Harold Bloom: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος κριτικός λογοτεχνίας

Περίληψη: Έγινε ευρύτερα γνωστός για το βιβλίο του «Ο δυτικός κανόνας» και κατάφερε να παραμείνει δημοφιλής, παρότι δεν έκανε παραχωρήσεις στα θέματα με τα οποία καταπιανόταν.

Ο Harold Bloom έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο πιο σημαντικός κριτικός λογοτεχνίας των μεταπολεμικών χρόνων, ενώ υπήρξε αδιαμφισβήτητα σημείο αναφοράς για την λογοτεχνική κριτική όπως την ξέρουμε σήμερα. Έφυγε από τη ζωή χθες, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, σε ηλικία 89 ετών, στο νοσοκομείο του New Haven κοντά στο Πανεπιστήμιο του Yale, με το οποίο συνέδεσε τη ζωή και τη διδασκαλία του για σχεδόν έξι δεκαετίες.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τη σύζυγό του, Jeanne Bloom, που ενημέρωσε παράλληλα τους δημοσιογράφους ότι ο άνδρας της είχε δώσει το τελευταίο του μάθημα μόλις την περασμένη Πέμπτη στο Yale.

Γεννήθηκε το 1930 στο Bronx από εβραίους μετανάστες από τη Ρωσία. Ο λογοτεχνικός περίπλους του ξεκίνησε με ποίηση στη διάλεκτο Γίντις, αλλά σύντομα ανακάλυψε τα έργα του Harold Hart Crane, του T. S. Eliot του William Blake και άλλων μεγάλων ποιητών.

Έγινε ευρύτερα γνωστός για το βιβλίο του «Ο δυτικός κανόνας», στο οποίο «οριστικοποιεί μια θέση που επωαζόταν στο έργο του από τις αρχές του '70, αν όχι κι από την πρώτη στιγμή: ότι η σχετικότητα των αξιών στο πεδίο της τέχνης έχει κάποια όρια - όρια που δεν αλλοίωσε εκ βάθρων καμιά κοσμογονική μεταβολή στη Δύση των ιστορικών χρόνων, πόσο μάλλον των νεότερων. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να υποστηρίξει κανείς την πίστη του στην αντικειμενικότητα του αισθητηριακού κόσμου και να υψώσει το ανάστημά του προς όσους εξέλαβαν την εκλέπτυνση των ερμηνευτικών εργαλείων ως λαμπρό εφαλτήριο διακήρυξης της πιο βάρβαρης σχετικοκρατίας».

Μεταξύ άλλων, κυκλοφορούν και τα σημαντικά βιβλία του «The Shadow of a Great Rock» και «The Daemon Knows».

Κατάφερε να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο κοινό, παρότι δεν ήταν άνθρωπος που έκανε παραχωρήσεις στα θέματα με τα οποία καταπιανόταν. Yπήρξε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, έλαβε τιμητικά βραβεία για το σύνολο της καριέρας του στην κριτική της λογοτεχνίας και διακρίθηκε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια της Ρώμης και της Μπολόνια.

Θα τον μνημονεύουμε για πάντα για το σπουδαίο έργο που άφησε στον χώρο της λογοτεχνίας.