Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου Quiz: Βρες το βιβλίο από τη φράση

Περίληψη: Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι εδώ! Γιόρτασέ τη με το quiz που ετοιμάσαμε ειδικά για βιβλιόφιλους και τέσταρε τις γνώσεις σου!

Μυθιστορήματα, νουβέλες, ποιήματα, δοκίμια, διατριβές. Όλα τα βιβλία της οικουμένης γιορτάζουν. Λόγος φυσικά για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, η οποία από το 1995 και κάθε 23η Απριλίου φέρει κοντά τους απανταχού φίλους του βιβλίου με κοινο γνώρισμα την αγάπη για το διάβασμα.

Πώς ξεκίνησε η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

H Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου συνιστά μια σχετικά νέα πρωτοβουλία της UNESCO, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ξεκίνησε με την παρούσα μορφή το 1995 έχοντας ως στόχο να προάγει παγκοσμίως τα αναρίθμητα οφέλη του καλού βιβλίου αλλά και να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα. Η αρχική ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου πάει αρκετά πίσω. Το 1922 ο Ισπανός συγγραφέας Vicente Clavel Andrés, εμπνεύστηκε την ιδέα θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του εμβληματικού Miguel De Cervantes. Γρήγορα, ο νέος θεσμός καθιερώθηκε σε πολλές περιοχές της Ισπανίας. Μάλιστα από το 1931, είναι έθιμο στην Καταλονία να δωρίζεται στις 23 Απριλίου ένα βιβλίο μαζί με ένα τριαντάφυλλο! Το 1995 η UNESCO αποφάσισε να «αγκαλιάσει» το θεσμό διατηρώντας την 23η Απριλίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Ώρα για διάβασμα

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να εντάξεις το διάβασμα στα χόμπι σου ή να δοκιμάσεις καινούρια λογοτεχνικά είδη αν είσαι ήδη «κατά συρροήν» βιβλιοφάγος. Ο αριθμός των πραγματικά καλών βιβλίων είναι τεράστιος. Ωστόσο, για να μη «χαωθείς» έχουμε επιλέξει για σένα ορισμένους τίτλους που δε πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη. Ξεκινώντας από το χώρο του μυθιστορήματος, στον «Ξένο» του Albert Camus, θα αναρωτηθείς για το νόημα – και το παράλογο – της ανθρώπινης ύπαρξης, ενώ στο «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Harper Lee, θα προβληματιστείς για τα πάντα φλέγοντα ζητήματα των προκαταλήψεων και της δικαιοσύνης. Επίσης, κλασσικό αριστούργημα, «Ο Φύλακας στη σίκαλη» του Jerome David Salinger θίγει τα πανανθρώπινα ζητήματα της ταυτότητας, της απώλειας και των σχέσεων. Αν οι δυστοπικοί κόσμοι σου τραβούν το ενδιάφερον, το 1984, το magnum opus του George Orwell δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Θα έχεις σίγουρα ακούσει για τον Μεγάλο Αδελφό. Επίσης, δυστοπικό και ταυτόχρονα σπαρακτικό, το «Η Κλάρα και ο ήλιος» του νομπελίστα Kazuo Ishiguro, αγγίζει με συγκινητικό τρόπο την πραγματική σημασία της αγάπης.

Περνώντας σε non-fiction προτάσεις, το «Sapiens – Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» του Yuval Noah Harari και το «Η δύναμη της γεωγραφίας» του Tim Marshall είναι ιδανικές επιλογές για όσους αγαπούν τις δύο επιστήμες. Προτάσεις βιβλίων χωρίς φιλοσοφία όμως δε νοείται. Στο «Τα εις εαυτόν» του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου, θα μάθεις τη δύναμη της φιλοσοφίας απέναντι στις δυσκολίες της ζωής.

Quiz Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου: Βρες το βιβλίο από τη φράση

Αν θεωρείς τον εαυτό σου έναν πραγματικό λάτρη του βιβλίου μπορείς να τεστάρεις τις γνώσεις σου με το quiz που ετοιμάσαμε ειδικά για τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Αναζητήσαμε λοιπόν χαρακτηριστικές φράσεις και αποφθέγματα από αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και φιλοσοφίας. Εσύ δεν έχεις παρά να βρεις ποιος καταξιωμένος συγγραφέας τις έγραψε και σε πιο έργο. Κάνε το quiz και δες αν είσαι πραγματικός βιβλιοφάγος!