Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου / Τι θα διαβάσουμε με τα παιδιά

Περίληψη: Στις 2 Απριλίου κάθε χρονιάς γιορτάζει η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Για να τη γιορτάσετε όπως της αξίζει επιλέξαμε 20 βιβλία που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

Από το 1966 μέχρι σήμερα, η δεύτερη μέρα του Απριλίου είναι αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο. Το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα έχει θεσπίσει αυτή την ημερομηνία ως την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η ημέρα είναι γιατί στις 2 Απριλίου γεννήθηκε ο μεγάλος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μία τέτοια ημέρα λοιπόν, δεν μπορούσαμε να μην αναζητήσουμε τις εκατοντάδες επιλογές βιβλίων του Public για να σας προτείνουμε τα αγαπημένα μας παιδιά. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά.

Θα ξεκινήσουμε μελωδικά, με τα βιβλία «Η μουσική συμφωνία των ζώων» και «Ο Ρένος και το χιπ χοπ». Και τα δύο απευθύνονται σε ηλικίες 3 έως 6 ετών και θα τραβήξουν την προσοχή των παιδιών με την πανέμορφη εικονογράφηση, τους ήχους και τις πρωτότυπες ιστορίες τους. Για ακόμα μικρότερα παιδιά που τώρα ξεκινούν να εξερευνούν το περιβάλλον τους με τα χέρια, προτείνουμε το διαδραστικό βιβλίο «Baby Touch: Animals Tab Book». Κάθε σελίδα δίνει άλλη αίσθηση και προσκαλεί τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο παίζοντας.

Ευχάριστη και εκπαιδευτική απασχόληση για παιδιά μέχρι 3 ετών μπορεί να προσφέρει και το βιβλίο «Βρες με! Οι αριθμοί». Πριν μάθουν τους αριθμούς, τα παιδιά μαθαίνουν τις πρώτες τους λέξεις. Για να τα βοήθησε να μάθουν ακόμα περισσότερες διαβάστε μαζί το βιβλίο «Οι πρώτες μου 100 λέξεις». Τι άλλο αρέσει στα παιδιά να μαθαίνουν μεγαλώνοντας; Τα χρώματα φυσικά! Το «Lift the Flap Colours» θα δείξει με διασκεδαστικό τρόπο τα χρώματα στα μικρά παιδιά.

Τα βιβλία μπορούν να γίνουν και ευκαιρία για παιχνίδι, αρκεί να βρείτε το κατάλληλο βιβλίο δραστηριοτήτων. Μία δημιουργική και παράλληλα εκπαιδευτική απασχόληση για τα παιδιά προσφέρει «Το μεγάλο βιβλίο των ζουζουνιών με αυτοκόλλητα». Μέσα από όμορφα σχέδια και χρήσιμες πληροφορίες, τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα τον κόσμο των εντόμων. Αν ο κόσμος των εντόμων δεν τους ταιριάζει, τότε χαρίστε τους τα «Παιχνίδια αντιβαρεμάρας με γρίφους για μικρά παιδιά».

Για τα παιδιά που λατρεύουν όλα τα ζώα δημιουργήθηκε το βιβλίο δραστηριοτήτων «Zoo Play Pad». Είναι γεμάτο με γρίφους και δραστηριότητες με διάφορα ζώα του ζωολογικού κήπου και οι σελίδες του συνοδεύονται από έτοιμα σχέδια που μπορούν να ζωγραφίσουν τα παιδιά. Όταν τα παιχνίδια τελειώσουν έρχεται η ώρα για ιστορίες με ενδιαφέρονται μηνύματα. Μία τέτοια ιστορία είναι το παραμύθι «Το δώρο της παπλωματούς».

Παρέα με ένα βιβλίο, τα παιδιά μπορούν να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο που τα περιβάλει και τον εαυτό τους μαθαίνοντας να εκτιμούν τη διαφορετικότητα. Το βιβλίο «Το σώμα μου είναι δικό μου» δείχνει στα παιδιά πως να αγαπούν τη μοναδικότητά τους, ενώ το «Θα σ' αγαπώ ότι κι αν γίνει» θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν και να κατευνάσουν τους φόβους τους.

Πολύτιμος οδηγός για κάθε ημέρα μπορεί να γίνει και το βιβλίο «Ξέρω να λέω όχι». Ακολουθώντας τις συμβουλές του, τα παιδιά βελτιώνουν την κρίση τους, γίνονται πιο αποφασιστικά και σχηματίζουν δυνατές φιλίες. Πλούσιο σε μηνύματα είναι και το «The Smartest Giant in Town», μία παιδική ιστορία για έναν γίγαντα που αποφασίζει να αλλάξει εμφάνιση. Το «Kind» είναι ακόμα πιο αξιαγάπητο, καθώς φαντάζεται πως θα ήταν ένας κόσμος όπου όλοι είναι ευγενικοί.

Από τις επιλογές δε λείπουν και παραμύθια που τα παιδιά λατρεύουν για το ξεκαρδιστικό τους χιούμορ. Στην κατηγορία αυτή ξεχωρίζουν οι περιπέτειες του Καπετάν Βράκα. Η νεότερη ιστορία του έρχεται στο 10ο βιβλίο της σειράς, το «Ο Καπετάν Βράκας και η ανεκδιήγητη εκδίκηση του ραδιενεργού Ρόμπο-Σώβρακου». Όσα βιβλία έχουμε δει μέχρι τώρα βέβαια δεν ταιριάζουν στα μεγαλύτερα παιδιά. Για προεφήβους και εφήβους λοιπόν θα προτείνουμε το «The Last Hours: Chain of Iron» από τη σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Shadowhunters.

Μιας και διανύουμε τις ημέρες της Σαρακοστής, θα κλείσουμε τις προτάσεις μας με παιδικά βιβλία με θέμα το Πάσχα. «Η ιστορία του Πάσχα» διδάσκει με κατανοητό τρόπο στα παιδιά γιατί το Πάσχα είναι μία τόσο σημαντική γιορτή. Τα μικρά παιδιά μπορούν επίσης να διαβάσουν για το ξεχωριστό κυνήγι θησαυρού που διοργάνωσε η Πέππα στο βιβλίο «Πέππα το Γουρουνάκι, Πάσχα με την Πέππα». Η τελευταία μας πρόταση είναι ένα παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά. Οι εκπληκτικές περιπέτειες της οικογένειας Χλαπατσούλη συνεχίζονται με «Το αυγό που δε σπάει ποτέ».

Αυτές ήταν οι δικές μας αγαπημένες προτάσεις παιδικών βιβλίων. Ανακάλυψε εκατοντάδες ακόμα στο Public.gr και γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου όπως της αρμόζει.