My heart goes book: Φέτος τον Φεβρουάριο διαβάζουμε τον έρωτα!

Περίληψη: Ξεχωρίσαμε βιβλία που μιλούν για τον έρωτα κάτω από κάθε πρίσμα: της αφοσίωσης, της προδοσίας, της ανύψωσης, του ξεπεσμού που μπορεί να κρύβει. Γιατί «τα εμπόδια είναι που μετατρέπουν έναν έρωτα σε ερωτική ιστορία».

Τα βιβλία που υμνούν τον έρωτα σε κάθε του υφή αποδεικνύουν ότι εκείνος ήταν, είναι και θα είναι η πρώτη ύλη της λογοτεχνίας. Ο Φεβρουάριος για το Public είναι μήνας διαβάσματος για τον έρωτα και αγάπη (μια και όλοι οι υπόλοιποι είναι μήνες αγάπης για το διάβασμα). Ξεχωρίσαμε, λοιπόν, εκείνες τις ιστορίες που μιλούν για τον έρωτα από κάθε πρίσμα: της αφοσίωσης, της προδοσίας, της ανύψωσης, του ξεπεσμού που μπορεί να κρύβει. Γιατί, όπως έχει γράψει ο Κούντερα, «τα εμπόδια είναι που μετατρέπουν έναν έρωτα σε ερωτική ιστορία».

Αρχή με την πραγματική ιστορία της εξωσυζυγικής σχέσης του σπουδαίου αμερικανού συγγραφέα Ernest Hemingway. Λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του, το 1961, είχε μιλήσει στον Aaron Hotchner για τη σχέση που θα κατέστρεφε τον πρώτο του γάμο. Συνδυάζοντας ο δεύτερος αυτή τη διήγηση με άλλες ερωτικές ιστορίες που είχε καταγράψει, συνέταξε τον «Ερωτευμένο Χέμινγουεϊ», μια βιογραφία με κεντρικό θέμα τον χαμένο έρωτα. Σειρά παίρνει «Η ιστορία ενός γάμου», που δεν βασίζεται σε κάποια πραγματική ιστορία αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι. Πραγματεύεται και αυτή τη διάλυση ενός γάμου, στον οποίο η αγάπη άρχισε να σβήνει, ως συνήθως, με την πάροδο του χρόνου.

Συνεχίζουμε σε πιο... τολμηρά μονοπάτια με την «Αφροδίτη με τη γούνα» του Leopold von Sacher-Masoch. Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στον όρο μαζοχισμός δεν δίστασε να εξερευνήσει πτυχές του έρωτα που ακόμα και σήμερα θεωρούνται taboo - και μάλιστα εν έτει 1870! Μια ιστορία γραμμένη με τρόπο αυθεντικό και αισθαντικό, που 150 χρόνια μετά παραμένει από τις δυνατότερες του είδους της. Πιο casual καταστάσεις περιγράφει ο Haruki Murakami στο μυθιστόρημά του «Norwegian Wood». Με νοσταλγική διάθεση ο ιάπωνας συγγραφέας μας ταξιδεύει στο Τόκιο και τις σχέσεις του Toru Watanebe, ο οποίος θυμάται τα φοιτητικά του χρόνια.

Το κλασικό πλέον «Eat Pray Love» μας πάει όχι σε έναν αλλά σε τρεις διαφορετικούς προορισμούς. Η συγγραφέας Elizabeth Gilbert, μετά από το διαζύγιό της, αποφασίζει να γυρίσει τον κόσμο και να ανακαλύψει τον πραγματικό της εαυτό. Η βιογραφική της αφήγηση σε προ(σ)καλεί να κάνεις το ίδιο. Η Eva Illouz, από την άλλη, προσεγγίζει τον έρωτα από κοινωνιολογική σκοπιά. «Γιατί πληγώνει ο έρωτας» είναι το ερώτημα που κάποια στιγμή έχει περάσει από το μυαλό όλων μας. Μέσα από πραγματικά παραδείγματα η συγγραφέας προσπαθεί να δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση...

Ο Erich Fromm βασίζεται στην επιστήμη της Ψυχολογίας, για να εξερευνήσει την αγάπη - και όχι μόνο την ερωτική. Η ανάλυσή του, με τίτλο «Η τέχνη της αγάπης», 64 χρόνια από την πρώτη της έκδοση, βοηθά εκατομμύρια αναγνώστες να βελτιώσουν τη ζωή τους. Επανερχόμαστε στα αμιγώς λογοτεχνικά αναγνώσματα με «Το τούνελ» του Αργεντίνου Ernesto Sabato. Εδώ ο έρωτας μετατρέπεται σε ψύχωση, μια ψύχωση που θα οδηγήσει μέχρι και στον φόνο!

Η ελληνική λογοτεχνία κρύβει και αυτή πολλές αξιοσημείωτες προτάσεις στο ίδιο πνεύμα, όπως η «Σονάτα του σεληνόφωτος», μνημειώδες έργο του σπουδαίου Γιάννη Ρίτσου. Ένα ποίημα εξομολογητικό, που μέσα από τον έρωτα απλώνεται στον χρόνο. Σε ακόμα μία επιστημονική προσέγγιση του έρωτα έχουμε το «Εγκώμιο για τον έρωτα» του Alain Badiou. Αυτή τη φορά βλέπουμε τα πράγματα από τη σκοπιά της φιλοσοφίας, η οποία συνδέει τον έρωτα αριστοτεχνικά με άλλες πτυχές της ζωής μας.

Έντονα φιλοσοφική διάθεση έχει και το μυθιστόρημα του Alain de Botton «Το χρονικό του έρωτα». Αφήνει στην άκρη τα θυελλώδη πρώτα στάδια μιας νέας σχέσης και αναζητά τα συστατικά εκείνα που κάνουν έναν έρωτα να αντέχει στο χρόνο - το μέγα ζήτημα! Οι προτάσεις μας κλείνουν με το βιβλίο του John Green «Το λάθος αστέρι». Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αντιμετωπίζει τον έρωτα με ειλικρίνεια, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να προκύψει ακόμα και κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες.

Βρες όλα τα παραπάνω βιβλία (και ακόμα περισσότερα) στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr! Κι αν αρνείσαι πεισματικά να μπεις σε... ερωτικό κλίμα λόγω ημερών, κράτησε τις προτάσεις για την υπόλοιπη χρονιά - άλλωστε όσοι αγαπούν γιορτάζουν ολοχρονίς.