Τα 10 καλύτερα βιβλία της χρονιάς σύμφωνα με τους New York Times

Περίληψη: Η συντακτική ομάδα των New York Times επέλεξε τα 10 κορυφαία βιβλία που διάβασε μέσα στο 2021. Αυτά είναι τα βιβλία που ξεχώρισαν φέτος.

Μπαίνοντας στο Δεκέμβριο κοιτάζουμε όλοι πίσω στη χρονιά που περάσαμε. Το ίδιο έκανε και η εφημερίδα New York Times, οι συντάκτες της οποίας επέλεξαν τα 10 αγαπημένα τους βιβλία για το 2021. Η λίστα των best sellers των New York Times θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως και εκδίδεται εβδομαδιαία, οπότε η γνώμη τους έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Τι επέλεξαν για το top 10 των καλύτερων βιβλίων του 2021 οι δημοσιογράφοι των New York Times; Πάμε να δούμε!

Τα κορυφαία μυθιστορήματα του 2021

How Beautiful We Were - Imbolo Mbue

Μία ιστορία που ξεκινά το 1980 για ένα αφρικανικό χωριό που βλέπει τον πληθυσμό του να συρρικνώνεται εξαιτίας της δράσης μίας πετρελαϊκής εταιρίας είναι η πρώτη επιλογή των NYT. Το μυθιστόρημα της Imbolo Mbue είναι μία λεπτομερής εξερεύνηση του τι σημαίνει να ζεις στην εποχή του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας.

Intimacies - Katie Kitamura

Στη Χάγη μας πηγαίνει η επόμενη επιλογή της λίστας. Εκεί μία δικαστική μεταφράστρια είναι η μόνη που μπορεί να επικοινωνήσει με εγκληματίες πολέμου και να μεταφέρει τις ιστορίες τους. Παράλληλα, μία σχέση της με έναν παντρεμένο άνδρα θα περιπλέξει τη ζωή της.

NYT-Top-10-Books-2021-01-alt


The Love Songs of W.E.B. Du Bois -  Honorée Fanonne Jeffers

Το πρώτο μυθιστόρημα της ποιήτριας Honorée Fanonne Jeffers βρίσκεται και αυτό μεταξύ των επιλογών των NYT. Πρόκειται για μία ιστορία ενηλικίωσης ενός κοριτσιού στα τέλη του 20ου αιώνα, δοσμένη μέσα από τα τραγούδια των προγόνων της, τα οποία παρουσιάζουν τις ζωές που έζησαν οι σκλαβωμένοι αφροαμερικανοί και οι ιθαγενείς Αμερικάνοι όταν δημιουργήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

No One Is Talking About This - Patricia Lockwood

Μία ακόμα ποιήτρια που κάνει φέτος το ντεμπούτο της στη μυθιστοριογραφία είναι η Patricia Lockwood και το βιβλίο της, «No One Is Talking About This», βρέθηκε και αυτό στο top 10 των NYT. Θέμα του η ζωή, όπως αυτή βιώνεται στον έξω κόσμο και online.

When We Cease to Understand the World - Benjamín Labatut

Ένα βιβλίο για μεγάλους στοχαστές και μεγάλες ιδέες είναι η τελευταία επιλογή των NYT για τα καλύτερα φετινά μυθιστορήματα. Για την ακρίβεια, το βιβλίο αναμιγνύει τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα, δημιουργώντας μία ιστορία για την έκσταση της επιστημονικής προόδου, αλλά και τις επιπτώσεις της.

Τα κορυφαία non-fiction βιβλία της χρονιάς

The Copenhagen Trilogy: Childhood, Youth, Dependency - Tove Ditlevsen

Οι non-fiction επιλογές των NYT ξεκινούν με απομνημονεύματα. Η αυτοβιογραφία της Tove Ditlevsen κυκλοφόρησε στη Δανία κατά τα 60s και 70s. Σε αυτό το βιβλίο συγκεντρώνονται όλες οι ιστορίες σε έναν τόμο και περιγράφουν αναλυτικά τη ζωή της ποιήτριας. Δύσκολα παιδικά χρόνια, δουλειά από τα 14, επιτυχημένη ποιήτρια λίγα χρόνια αργότερα, εξάρτηση από ουσίες. Παρά τις σκοτεινές στιγμές του, το βιβλίο αυτό παρουσιάζει με ειλικρίνεια και χιούμορ την αλήθεια της Tove Ditlevsen.

NYT-Top-10-Books-2021-02
Εικόνα από Matt Blease / The New York Times


How the Word Is Passed - Clint Smith

Η ιστορία της σκλαβιάς στην Αμερική είναι ακόμα και σήμερα ένα θέμα taboo. Το βιβλίο του Clint Smith είναι μία ενδελεχής ερευνητική δουλειά, με επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία, συνεντεύξεις, και συγκέντρωση ιστορικού υλικού μέσω της οποίας επιχειρεί να καταγράψει με ακρίβεια την ιστορική αλήθεια.


Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in New York City - Andrea Elliott

Μέσα από μία σειρά πέντε άρθρων για τους New York Times με τίτλο “Invisible Child”, η δημοσιογράφος Andrea Elliott έριξε φως στο πρόβλημα των άστεγων παιδιών στη Νέα Υόρκη. Φέτος επεκτείνει τη δουλειά της δημιουργώντας το βιβλίο «Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in New York City».

On Juneteenth - Annette Gordon-Reed

Η βραβευμένη με Pulitzer συγγραφέας Annette Gordon-Reed επανέρχεται με ένα βιβλίο ιστορίας, στο οποίο αναλύει τα πολύπλοκα φυλετικά και κοινωνικά ζητήματα της πολιτείας του Τέξας. Ρίχνοντας μία ψύχραιμη ματιά στα ιστορικά γεγονότα προσπαθεί να θέσει τη συζήτηση σε πιο εποικοδομητικά θεμέλια, χωρίς την πόλωση που επικρατεί σήμερα, με σκοπό ο αναγνώστης να αποκτήσει μία πιο τεκμηριωμένη προοπτική.

Red Comet: The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath - Heather Clark

Η λίστα των 10 κορυφαίων βιβλίων του 2021 σύμφωνα με τους New York Times κλείνει με μία βιογραφία, αυτή της Sylvia Plath. Η Αμερικανίδα λογοτέχνης έφυγε μόλις στα 30 της χρόνια και η ζωή της επηρεάστηκε από χρόνια κατάθλιψη. Η συγγραφή μίας βιογραφίας για τη ζωή της δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά η Heather Clark κατάφερε έπειτα από σχολαστική έρευνα να δημιουργήσει μία συναρπαστική εικόνας της ζωής και των επιτευγμάτων της.