Babylon Berlin: Ανεξιχνίαστα εγκλήματα στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης

Περίληψη: Η μεσοπολεμική Γερμανία βρίθει εγκληματικότητας κάθε λογής. Προσωπικοί λόγοι θα οδηγήσουν τον νεαρό επιθεωρητή Rath στο Βερολίνο και θα τον φέρουν πρόσωπο με πρόσωπο με αυτή...

Βερολίνο του 1920, φτώχεια, οικονομικές αντιξοότητες και διαφθορά μαστίζουν το νεοσύστατο γερμανικό κράτος. Ο νεαρός επιθεωρητής Gereon Rath έχει μόλις μετακομίσει από την Κολωνία στο Βερολίνο και ψάχνει την ευκαιρία να εντυπωσιάσει τον νέο του προϊστάμενο. Όταν ένα μη αναγνωρίσιμο πτώμα ανασύρεται από κοντινό ποταμό, βρίσκει την ευκαιρία που έψαχνε.

Αυτό είναι το ξεκίνημα μιας σειράς νουάρ αστυνομικών μυθιστορημάτων από τον Volker Kutscher, τα οποία έχουν συνεπάρει το αναγνωστικό κοινό και τώρα θα συνεπάρουν και το τηλεοπτικό!

«Το βρεγμένο ψάρι» είναι η ιστορία αυτής της πρώτης υπόθεσης, που θα αναλάβει ο αστυνόμος μετά τη μετάβασή του στο Βερολίνο. Οι έρευνές του θα τον οδηγήσουν βαθιά μέσα στο ταραχώδες πολιτικό σκηνικό που απειλεί όλη την Ευρώπη. Ο επιθεωρητής είναι τόσο μπλεγμένος στην υπόθεση, που φτάνει να θεωρείται και ο ίδιος ύποπτος.

Οι περιπέτειες του επιθεωρητή ξεκίνησαν από τον υπόκοσμο του Βερολίνου, αλλά το 1930 διασταυρώθηκαν με τον λαμπερό κόσμο του κινηματογράφου. Στο «Βωβός Θάνατος» ο Gereon Rath θα ανακαλύψει πως η λάμψη είναι μια ψευδαίσθηση και το σκοτάδι είναι αυτό που κυριαρχεί πίσω από τις κάμερες.

Οι ιστορίες του αστυνόμου Rath αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της τηλεοπτικής σειράς Babylon Berlin, που προβάλλεται στη γερμανική τηλεόραση. Έχουν προβληθεί μέχρι σήμερα 2 σεζόν με 8 επεισόδια η καθεμία, τα οποία ακολουθούν τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου. Η σειρά έχει γίνει επίσης και graphic novel με το ίδιο όνομα.

Η μεγάλη επιτυχία της σειράς εξασφάλισε και την συνέχειά της, καθώς ήδη προετοιμάζεται ο τρίτος κύκλος. Τα νέα επεισόδια θα βασίζονται επάνω στο δεύτερο βιβλίο του Volker Kutscher με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Gereon Rath. Η πρεμιέρα του αναμένεται μέχρι το τέλος του 2019 στη γερμανική τηλεόραση.

Για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Βερολίνου του 1920 όσο πιο πιστά γίνεται, η παραγωγή έδωσε μεγάλη σημασία όχι μόνο στην εικόνα, αλλά και στον ήχο κάθε σκηνής. Συχνά θα ακούσεις στο βάθος μίας σκηνής να παίζει το «Dance Away» από τους Roxy Music προσαρμοσμένο όμως στο στυλ της εποχής. Τη διασκευή του «Dance Away» όπως και όλα τα τραγούδια της σειράς μπορείς να τα βρεις σε CD και δίσκο βινυλίου, για να απολαύσεις ξανά και ξανά την ατμόσφαιρα του σκοτεινού Βερολίνου, όπως την έζησε ο επιθεωρητής Rath.