Ξέχνα τη γάτα του Schrödinger! Ετοιμάσου για την γάτα του… Freud!

Περίληψη: Πώς μια viral φωτογραφία μιας γάτας μπορεί να αναδείξει σημαντικά στοιχεία για την προσωπικότητά σου καθώς και το πόσο αισιόδοξος είσαι!

Λοιπόν… για να ξεκινήσουμε, προτού πούμε οτιδήποτε άλλο, κοίτα αυτή τη φωτογραφία:

psixologia-gatas-01

Την είδες; Ωραία. Για πες, τώρα, η γάτα ανεβαίνει τα σκαλιά, ή κατεβαίνει τα σκαλιά;

Αυτό είναι το κύριο ερώτημα, το οποίο, όπως μπορείς να εκμαιεύσεις από την ερώτηση, κάποιοι το βλέπουν έτσι, κάποιοι… γιουβέτσι. Άλλοι άνθρωποι βλέπουν τη γάτα σαφώς να ανεβαίνει τα σκαλιά, με τον φωτογράφο να βρίσκεται στο πάνω μέρος της σκάλας, άλλοι όμως βλέπουν ξεκάθαρα τη γάτα να κατεβαίνει "με τα μούτρα" τη σκάλα προς τα κάτω, με τον φωτογράφο να βρίσκεται στο κάτω μέρος και να έχει στρέψει την κάμερα προς τα πάνω.

Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις;

Οκ, θα πεις, σιγά τα ωά, και τί έγινε; Κάποιοι τη βλέπουν να ανεβαίνει, κάποιοι να κατεβαίνει. Μετά από τον σχετικό χαμούλη που προκάλεσε αυτή η φωτογραφία, στην κουβέντα παρεισφρήσαν και οι ψυχολόγοι. Οι οποίοι ψυχολόγοι διατείνονται πως δεν είναι μια απλή χαζο-φωτογραφία την οποία άλλοι τη βλέπουν με τον ένα τρόπο και άλλοι με τον άλλο, αλλά ο τρόπος που τη βλέπει ο καθένας έχει σημασία και αποκαλύπτει πράγματα σχετικά με τον ψυχισμό του κάθε ατόμου και, ειδικότερα, με τον τρόπο που το εκάστοτε άτομο αντιμετωπίζει τη ζωή!

Πιο αναλυτικά:

• Αν βλέπεις τη γάτα να ανεβαίνει

Η οπτική σου για τη ζωή είναι θετική και αισιόδοξη. Βλέπεις τις δυνατότητες και το "σπόρο" για ανάπτυξη όπου κι αν κοιτάς. Το μυαλό σου είναι μαθημένο στο να ψάχνει τρόπους για ανέλιξη στη ζωή, και σε περιπτώσεις που έχεις την επιλογή να φερθείς ανώτερα από κάποιους άλλους, ή να πέσεις στο επίπεδό τους, εσύ θα είσαι πάντα ο ανώτερος άνθρωπος. Δείχνεις σαφή σημάδια φιλοδοξίας και κανένας, εκτός από τον εαυτό σου, δε μπορεί να σε εμποδίσει να ανέβεις στη ζωή.

• Αν βλέπεις τη γάτα να κατεβαίνει

Είσαι ολίγον πεσιμιστής. Για την ακρίβεια, είσαι σκεπτικιστής. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις πρότερες εμπειρίες σου από τη ζωή, ή μπορεί να είναι απλά το ότι οι άνθρωποι που έτυχε να γνωρίσεις, να έγειραν την πλάστιγγα προς την αρνητική πλευρά. Όποια και να είναι η αιτία, πλέον δεν εμπιστεύεσαι εύκολα, υπολογίζεις τα πάντα προτού πάρεις αποφάσεις, ενώ είσαι επιφυλακτικός απέναντι σε ανθρώπους που σου φαίνονται υπερβολικά καλοί. Μπορεί να είναι ο τρόπος σου για να επιβιώσεις στον κόσμο αλλά είσαι πιο οξυδερκής και διορατικός στις επαφές σου, κάτι που κάνει σχεδόν αδύνατο το να σε κοροϊδέψουν.

