National Book Award 2021 / Μυθιστόρημα της χρονιάς το «Hell of a Book» του Jason Mott

Περίληψη: Σε μία ψηφιακή τελετή, απονεμήθηκαν τα National Book Awards 2021. Στην κατηγορία του μυθιστορήματος μεγάλος νικητής ήταν ο Jason Mott για το έργο του «Hell of a Book»

Στα 72α βραβεία του αμερικάνικου National Book Foundation ένας από τους μεγάλους νικητές της απονομής είναι ο Jason Mott. Στην πιο δημοφιλή κατηγορία, αυτή των μυθιστορημάτων, κέρδισε το National Book Award του 2021 για το βιβλίο του, «Hell of a Book». Οι κριτές χαρακτήρισαν το έργο «αριστοτεχνικό» κατά την απονομή, η οποία έγινε διαδικτυακά.

Το «Hell of a Book» είναι ένα μυθιστόρημα για τις περιπέτειες ενός Αφροαμερικανού συγγραφέα κατά τη διάρκεια περιοδείας για την προώθηση ενός βιβλίου του. Παράλληλα έχουμε και την ιστορία ενός παιδιού, ο οποίος δέχεται bullying στο σχολείο λόγω του χρώματος του δέρματός του. Έμπνευση για το μυθιστόρημα ήταν μία σειρά από θανάτους Αφροαμερικανών στα χέρια της αστυνομίας, με τον Mott να προσπαθεί να αποδώσει στο χαρτί το τι σημαίνει να είσαι Αφροαμερικανός και να προσπαθείς να παραμείνεις ασφαλής στην Αμερική. Φυσικά, πολλά από αυτά που θα διαβάσουμε στο βιβλίο προέρχονται από προσωπικές του εμπειρίες.

Στην ομιλία του κατά την αποδοχή του βραβείου, το Jason Mott θέλησε να αφιερώσει το National Book Award του 2021 σε αφανείς ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω. Ο συγγραφέας δήλωσε: «Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλα τα άλλα τρελά παιδιά, τους ξένους, τους περίεργους, τους εκφοβισμένους, αυτούς που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τους παρεξηγήσει ο κόσμο και οι γύρω τους. […] σε εκείνους που, παρά το γεγονός αυτό, αρνούνται να ξεπεράσουν τη φαντασία τους, αρνούνται να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους και αρνούνται να αρνηθούν, να μειώσουν την ταυτότητά τους ή την αλήθεια ή τους έρωτές τους. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους.»

Διασημότερο έργο του Jason Mott είναι το ντεμπούτο του, «The Returned», το οποίο κυκλοφόρησε το 2013 και έχει μετατραπεί και σε τηλεοπτική σειρά. Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει τρία ακόμα μυθιστορήματα και δύο ποιητικές συλλογές.

Τα National Book Awards απονέμουν κάθε χρόνο τέσσερα ακόμα βραβεία. Για το 2021, τα υπόλοιπα βραβεία διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Nonfiction: Tiya Miles, «All That She Carried: The Journey of Ashley’s Sack, a Black Family Keepsake»
  • Ποίηση: Martín Espada, «Floaters»
  • Μεταφρασμένη Λογοτεχνία: Aneesa Abbas Higgins και Elisa Shua Dusapin, «Winter in Sokcho»
  • Νεανική Λογοτεχνία: Malinda Lo, «Last Night at the Telegraph Club»