Οι περιπέτειες του Τεντέν ξεκίνησαν σαν σήμερα πριν από 93 χρόνια

Περίληψη: Το 1929 ξεκίνησε τη δράση του ο δημοσιογράφος Τεντέν, μέσα από τα κόμικς του Βέλγου σκιτσογράφου Georges Remi, ή Hergé όπως είναι ευρέως γνωστός.

Το αχτύπητο δίδυμο των Τεντέν και Μιλού έχει για πάνω από 90 χρόνια τώρα μπλεχτεί σε τόσες και τόσες περιπέτειες. Ο νεαρός Βέλγος δημοσιογράφος με τον ολόλευκο σκύλο του έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρη τη Γη και έχουν καταγράψει τόσα και τόσο συμβάντα. Από κοντά και ο καπετάνιος Χάντοκ, ενώ και οι δίδυμοι ντετέκτιβ Ντυπόν και Ντιπόν ακολουθούν συνήθως τα χνάρια του Τεντέν. Οι ιστορίες με τον Τεντέν και των φίλους του είναι δημιούργημα του Βέλγου σκιτσογράφου Georges Remi, ή Hergé όπως είναι γνωστός στους περισσότερους και όλα ξεκίνησαν σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 93 χρόνια.

Adventures-of-Tintin-Publication-Anniversary-01

Το πρώτο κόμικ με τις περιπέτειες του Τεντέν δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 1929, στην εφημερίδα Le Vingtième Siècle και συγκεκριμένα στο εβδομαδιαίο νεανικό ένθετο Le Petit Vingtième. Η πρώτη περιπέτεια του Τεντέν ήταν στη Σοβιετική ένωση, με τη συνέχειά της να δημοσιεύεται εβδομαδιαία μέχρι το Μάιο του 1930, όταν ο Τεντέν επέστρεψε από τη Σοβιετική Ένωση, όπως πανηγυρικά προαναγγέλλει το εξώφυλλο του Le Petit Vingtième της 1ης Μαΐου 1930, το οποίο βλέπεις στην εικόνα παραπάνω. Με την ολοκλήρωση της πρώτης ιστορίας του Τεντέν, αυτή συγκεντρώθηκε σε μία έκδοση και κυκλοφόρησε ως βιβλίο.

Τα κατορθώματα του δαιμόνιου δημοσιογράφου γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία και έτσι η εφημερίδα έδωσε το πράσινο φως στον Hergé να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα κόμικς με τον Τεντέν. Επόμενη στάση ήταν το Κονγκό και έπειτα η Αμερική. Εκτός από πραγματικά μέρη, ο Τεντέν ταξίδευε συχνά και σε χώρες δημιουργήματα της φαντασίας του Hergé, ενώ λίγα χρόνια αργότερα έφτασε και μέχρι τη Σελήνη.

Adventures-of-Tintin-Publication-Anniversary-02

Ο ερχομός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως, απείλησε το μέλλον του Τεντέν. Με το Βέλγιο υπό Ναζιστική κατοχή, η εφημερίδα Le Vingtième Siècle οδηγήθηκε σε κλείσιμο και ο Georges Remi επέλεξε να μεταφέρει τις περιπέτειες του Τεντέν στην εφημερίδα Le Soir. Όπως συνειδητοποίησε όμως, δεν είχε την ίδια ελευθερία έκφρασης που απολάμβανε παλιότερα. Ακόμα και μετά τον πόλεμο, όταν ο εκδοτικός οίκος Le Lombard του έδωσε τη δυνατότητα να εκδώσει ένα περιοδικό αφιερωμένο στις περιπέτειες του Τεντέν, δεν ήταν ευχαριστημένος με τις συνθήκες εργασίας του. Έτσι, το 1950 αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του στούντιο και να εκδώσει ο ίδιος τις ιστορίες του.

Από αυτό το σημείο και μετά ο Τεντέν άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και όχι άδικα. Οι περιπέτειες του Τεντέν δεν είναι μόνο διασκεδαστικές, είναι και διδακτικές. Οι λεπτομέρειες που εντάσσονταν στις ιστορίες είναι αποτέλεσμα έρευνας και βασίζονται σε γεγονότα, με τις περιπέτειες του Τεντέν να περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες πολιτισμικές, ιστορικές και γεωγραφικές πληροφορίες.

Μέχρι το θάνατό του στις 3 Μαρτίου 1983, ο Georges Remi και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν συνολικά 23 βιβλία κόμικς με τις περιπέτειες του Τεντέν. Ένα 24ο βιβλίο ετοιμαζόταν το 1983, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ επίσημα. Τα βιβλία του Τεντέν έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 70 γλώσσες και έχουν σημειώσει πωλήσεις που ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια αντίτυπα. Στα 93 χρόνια ιστορίας του Τεντέν έχουν επίσης γυριστεί και πολλές ταινίες με πρωταγωνιστή τον νεαρό δημοσιογράφο, με πιο πρόσφατη αυτή του 2011, με τίτλο «The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn», την οποία σκηνοθέτησε ο Steven Spielberg.

Τι θα έλεγες λοιπόν, ανήμερα των «γενεθλίων» του Τεντέν να θυμηθείς τις περιπέτειές του; Ανακάλυψε βιβλία και ταινίες με τον Τεντέν στα καταστήματα Public και στο Public.gr.