Άλλαξε οπτική

Σε κάθε περίπτωση, ο υπερβολικός αρνητισμός είναι κάτι που μπορεί μεν να σε καθιστά άνθρωπο δύσκολο να τον κοροϊδέψουν, μπορεί όμως να έχει και αντίκτυπο γενικά στη ζωή σου, αν δε μπορείς εύκολα να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ενώ μπορεί να είναι και κουραστικό για τους γύρω σου, αν είσαι μονίμως το μαύρο σύννεφο στον καθαρό ουρανό. Μπορείς, όμως, να προσπαθήσεις να αλλάξεις αυτή την πλευρά του εαυτού σου, με την κατάλληλη καθοδήγηση και παρότρυνση. Υπάρχουν πολλά βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης, τα οποία θα σε καθοδηγήσουν, βήμα προς βήμα, στο να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο γύρω σου.

psixologia-gatas-02

Όπως λέει και ο τίτλος του, το "Θετική Ενέργεια, Υπέροχη Ζωή" είναι ένα βιβλίο το οποίο μπορεί να σε κάνει να δεις το φως στην άκρη του τούνελ, ή ακόμη και να δεις πως… τελικά δεν υπάρχει τούνελ! Ακριβώς σε αυτό το μοτίβο κινείται και το βιβλίο με τίτλο "Ορθολογική αισιοδοξία", το οποίο αναλύει το πώς ο ανθρώπινος πολιτισμός βελτιώνεται συνεχώς και με ραγδαίους ρυθμούς, προσφέροντάς μας δυνατότητες και επιλογές οι οποίες, μέχρι πριν λίγα χρόνια, θα ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Μπορεί, όμως, να θέλεις να μάθεις απλά "Πώς να είσαι θετικός". Το ομώνυμο βιβλίο θα σου δείξει το πώς θα ανακαλύψεις την εσωτερική σου αισιοδοξία, πώς θα μάθεις να εστιάζεις σε ό,τι καλό υπάρχει γύρω σου και, τελικά, πώς θα κατακτήσεις την ευτυχία. Κάπως έτσι σκέφτονται και στην Ιαπωνία, όπου μάλιστα η φιλοσοφία τους έχει την πεποίθηση πως όλοι έχουν έναν λόγο ύπαρξης· μάλιστα, έχουν και μια ειδική λέξη για αυτό ακριβώς: "Ικιγκάι". Το βιβλίο με τον ίδιο τίτλο θα σου δείξει τον τρόπο να ανακαλύψεις το δικό σου ικιγκάι και να ζήσεις μια μακρά, νεανική και ευτυχισμένη ζωή!

Η ψυχολόγος γάτα

Τελικά, μια απλή φωτογραφία μιας γάτας μπορεί να σε αναγκάσει να έρθεις κατάματα με το γεγονός πως υπολείπεσαι… θετικής σκέψης. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά μπορείς και να δουλέψεις πάνω σε αυτό, ακολουθώντας τις συμβουλές του βιβλίου "Πέρα από τη θετική σκέψη", έτσι ώστε να μειώσεις την αρνητική προδιάθεση και να αρχίσεις να σκέφτεσαι πιο θετικά. Τελικά, η θετική σκέψη και, συνακολούθως, η ευτυχία, δεν είναι κάτι που εξαρτάται περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες, αλλά από την δική σου οπτική. Διάβασε το "Ευτυχισμένοι ό,τι κι αν συμβεί" και θα δεις πως η ευτυχία δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να μπει στον "πάγο" για κανένα λόγο, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω σου.

Τελικά, είτε η γάτα ανεβαίνει τη σκάλα είτε την κατεβαίνει, η ίδια η γάτα φαίνεται ευτυχισμένη. Μπορείς κι εσύ!