«Η ξανθιά με τα μαύρα μάτια»: Ο θρυλικός ντετέκτιβ Μάρλοου ξαναζωντανεύει

Περίληψη: Το να ανακαλύπτεις ιστορίες με ντετέκτιβ, μυστήριο και ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’50 είναι κάτι που σε συναρπάζει; Τότε το βιβλίο «Η ξανθιά με τα μαύρα μάτια» είναι ξεκάθαρα για εσένα… και διαβάζεται καλύτερα με ένα gimlet στο χέρι.

Ο πιο διάσημος ιδιωτικός ντετέκτιβ όλων των εποχών, Φίλιπ Μάρλοου, επιστρέφει και αυτή τη φορά όχι μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του δημιουργού του, Raymond Chandler, αλλά μέσα από το βιβλίο του Benjamin Black (noir alter ego του John Banville) με τίτλο «Η ξανθιά με τα μαύρα μάτια». Ο θρυλικός ντετέκτιβ ξαναζωντανεύει μέσα από μια περιπέτεια στην οποία διατηρούνται αμείωτες η ατμόσφαιρα και η γοητεία των πρωτότυπων βιβλίων.

Αυτός ο ιδεαλιστής, σκληρός και πνευματώδης ντετέκτιβ γεννήθηκε από την πένα του Raymond Chandler και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον λογοτεχνικό κόσμο το 1939, μέσα από το αστυνομικό μυθιστόρημα «The Big Sleep». Έγινε ο κεντρικός ήρωας μιας σειράς βιβλίων, ενώ ενσαρκώθηκε και στον κινηματογράφο από τον εμβληματικό Humphrey Bogart.

Και πώς φθάνουμε στο βιβλίο «Η ξανθιά με τα μαύρα μάτια»; Ο βραβευμένος με Booker, John Banville, επιλέχθηκε (με αυστηρά κριτήρια από το Chandler Estate) να είναι ένας από τους τρεις συγγραφείς, στους οποίους δόθηκε η τιμή να συντηρήσουν τον μύθο του Μάρλοου και αυτή είναι η ελληνική μετάφραση αυτού του τόσο επιτυχημένου εγχειρήματος.

Έχουμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε στο Λος Άντζελες του ’50 και να συναντήσουμε έναν από τους μακροβιότερους ντετέκτιβ, σε κρίση μέσης ηλικίας, εύθραυστο και ταυτόχρονα, ακαταμάχητα γοητευτικό. Μια νέα περιπέτεια τον περιμένει όταν θα συναντήσει τη «ξανθιά με τα μαύρα μάτια», τη νέα του πελάτισσα. Νέα, όμορφη και με ακριβά ρούχα, ψάχνει τον πρώην εραστή της που έχει εξαφανιστεί. Ο Μάρλοου θα ξεκινήσει την έρευνά του, αλλά αυτή θα είναι μόνο η αρχή σε μια σειρά από περίπλοκα γεγονότα και συγκρούσεις με μια πλούσια οικογένεια.

Τη συνέχεια μπορείς να την διαβάσεις αναζητώντας το βιβλίο σε ένα κατάστημα Public ή στο public.gr. Θα το βρεις αποκλειστικά στα Public, καθώς ανήκει στη σειρά Public Noir των εκδόσεων Public Βιβλιοθήκη.

«Το λάτρεψα αυτό το βιβλίο. Ήταν λες και μπήκε στο δωμάτιο ένας παλιός φίλος, κάποιος που νόμιζες για νεκρό»

Stephen King