Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2019 στην Esther Duflo

Περίληψη: Aπό το 1973 ως σήμερα, μόνο μία γυναίκα, η οικονομολόγος Έλινορ Όστρομ, είχε τιμηθεί με το εν λόγω βραβείο

Το φετινό Νόμπελ Οικονομίας δόθηκε στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας - πιο συγκεκριμένα, το βραβείο μοιράστηκαν τρεις οικονομολόγοι που εργάζονται «για την πειραματική προσέγγιση στην ανακούφιση της παγκόσμιας φτώχειας». Πρόκειται για τον Αμπιτζίτ Μπανερτζί, την Εστέρ Ντιφλό και τον Μάικλ Κρέμερ.

Η περίπτωση της Ντιφλό αξίζει ξεχωριστή μνεία, καθώς, από το 1973 ως σήμερα, μόνο μία γυναίκα, η οικονομολόγος Έλινορ Όστρομ, είχε τιμηθεί με το βραβείο το 2009. Η Ντιφλό δήλωσε για το βραβείο: «Είναι μια απόδειξη ότι οι γυναίκες μπορούν να πετύχουν και να αναγνωριστούν. Ελπίζω αυτό να εμπνεύσει πολλές ακόμη γυναίκες, να συνεχίσουν το έργο τους και πολλούς άνδρες να δείξουν στις γυναίκες τον σεβασμό που τους αξίζει, όπως σε κάθε άνθρωπο».

Δια χειρός Εστέρ Ντιφλό κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις τα βιβλία της «Γνώση εναντίον φτώχειας» (μετάφραση: Α.Δ. Παπαγιαννίδης) και «Η πάλη κατά της φτώχειας» (μετάφραση-επίμετρο: Α.Δ. Παπαγιαννίδης).

Στην «Πάλη κατά της φτώχειας», η Ντιφλό «προτείνει μια προσέγγιση που καταλήγει σε παρεμβατική άσκηση των οικονομικών, δηλαδή σ’ έναν ρόλο του οικονομολόγου, που τον καθιστά συντελεστή της αναζήτησης,του σχεδιασμού και της εφαρμογής οικονομικής πολιτικής,μέσα από μια μέθοδο σχεδόν πειραματική», ενώ στο βιβλίο της «Γνώση εναντίον φτώχειας» αναλύει το γιατί πιστεύει πως η υγεία και η παιδεία αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την κοινωνική ευημερία και την ελευθερία και καταστρατηγεί το κυρίαρχο αφήγημα, που καθιστά τους φτωχούς υπεύθυνους για τη φτώχεια τους.

Βρείτε τα βιβλία της στο κοντινότερο κατάστημα Public ή στο public.gr!

Who is who: Η Εστέρ Ντιφλό γεννήθηκε στο Παρίσι το 1972. Σπούδασε οικονομικά και ιστορία στην École Normale Supérieure (με καθηγητή τον Ντανιέλ Κοέν) και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης - MIT ,όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Σήμερα είναι καθηγήτρια των οικονομικών της ανάπτυξης στο MIT, όπου ίδρυσε και διευθύνει το J-PAL, Eργαστήριο κατά της φτώχειας. Παράλληλα διδάσκει στην École d’Économie de Paris. Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα Libération. Το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 δίδαξε στο Collège de France, εγκαινιάζοντας τη διεθνή έδρα «Γνώση κατά Φτώχειας».

Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Elaine Bennett Research Prize (2003),καλύτερου νέου Γάλλου οικονομολόγου που απονέμεται από την εφημερίδα Le Mondeκαι τον Cercle des économistes (2005), Luc Durand-Reville της Γαλλικής Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (2008),και MacArthur Fellowship (2009) που επιβραβεύει τις πρωτοποριακές έρευνες.