«Φαινόμενο Greta Thunberg»: Μια γενιά εναντίον της κλιματικής αλλαγής

Περίληψη: Οι συγκλονιστικές ομιλίες της Greta Thunberg εκδόθηκαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος!

Τον Αύγουστο του 2018 η δεκαπεντάχρονη τότε Greta Thunberg έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά. Αντί για αυτό, αποφάσισε να ξεκινήσει μια διαμαρτυρία μπροστά από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. Το κίνητρο πίσω από αυτή την ενέργεια ένα και μόνο: να κινητοποιήσει τον κόσμο προς τη λήψη δραστικών μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Από τότε εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως νέοι, έχουν λάβει μέρος σε αντίστοιχες διαδηλώσεις σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους σχετικά με την αδράνεια γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Τρεις μέρες αργότερα, η 16χρονη, σήμερα, Greta Thunberg βρέθηκε στην Νέα Υόρκη και τη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Η παθιασμένη ομιλία της προς τους ηγέτες του πλανήτη δεν χωράει κριτική. Η γενιά της Γκρέτα αποτελείται από νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα βιώσουν το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων της δραστηριότητας του ανθρώπου μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα οι πολιτικοί και οικονομικοί ηγέτες αυτού του κόσμου επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό να αγνοήσουν την κατάσταση, για την οποία η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

Μια απλή πράξη, όπως η αποχή από το σχολείο για το ξεκίνημα μια διαμαρτυρίας, δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι ο τίτλος τους βιβλίου «No One Is Too Small to Make a Difference» είναι πέρα για πέρα αληθινός. Η Great Thunberg πάσχει από το σύνδρομο Asperger, το οποίο στο παρελθόν έχει επηρεάσει την υγεία της. Η ίδια, όμως, δεν βλέπει την πάθησή της ως κάποια αναπηρία, αλλά ως ένα δώρο που την βοήθησε να δει ξεκάθαρα την κρίση που περνάει ο πλανήτης.

Οι συγκλονιστικές ομιλίες της Greta Thunberg θα γίνουν είναι διαθέσιμες και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, υπό τον τίτλο «Η ζωή μας είναι στα χέρια σας»Η κραυγή αγωνίας για το άμεσο μέλλον είναι απαραίτητο να εισακουσθεί. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεση δράση. Το οικονομικό μοντέλο μιας αέναης οικονομικής μεγέθυνσης δεν συμβαδίζει με το μέλλον της ανθρωπότητας και οι αγωνίες της νέας γενιάς πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τους υπευθύνους για τη λήψη αποφάσεων.

Το Public, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, προσφέρουν σε πέντε (5) τυχερούς από ένα (1) αντίτυπο του βιβλίου.

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και οι νικητές θα ενημερωθούν με σχετικό email. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν. 

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Μαίρη Κοστάνζη

Δημήτρης Λιόγκουρας

Μαρία Νέβα

Χριστίνα Παπαχαραλάμπους

Χρήστος Μπόσιος