Τέλος, ένα ακόμη μυθιστόρημα που περιλαμβάνει έντονα το πολιτικό στοιχείο είναι το «Νουρ, γύρνα στον κόσμο» του Rachid Benzine. Πρόκειται για έναν διάλογο ανάμεσα σε έναν πατέρα ισλαμολόγο με ανοιχτό μυαλό και τη νεαρή κόρη του, που προσχώρησε στον ISIS. Η αγάπη του πατέρα και της κόρης είναι ο συνδετικός τους κρίκος, όμως, όλα τα άλλα μοιάζουν να τους χωρίζουν. Ένα άκρως συγκλονιστικό μυθιστόρημα γραμμένο στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το λογοτεχνικό μας ταξίδι. Αν θέλεις να γνωρίσεις λογοτεχνικές προτάσεις και από άλλες χώρες ανά τον κόσμο, μπορείς να κάνεις κλικ εδώ. Για τον επόμενο λογοτεχνικό μας προορισμό, stay tuned στο Public blog.