Quichotte: Η σημερινή κοινωνία μέσα από τα μάτια ενός σύγχρονου Δον Κιχώτη

Περίληψη: Όταν η υπερβολή κυριαρχεί, ο ρεαλισμός δεν είναι αρκετός για να περιγράψει την πραγματικότητα. Έτσι και ο συγγραφέας Salman Rushdie καταφεύγει στον μαγικό ρεαλισμό για να μας παρουσιάσει την δική του εκδοχή του Δον Κιχώτη, στην Αμερική του σήμερα.

Εμπνευσμένος από το κλασικό διήγημα του Θερβάντες, ο Salman Rushdie σκαρφίζεται έναν δικό του περιπλανώμενο ιππότη στη σύγχρονη Αμερική. Το Quichotte είναι ένα μυθιστόρημα κοινωνική κριτική βασιζόμενο στο παράλογο, γιατί ο ρεαλισμός δεν είναι πια αρκετός, για να περιγράψει επαρκώς τον κόσμο που υπάρχει σήμερα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Sam DuChamp είναι ένας συγγραφέας χωρίς μεγάλη επιτυχία. Στην προσπάθειά του να γράψει μια διαφορετική ιστορία, που ποτέ δεν έχει γραφτεί στο παρελθόν, αντλεί έμπνευση από τον Δον Κιχώτη και δημιουργεί τον χαρακτήρα του Ismail Smile. Ο Ismail είναι ένας ηλικιωμένος πωλητής φαρμακευτικής εταιρείας, που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να βλέπει τηλεόραση όλη μέρα.

Όταν ο Ismail ερωτεύεται παράφορα μια τηλεοπτική παρουσιάστρια, αποφασίζει πέρα από κάθε λογική να ξεκινήσει ένα ταξίδι για να την συναντήσει. Μπορεί να μην την έχει γνωρίσει ποτέ, αλλά ο Ismail στέλνει στη Salma, την αγαπημένη του παρουσιάστρια, ερωτικά γράμματα, τα οποία υπογράφει ως Quichotte.

Από την αποστολή του δεν θα μπορούσε να λείπει ο δικός του Sancho, ο οποίος αποτελεί φυσικά κι αυτός αποκύημα της φαντασίας του δημιουργού του. Ο Sancho αποτελεί την φωνή της λογικής σε έναν κόσμο παράλογο. Στο ταξίδι τους θα συναντήσουν μαγικά πλάσματα, όπως παλαιολιθικούς ελέφαντες και έναν τριζόνι που μιλάει.

Ο Rushdie αποφασίζει να παρουσιάσει τις δύο ιστορίες παράλληλα, με τους χαρακτήρες από καθεμία να συμπληρώνουν διασκεδαστικά ο ένας τον άλλον, μέχρι που φτάνουν στο τέλος να γίνονται σχεδόν το ίδιο πρόσωπο. Για να απολαύσεις το Quichotte δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσεις τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες. Μπορεί να καταλάβεις κάποια αστεία πιο εύκολα, αλλά ο Rushdie κατάφερε να δημιουργήσει κάτι γνήσιο, που στέκεται επάξια μόνο του.

Ο Salman Rushdie έχει κερδίσει το βραβείο Man Booker το 1981 για το «Midnight's Children». Το ίδιο βιβλίο του χάρισε ακόμα και την τιμητική  διάκριση του καλύτερου βιβλίου για τα 25 και αργότερα για τα 40 χρόνια του θεσμού. Φέτος, θα διεκδικήσει για ακόμα μια φορά το βραβείο, καθώς το Quichotte βρίσκεται στη shortlist της φετινής χρονιάς.

Το Quichotte θα το βρεις άμεσα διαθέσιμο στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr. Τέσσερις αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν δικό τους ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο, καθώς το Public κάνει δώρο τέσσερα (4) αντίτυπα του βιβλίου μετά από κλήρωση. Ο διαγωνισμός θα λήξει τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και οι νικητές θα ενημερωθούν με email.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Μαρία Μιχαήλ

Βάσω Βαρδώνη

Μάρω Τσετσελή

Δημήτρης Νικάκης