The Booker Prize 2019: Μάργκαρετ Άτγουντ και Μπερναντίν Εβαρίστο μοιράζονται την κορυφή

Περίληψη: H Μάργκαρετ Άτγουντ γίνεται η γηραιότερη συγγραφέας που κατακτά το βραβείο και η Μπερναντίν Εβαρίστο η πρώτη έγχρωμη γυναίκα

Για κάθε λογοτέχνη που γράφει στην αγγλική γλώσσα, το βραβείο Booker είναι ανάμεσα στις κορυφαίες διακρίσεις. Για το 2019 δε, 13 συγγραφείς περίμεναν υπομονετικά ως το βράδυ της 14ης Οκτώβρίου, για να μάθουν αν τελικά θα είναι οι μεγάλοι νικητές. Εν τέλει, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το The Booker Prizes με μήνυμά του στο Twitter, η Μάργκαρετ Άτγουντ βραβεύεται για μυθιστόρημά της «The Testaments» και η Μπερναντίν Εβαρίστο για το «Girl, Woman, Other».

Άτγουντ και Εβαρίστο θα μοιραστούν το ποσό των 50.000 λιρών. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το βραβείο Booker δεν μπορεί να μοιράζεται ανάμεσα σε συγγραφείς, ωστόσο οι κριτές ανέφεραν πως «δεν μπορούσαν διαχωρίσουν τα έργα».

Η νίκη τους περιλαμβάνει δύο ακόμα αξιοσημείωτες πρωτιές: H Μάργκαρετ Άτγουντ γίνεται η γηραιότερη συγγραφέας που κατακτά το βραβείο και η Μπερναντίν Εβαρίστο η πρώτη έγχρωμη γυναίκα.

Το «The Testaments» της Άτγουντ αποτελεί την πολυαναμενόμενη συνέχεια του «The Handmaid's Tale» (στα ελληνικά θα το βρείτε υπό τον τίτλο «Η ιστορία της θεραπαινίδας» από τις εκδόσεις Ψυχογιός) και διαδραματίζεται 15 χρόνια μετά την τελική σκηνή του πρώτου έργου. Η Άτγουντ, συχνά υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, έχει κερδίσει ξανά το βραβείο Booker το 2000, για το ιστορικό μυθιστόρημά της «Ο τυφλός δολοφόνος».

Το «Girl, Woman, Other» της Εβαρίστο αποτελεί ένα χρονικό της ζωής των έγχρωμων οικογενειών της Βρετανίας. «Είμαι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα στην οποία απονέμεται αυτό το βραβείο», διαπίστωσε η ίδια, χαρακτηρίζοντας «απίστευτο» πως μοιράστηκε το Booker με την Άτγουντ, έναν τέτοιο «θρύλο» της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

Βρείτε και τα δύο αξιοσημείωτα αναγνώσματα στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr.