«Πρώτη Δημοτικού και άλλα» / Ταξίδι στον χρόνο και τα συναισθήματα

Περίληψη: Η πρώτη ποιητική συλλογή του Νικόλαου Παπάνα «Πρώτη δημοτικού και άλλα» είναι γεγονός. Ετοιμάσου για μια αναδρομή σε συναισθήματα και αναμνήσεις...

Στους ελληνικούς ποιητικούς και λογοτεχνικούς κύκλους το όνομα του Νικόλαου Παπάνα ακούγεται για παραπάνω από 30 χρόνια. Στο βιογραφικό του θα βρεις δημοσιεύσεις ποιημάτων, μεταφράσεις και δοκίμια. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2019, όμως, για να κυκλοφορήσει η πρώτη ποιητική συλλογή του ίδιου. Η «Πρώτη δημοτικού και άλλα» είναι τώρα εδώ και σε προσκαλεί να την ανακαλύψεις.

Δύο ενότητες αποτελούν τη συλλογή, οι οποίες κινούνται σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, τον έρωτα και την ποίηση. Όποια σελίδα κι αν ανοίξεις, όποιο ποίημα κι αν διαβάσεις, είναι σαν να ακολουθείς τον ποιητή σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Είναι εμφανές πως οι εικόνες που σχηματίζουν τα ποιήματα προέρχονται από βιώματα του ίδιου του συγγραφέα γι’ αυτό και θα αγγίξουν τόσο εύκολα τον αναγνώστη. Ο Νίκος Παπάνας δεν φοβάται να αποδώσει στο χαρτί τα συναισθήματά του, τα οποία είναι σίγουρο πως θα σου τα μεταδώσει κι εσένα.

Το ύφος όμως είναι συγκρατημένο και διακρίνεται παντού ένας ελαφρύς λυρισμός. Η γλώσσα είναι λιτή, χωρίς υπερβολές και μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει τους συλλογισμούς του ποιητή. Ο ελεύθερος στίχος των ποιημάτων δίνει στη συλλογή μία μοντέρνα νότα, κι ας προσπαθεί ο συγγραφέας να μας γυρίσει στην «Πρώτη Δημοτικού και άλλα»…

Παρακάτω ένα απόσπασμα από την συλλογή:

ΕΦΗΜΕΡΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ

Του ερωτευμένου κωμική αυταπάτη:
Ο κόσμος όλος τον υπηρετεί,
σάμπως να υπάρχει ένα υπέρλαμπρο άτι,
που θα τον πάει ψηλότερα κι απ’ τον κυκλώνα.

Του ερωτευμένου τραγική αυταπάτη:
Απρόσμενη συντριβή,
μονόλογος σε αμείλικτο χειμώνα.

Του ερωτευμένου εφήμερη αυταπάτη:
Θα κρύψει ότι έχει πάλι πληγωθεί.

Το Public και οι εκδόσεις Ιωλκός χαρίζουν τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Πρώτη δημοτικού και άλλα» σε ισάριθμους (3) τυχερούς. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και οι νικητές είναι οι εξής: 

Γιώργος Μουχταρίδης
Νίκη Πάνου
Μάνος Καραγιάννης

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή!