Public αφιέρωμα: Τα βιβλία που ξεχωρίσαμε από τη χρονιά που φεύγει

Περίληψη: Το διάβασμα ήταν και το 2021 μία από τις αγαπημένες μας συνήθειες. Τώρα που η χρονιά πλησιάζει στο κλείσιμό της λοιπόν, ας δούμε μερικά από τα βιβλία που αγαπήσαμε φέτος.

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που κοιτάμε πίσω στη χρονιά που φεύγει και θυμόμαστε τις στιγμές που ξεχώρισαν. Στο Public αγαπάμε το βιβλίο, οπότε αυτή την περίοδο δεν μπορούμε παρά να κάνουμε τη δική μας ανασκόπηση γύρω από αυτό, αναδεικνύοντας τα έργα που μας κέρδισαν λίγο περισσότερους τους 11 προηγούμενους μήνες.

Οι κατηγορίες βιβλίων που μας κέρδισαν

Εμείς επιλέξαμε πολύ λογοτεχνία φέτος, ελληνική και ξένη. Τα αστυνομικά ήταν -κλασικά- μία από τις αγαπημένες μας κατηγορίες, ενώ η επιστημονική φαντασία έπιασε επίσης πολύ χώρο στα ράφια μας. Το βιβλίο αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά και η καλύτερη επιλογή για δώρο στους αγαπημένους μας ανθρώπους. Σύγχρονη λογοτεχνία για τους ενήλικες και διάφορα παιδικά και εφηβικά βιβλία για τους μικρότερούς μας φίλους. Φέτος, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, διαβάσαμε και πολλά non-fiction βιβλία, άλλοτε για θέματα που καίνε, άλλοτε για ιστορία, κι άλλοτε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.

Τι διαβάσαμε φέτος;

Η αστυνομική λογοτεχνία κυριάρχησε στις προτιμήσεις μας το 2021. Jo Nesbø, Camilla Läckberg και Sebastian Fitzek ήταν για ακόμα μία φορά σταθερές αξίες του χώρου, ενώ φέτος είχαμε και την κυκλοφορία νέου βιβλίου με τον αστυνόμο Χαρίτο από τον Πέτρο Μάρκαρη. Το «The Man Who Died Twice», όμως, ήταν αυτό που αποτυπώθηκε στο μυαλό μας λίγο πιο έντονα. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του Richard Osman το οποίο αποδείχθηκε ακόμα πιο διασκεδαστικό κι από το πρώτο, με το μυστήριό του να είναι ακόμα πιο απρόβλεπτο. Από το καλοκαίρι και μετά, η πρεμιέρα του Dune στις αίθουσες μας άνοιξε την όρεξη για επιστημονική φαντασία. Οι επιλογές μας ήταν πάρα πολλές, με το «Η Κλάρα και ο ήλιος» του νομπελίστα Kazuo Ishiguro να μας κερδίζει καθώς καταφέρνει να προσδώσει συναισθηματισμό σε «ψυχρά» θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή την περίοδο θα μας βρεις με το «Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη» στα χέρια. Με το που βρούμε ευκαιρία διαβάζουμε με ανυπομονησία τις επόμενες σελίδες του, στις οποίες κάθε λίγο και λιγάκι μία νέα ζωή ξετυλίγεται.

Μέσα σε μία δύσκολη χρονιά όπως το 2021, υπήρξαν και διάφορα well-being βιβλία που μας βοήθησαν να βρούμε ξανά τον εαυτό μας ή να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που βρέθηκαν μπροστά μας. Ένα από αυτά ήταν το «Αποφασίζω» του Δημήτρη Μπουραντά, ένα εγχειρίδιο που διδάσκει την τέχνη των επιτυχημένων επιλογών. Για να χαλαρώσουμε, όταν δεν είχαμε όρεξη να διαβάσουμε μυθιστορήματα η διαφυγή μας ήταν βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης που μας έκαναν να συνδεθούμε καλύτερα με τον κόσμο γύρω μας. Ο Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας μας έβαλε να αναρωτηθούμε «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;», ενώ ένας αγαπημένος μας YouTuber, ο John Green κατάφερε να συμπιέσει σε ένα βιβλίο όλη την ανθρωπόκαινο εποχή και μάλιστα να το κάνει με τρόπο συγκινητικό.

Βιβλία που δωρίσαμε

Φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Έτσι, για τους φίλους που λατρεύουν την ιστορία η επιλογή δώρου ήταν πολύ εύκολη υπόθεση. Το έργο του Αριστείδη Ν. Χατζή «Ο Ενδοξότερος Αγώνας - Η ελληνική επανάσταση του 1821» είναι ένα βιβλίο ιστορίας που κάθε αναγνώστης πρέπει να έχει στη συλλογή του.

Για τα παιδιά τώρα, οι επιλογές μας ήταν πολλές και διαφορετικές, ανάλογα με την ηλικία. Για τις προσχολικές ηλικίες επιλέξαμε βιβλία όπως το «Γιατί μαλώνετε, σκιουράκια;», λόγω των μηνυμάτων τους. Όταν χρειάστηκε μέσα στη χρονιά να ψάξουμε δώρο για λίγο μεγαλύτερα παιδιά, η επιλογή μας ήταν παιχνιδάκι καθώς το «ημερολόγιο ενός σπασίκλα» είναι μία πολύ αγαπημένη σειρά. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα δώρο με το καινούργιο, 16ο βιβλίο της σειράς; Όσο για τους έφηβους της παρέας, η λύση είναι και πάλι ένα βιβλίο. Το… φονικό σχολείο μαγείας που εμπνεύστηκε η Naomi Novik στο μυθιστόρημά της «Σχολομαντείο Μάθημα Πρώτο - Θανάσιμη εκπαίδευση» θα τραβήξει σίγουρα την προσοχή των εφήβων.

Τώρα που η χρονιά φεύγει και οι γιορτές πλησιάζουν, ίσως ένα βιβλίο από τα καλύτερα της χρονιάς να είναι το ιδανικό δώρο, είτε για τους αγαπημένους σου είτε για τον αυτό σου.