White Bird: A Wonder Story/ Ένα βιβλίο για τη νίκη του καλού

Περίληψη: Η RJ Palacio καταφέρνει -με τρόπο αριστοτεχνικό- να μετατρέψει μια άβολη στιγμή της ζωής της σε ισχυρό μάθημα ευγένειας για όλους...

Όταν ο γιος της συνάντησε ένα μικρό κορίτσι με δυσμορφία στο πρόσωπο, μη γνωρίζοντας την πάθησή της, τρόμαξε. Αυτό το άβολο περιστατικό έκανε την αμερικανίδα συγγραφέα RJ Palacio να εμπνευστεί το νέο της βιβλίο. Και κατάφερε -με τρόπο αριστοτεχνικό- να μετατρέψει αυτή τη μάλλον άχαρη στιγμή σε ένα μάθημα για όλους, ένα ισχυρό μάθημα ευγένειας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στο «Wonder» γνωρίσαμε τον Auggie, ένα παιδί που ετοιμάζεται να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο αλλά φοβάται το πώς θα τον αντιμετωπίσουν οι γύρω του, λόγω της όψης του προσώπου του. Η ιστορία του μας συγκίνησε όλους και το 2017 μετατράπηκε σε ταινία με τον ίδιο τίτλο.

Το «Wonder» δημιούργησε ένα ολόκληρο κίνημα, το Choose Kind, και η RJ Palacio συνέχισε να εμπλουτίζει το λογοτεχνικό της σύμπαν με νέες ιστορίες του Auggie. Το τελευταίο της εγχείρημα είναι το «White Bird: A Wonder Story» και ανήκει στο ίδιο ξεχωριστό σύμπαν καλοσύνης, χωρίς τον Auggie αυτή τη φορά - αλλά με δύο πολύ δυνατούς ήρωες.

Στο νέο βιβλίο ταξιδεύουμε στην Γαλλία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πρωταγωνίστρια η Sara, ένα νεαρό κορίτσι εβραϊκής καταγωγής, που προσπαθεί να γλιτώσει από τα χέρια των Ναζί. Αυτός που θα την βοηθήσει να μείνει ζωντανή, φιλοξενώντας την κρυφά στον αχυρώνα της οικογένειάς του, είναι ο συμμαθητής της Julien, που πάσχει από πολιομυελίτιδα, και ως εκείνη την ημέρα δεν είχαν ανταλλάξει ούτε κουβέντα. Κάπως έτσι ξεκινάει μια σκληρή και ταυτόχρονα συγκινητική ιστορία, ένα μάθημα για το πώς η καλοσύνη μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, πώς οι άνθρωποι μπορούν να δυναμώσουν ο ένας τον άλλον ακόμα και μέσα σε μεγάλες δυσκολίες.

Μα το βιβλίο κρύβει και μια σηματική λεπτομέρεια: για τη δημιουργία του «White Bird: A Wonder Story» η Palacio επέλεξε να επιστρατεύσει ταλέντο της ως graphic designer - που ήταν, άλλωστε, το βασικό της επάγγελμα πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή. Το αποτέλεσμα είναι ένα ξεχωριστό graphic novel. Η εικονογράφηση της ιστορίας κάνει τα μηνύματά της ακόμα πιο δυνατά, πιο συγκινητικά και εύληπτα. «Η ευγένεια και η καλοσύνη είναι επιλογή», μοιάζει να μεταδίδει σε κάθε σελίδα του βιβλίου.

Το Public χαρίζει σε τρεις (3) τυχερούς ισάριθμα (3) αντίτυπα του ξεχωριστού «White Bird: A Wonder Story». Η κλήρωση ολοκληρώθηκε και οι νικητές είναι οι εξής: 

Μαρία Χάσκα
Νότα Λεονάρδου
Αναστάσης γαβράς 

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή!