Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2021 / Διάβασμα πάντα και παντού!

Περίληψη: Η 23η Απριλίου ανήκει στο βιβλίο και επίσημα, καθώς έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, για να μας υπενθυμίζει τους λόγους που αγαπάμε το διάβασμα. Πάμε να δούμε μερικές προτάσεις από την ομάδα μας!

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου εδώ και 26 χρόνια προάγει την αξία του γραπτού λόγου και του διαβάσματος. Ο θεσμός καθιερώθηκε από την UNESCO το 1995 και γιορτάζεται ετησίως στις 23 Απριλίου. Σήμερα περισσότερες από 100 χώρες συμμετέχουν στην παγκόσμια γιορτή για το βιβλίο και ολόκληρος ο Απρίλιος είναι γεμάτος με εκδηλώσεις και δράσεις γύρω από το διάβασμα! 

Η ημερομηνία που επιλέχθηκε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου έχει συμβολική σημασία. Στις 23 Απριλίου του 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες, ο Miguel de Cervantes και ο William Shakespeare. Η 23η Απριλίου είναι επίσης ημέρα γέννησης ή θανάτου πολλών ακόμα σημαντικών προσωπικοτήτων της λογοτεχνίας, οπότε η θέσπισή της ως Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου ήταν κάτι παραπάνω από ταιριαστή.

Για να γιορτάσεις κι εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2021 όπως της αξίζει, υπάρχει καλύτερος τρόπος από το διάβασμα; Αν δεν έχεις από πού να ξεκινήσεις, ξεχωρίσαμε μερικά από τα αγαπημένα μας βιβλία για αυτή την περίοδο.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – Λογοτεχνικές προτάσεις

Η πρώτη μας πρόταση είναι το νέο βιβλίο του νομπελίστα Kazuo Ishiguro. Το «Η Κλάρα και ο ήλιος» είναι το πρώτο έργο του μετά τη βράβευσή του το 2017 και διηγείται την ιστορία της Κλάρα, μιας τεχνητής φίλης. Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμέναμε και την κυκλοφορία του βιβλίου «Το γυάλινο ξενοδοχείο», στο οποίο η συγγραφέας Emily St. John Mandel μας επιφυλάσσει μια πολύπλοκη ιστορία με επίκεντρο την εξαφάνιση μιας γυναίκας. Αν σου αρέσουν οι περίπλοκες ιστορίες, τότε δεν γίνεται να μη σου προτείνουμε και τα βιβλία «Η πλεξούδα» και «Η μυστική ζωή των συγγραφέων». Στο πρώτο έχουμε να κάνουμε με τη ζωή τριών γυναικών, που κατά ένα περίεργο τρόπο οι ιστορίες τους μοιάζουν να συνδέονται. Το δεύτερο αφορά μια ξεχωριστή ζωή, αυτή ενός συγγραφέα. Ακόμα κι αν έχουμε να κάνουμε με ένα μόνο άτομο, όμως, η ζωή του φαίνεται ότι έχει πολλά διαφορετικά «πρόσωπα».

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στα Ελληνικά και κορυφαία μυθιστορήματα του παρελθόντος. Οι εκδόσεις Gutenberg έφεραν στα βιβλιοπωλεία το κλασικό έργο του John Williams «Το πέρασμα του μακελάρη». Το βιβλίο αυτό είχε εκδοθεί για πρώτη φορά το 1960 και η ιστορία του διαδραματίζεται στη δυτική Αμερική τα τέλη του 19ου αιώνα. Στα ράφια του Public έφτασε πρόσφατα και το «Super-Cannes» του J.G. Ballard., ένα σχεδόν προφητικό μυθιστόρημα, που εξερευνά την αλλοίωση της ανθρώπινης φύσης από τον καπιταλισμό και τις τεχνολογικές εξελίξεις, το οποίο το 2000 είχε βραβευθεί με το Commonwealth Writers’ Prize.

Μέσα στη χρονιά είχαμε και την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία στα Ελληνικά του βιβλίου «Δυσφορεί η νύχτα» του/της Marieke Lucas Rijneveld, το οποίο παρουσιάζει τη ζωή μιας βαθιά θρησκευόμενης οικογένειας στην Ολλανδία μέσα από τα μάτια ενός 10χρονου κοριτσιού και το 2020 βραβεύθηκε με το International Booker Prize. Μια ακόμα πιο σημαντική βράβευση του 2020 πήγε στην Louise Glück. Το ποιητικό της έργο της απέφερε πέρσι το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Απόλαυσε μερικούς από τους στίχους, που της έφεραν την κορυφαία διάκριση, μέσα από την ποιητική συλλογή «Πιστή και ενάρετη νύχτα».

Από την ελληνική λογοτεχνία ένα από τα βιβλία το οποίο περιμέναμε με ανυπομονησία είναι το «Όταν κοιμούνται οι φίλοι μου». Το νέο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες και μας μιλά για τη ζωή στην Αθήνα των 90s. Και ο Πέτρος Μάρκαρης κυκλοφόρησε νέο βιβλίο μέσα στο 2021. «Η τέχνη του τρόμου» δεν έχει για πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χαρίτο αλλά την πραγματικότητα της πανδημίας. Ο έλληνας συγγραφέας εμπνεύστηκε από την παρούσα κατάσταση και δημιούργησε αυτή τη συλλογή τεσσάρων διηγημάτων. Στις προτάσεις μας θέλαμε οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε και μια πρόταση για τα παιδιά. Μπορεί η παιδική λογοτεχνία να έχει τη δική της ξεχωριστή ημέρα αλλά κάθε ευκαιρία που βοηθά τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα είναι σίγουρα θετική. Για παιδιά από 3 έως 9 ετών, λοιπόν, προτείνουν την ιστορία φιλίας «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο».

Οι λογοτεχνικές μας προτάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2021 θα ολοκληρωθούν με ξενόγλωσση λογοτεχνία. Αν λατρεύεις τα θρίλερ, τότε δεν πρέπει να χάσεις το «You Love Me», το νέο μυθιστόρημα της σειράς «You» από την Caroline Kepnes. Σε θρίλερ εξελίσσεται και η ιστορία του «Playing Nice», με τις ζωές δύο οικογενειών να αλλάζουν σε μία στιγμή, όταν ένα γεγονός αποκαλύπτεται. Με θέματα που αφορούν όλο τον πλανήτη καταπιάνεται το μυθιστόρημα «The Living Sea of Waking Dreams» του Richard Flanagan. Με έντονα τα στοιχεία του μαγικού ρεαλισμού, ο βραβευμένος με Booker Prize συγγραφέας μας μιλά για την οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος. 

Για το κλίμα έγραψε πρόσφατα και ο Bill Gates. Ο ιδρυτής της Microsoft έχει επικεντρωθεί εδώ και χρόνια στο φιλανθρωπικό του έργο και μέσα από το βιβλίο «How to Avoid a Climate Disaster» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα θα μπορούσε να αποφύγει την οικολογική καταστροφή. Αντίθετα ο Jordan Peterson, στο έργο «Beyond Order», επικεντρώνεται στο άτομο και το πώς μπορούμε να δώσουμε περισσότερο νόημα στη ζωή μας αγκαλιάζοντας την αβεβαιότητα και βγαίνοντας «έξω από τα νερά» μας. Θα κλείσουμε τις προτάσεις μας με το νεότερο έργο της Isabel Allende. Το «The Soul of a Woman» εξερευνά το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα.

Γιόρτασε κι εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με ένα βιβλίο από τα Public, το μεγαλύτερο ελληνικό βιβλιοπωλείο!