Ο μαγικός κόσμος των manga: μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία τους

Περίληψη: Σήμερα τα manga είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ; Τα manga έχουν μεγαλύτερη ιστορία από ότι ίσως φαντάζεσαι.

Με τον όρο manga αναφερόμαστε στα κόμικς και graphic novels που προέρχονται από την Ιαπωνία, αλλά αυτό το ήξερες ήδη. Στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου διαβάζονται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, ενώ σήμερα τα manga είναι πιο δημοφιλή από ποτέ σε όλο τον κόσμο. Το όνομα manga προέρχεται από την ιαπωνική λέξη 漫画, η οποία αποτελείται από τo συνθετικά “man”, που σημαίνει “αυθόρμητος” και “ga” που σημαίνει “εικόνες”. Τα manga δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο όμως, έχουν ιστορία αιώνων και σήμερα θα τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Η αρχή των manga

Η ιστορία του όρου manga μπορεί να χαρτογραφηθεί μέχρι και τα τέλη του 18ου αιώνα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1798 με τη δημοσίευση του εικονογραφημένου βιβλίου “Shiji no yukikai” από τον Santō Kyōden. Λίγο αργότερα, το 1814, κυκλοφόρησε το πρώτο έργο με τον όρο manga στον τίτλο του. Αυτό ήταν το “Hokusai Manga” του καλλιτέχνη Katsushika Hokusai. Η ιστορία των manga, όμως, λέγεται πως έχει τις ρίζες της στον 12ο αιώνα, με πάπυρους από εκείνη την εποχή να φαίνεται πως είναι τα πρώτα παραδείγματα του στυλ των manga, όπου η ιστορία διαβάζεται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Στα νεότερα χρόνια, τα manga χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και ως εργαλείο προπαγάνδας από την Ιαπωνική Αυτοκρατορία.

Ο Β’ Π.Π. σημείο καμπής στην ιστορία των manga

Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έφερε τεράστιες αλλαγές και στο χώρο των manga. Η αυτοκρατορία της Ιαπωνίας είχε ηττηθεί και η χώρα ήταν υπό κατάληψη από τους συμμάχους, οι οποίοι περιόρισαν το διαμοιρασμό προπαγάνδας. Παράλληλα, οι Αμερικάνοι στρατιώτες που βρέθηκαν στην Ιαπωνία έφεραν μαζί τους κόμικς από τη Δύση. Ο συνδυασμός αυτών των γεγονότων επηρέασε σημαντικά την κουλτούρα των manga στη χώρα. Οι καλλιτέχνες είχαν πλέον μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης, ενώ τα δυτικά κόμικς αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία ενός καινούργιου καλλιτεχνικού στιλ, που συνδύαζε στοιχεία και από τα αμερικάνικα κόμικς.

Ένα από τα διασημότερα manga που ξεκίνησαν στη μεταπολεμική εποχή ήταν το “Astro Boy” του Osamu Tezuka, ο οποίος θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ο Ιάπωνας Walt Disney, λόγω της συνεισφοράς του στο είδος. Μία ακόμα σειρά manga που γνώρισε τεράστια επιτυχία την ίδια περίοδο ήταν το “Sazae-san” της Machiko Hasegawa. Αυτά τα δύο manga ήταν η απαρχή της σύγχρονης επιτυχίας των γιαπωνέζικων κόμικς σε όλο τον πλανήτη.

Τα manga σήμερα

Εδώ και δεκαετίες τα manga έχουν αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση. Ήδη από τα τέλη των 70s αρχίζουν να γίνονται δημοφιλή σε Ευρώπη και Αμερική. Αλλά η πραγματική «εκτόξευση» των manga σε παγκόσμιο επίπεδο έγινε στα 90s, με σειρές anime όπως τα “Dragon Ball” και “Sailor Moon”. Το 1997 θα κυκλοφορούσε για πρώτη φορά ένα ακόμα σημαντικό έργο στην ιστορία των manga. Αυτό είναι το “One Piece”, μια σειρά που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Σήμερα δεκάδες σειρές manga διαβάζονται από εκατομμύρια fans σε όλο τον κόσμο και η δημοτικότητά τους δεν σταματά να μεγαλώνει.

Βρες τα αγαπημένα σου manga στο Public.gr και στα καταστήματα Public.