Public Book Awards 2022: Τα φετινά βραβεία ξεκινούν!

Περίληψη: Τα Βραβεία Βιβλίου Public είναι εδώ για 9η χρονιά! Η πρώτη φάση των Public Book Awards μόλις ξεκίνησε και περιμένει την ψήφο σου!

Εδώ και 9 χρόνια, τα Βραβεία Βιβλίου Public έχουν μετατραπεί σε διοργάνωση-θεσμό για την ελληνική κοινότητα του βιβλίου. Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014 και αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή γιατί τα Public Book Awards εκφράζουν τους Έλληνες αναγνώστες. Μέσα από τις δικές σου ψήφους αναδεικνύονται τα καλύτερα βιβλία κάθε χρονιάς. Τα βραβεία βιβλίου Public δεν θα μπορούσαν να μην επιστρέψουν και το 2022 λοιπόν! Ναι, σωστά κατάλαβες, τα Public Book Awards 2022 είναι γεγονός!

Τα Public Book Awards 2022 ξεκινούν!

Με το σύνθημα «Βιβλία πάντοτε, παντού, για όλους» επιστρέφουν δυναμικά τα Βραβεία Βιβλίου Public για το 2022. Ο αναγνώστης είναι το νούμερο ένα πρόσωπο στη διαδικασία: εσύ διαβάζεις, εσύ ψηφίζεις, εσύ χαρίζεις τα βραβεία! Και φέτος θα έχεις ξανά τη δυνατότητα να αναδείξεις τα αγαπημένα σου βιβλία από τη χρονιά που μας πέρασε. Απλά μπες στο publicbookawards.gr και δώσε την ψήφο σου στα βιβλία εκείνα που ξεχώρισαν κατά το αναγνωστικό σου ταξίδι τους 12 μήνες του προηγούμενου έτους.

Video Duration
0:35

Τα βραβεία με αριθμούς

Πέρυσι το κοινό είχε να επιλέξει μεταξύ 2.200 βιβλίων, 1.600 συγγραφέων και 130 εκδοτών, ενώ στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν 182.354 αναγνώστες! Στα φετινά βραβεία δεν ξέρουμε ακόμα πόσες θα είναι οι συνολικοί ψήφοι. Για να τον μάθουμε περιμένουμε να μπεις στο site των βραβείων και να κάνεις τις επιλογές σου! Στα φετινά βραβεία θα μπορείς να ψηφίσεις σε 8 κατηγορίες, οι οποίες έχουν ως εξής:

  1. Ελληνικό μυθιστόρημα 
  2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα 
  3. Ελληνικό Διήγημα 
  4. Ελληνικό non-fiction 
  5. Ελληνική σύγχρονη ποίηση  
  6. Ελληνική παιδική λογοτεχνία  
  7. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία 
  8. Ευ Ζην

Η πρώτη φάση του θεσμού μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαΐου. Μόλις αυτή ολοκληρωθεί θα προκύψουν τα 10 δημοφιλέστερα βιβλία, τα οποία και θα αποτελέσουν τη shortlist επιλογών στην εκάστοτε κατηγορία. Έπειτα έρχεται η δεύτερη φάση του θεσμού, από τις 2 έως τις 14 Ιουνίου. Εντός αυτού του διαστήματος θα μπορείς να ψηφίσεις για το αγαπημένο σου βιβλίο σε κάθε κατηγορία, μεταξύ των 10 shortlisted επιλογών. Τα βιβλία με τις περισσότερες ψήφους σε κάθε κατηγορία θα κερδίσουν το αντίστοιχο Public Book Award για το 2022.

Video Duration
0:34

Public Book Awards: οι ειδικές κατηγορίες

Εκτός από τις 8 κατηγορίες που είδαμε παραπάνω, υπάρχουν και τρία ειδικά βραβεία για το 2022, η απονομή των οποίων δεν θα γίνει από το κοινό. Το πρώτο είναι το βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα, το οποίο επιλεγεί η κριτική επιτροπή, ενώ τα υπόλοιπα δύο ανήκουν στην κατηγορία Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public.

Το βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα απονέμεται σε εκδοτικούς οίκους. Συγκεκριμένα, όλοι οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι που συμμετέχουν στα Βραβεία Βιβλίου Public 2022 και συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα έως σήμερα συμμετέχουν σε αυτή την κατηγορία. Η κριτική επιτροπή καλείται να επιλέξει -και να βραβεύσει- τον εκδοτικό οίκο που ξεχώρισε για την ποιότητα και τη συνέπεια του έργου του τη χρονιά που πέρασε. Στην τελευταία κατηγορία, Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public, οι ψήφοι προέρχονται από τους πωλητές βιβλίων των καταστημάτων Public. Οι άνθρωποι του Public θα επιλέξουν τα δικά τους αγαπημένα έργα στις κατηγορίες Ελληνικό Μυθιστόρημα και Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο.

Οι μεγάλοι νικητές των 9ων Public Book Awards θα ανακοινωθούν και φέτος ψηφιακά, στις 21 Ιουνίου!

Η διαδικασία ξεκίνησε λοιπόν! Ψήφισε τα αγαπημένα σου βιβλία στα Βραβεία Βιβλίου Public 2022 με ένα κλικ στο publicbookawards.gr.