«Ταυτότητα»: Ο Francis Fukuyama για τις σημερινές πολιτικές προκλήσεις

Περίληψη: Οι πολιτικές ταυτότητας είναι ένας αρκετά παλιός όρος αλλά πρόσφατα έγινε δημοφιλής. Στο «Ταυτότητα» ο Francis Fukuyama αναλύει τις σκέψεις του για την πολιτική του σήμερα.

Στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό του δυτικού κόσμου η έννοια των πολιτικών της ταυτότητας έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση. Σε αυτήν αποδίδονται εν μέρει φαινόμενα όπως το Brexit και η άνοδος του Donald Trump από αρκετούς αναλυτές. Στο νέο του βιβλίο «Ταυτότητα», ο διακεκριμένος πολιτικός επιστήμονας Francis Fukuyama αναλύει αυτή την ιδέα, την ιστορική της προέλευση, τους λόγους που απέκτησε δύναμη τα τελευταία χρόνια, αλλά προτείνει και τρόπους για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, προσφέροντας διορθώσεις για τα κακώς κείμενα της σημερινής πολιτικής σκηνής

«Ταυτότητα» - Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένας από τους βασικούς λόγους που ο Francis Fukuyama αποφάσισε να γράψει το «Ταυτότητα» ήταν η νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Ο Αμερικάνος πολιτικός επιστήμονας είχε μιλήσει τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα, από το 2014, για παρακμή των αμερικάνικων θεσμών και είχε αναγνωρίσει πόσο ευάλωτο προς εκμετάλλευση έμοιαζε το πολιτικό σκηνικό. Άνθρωποι χωρίς πολιτικό υπόβαθρο που όμως έμοιαζαν να εκπροσωπούν μία μεγάλη μερίδα του λαού βρέθηκαν σε ηγετικές θέσεις, εκπλήσσοντας πολλούς.

Με έναυσμα αυτό το γεγονός, ο Francis Fukuyama αναζήτησε τις δυνάμεις που διαμορφώνουν την πολιτική συζήτηση σήμερα και πως φτάσαμε μέχρι αυτό το σημείο. Η πολιτικές της ταυτότητας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που εντοπίζει. Ως ταυτότητα μπορούν να εκληφθούν πολλά χαρακτηριστικά. Το φύλο, η θρησκεία, η εθνικότητα και πολλές ακόμα έννοιες. Η ταυτότητα από μόνη της όμως είναι απλά ένα χαρακτηριστικό. Αυτό που την μετατρέπει σε κινητήρια δύναμη στην πολιτική του σήμερα είναι η ανθρώπινη απαίτηση για αναγνώριση και σεβασμό αυτών των χαρακτηριστικών από τους πολιτικούς και η ικανότητα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά να ομαδοποιήσουν μεγάλες μερίδες του πληθυσμού.

Η «Ταυτότητα» ξεκινά με μία αναδρομή στην ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού, τόσο πολιτική όσο και οικονομική, παρουσιάζει τα προβλήματα που ο συγγραφέας εντοπίζει και, τέλος, προτείνει τις λύσεις που ο Fukuyama πιστεύει πως μπορούν να διαμορφώσουν ένα πιο σταθερό μέλλον. Παρότι το πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ ήταν το συμβάν που οδήγησε τον Fukuyama να γράψει αυτό το βιβλίο, στην «Ταυτότητα» η ανάλυση δεν περιορίζεται μόνο στην Αμερική. Στο βιβλίο εκφράζονται επίσης οι ιδέες του συγγραφέα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε άλλο μέρος της ανάλυσής του αφιερώνεται στην άνοδο του ριζοσπαστικοποιημένου Ισλάμ και του εθνικισμού ανά τον πλανήτη.

Το βιβλίο «Ταυτότητα» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ροπή. Απόκτησέ το στο Public.gr και στα καταστήματα Public.