«Τα λύτρα»: Διπλή απαγωγή συγκλονίζει την κατοχική Αθήνα

Περίληψη: Εάν με τον «Λιμό» οι αναγνώστες αγάπησαν τον υπαστυνόμο Νίκο Αγραφιώτη, τώρα με «Τα λύτρα», το νέο μυθιστόρημα του Πάνου Αμυρά, θα δεθούν σίγουρα μαζί του.

Το συγγραφικό παιχνίδι στο νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Πάνου Αμυρά «Τα λύτρα» συνδέει την αστυνομική μυθοπλασία με την αποτύπωση αληθινών γεγονότων και κρατά τους αναγνώστες σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα. Ο συγγραφέας δεν προσφέρει απλά ένα συνηθισμένο αστυνομικό ανάγνωσμα. Στόχος του οι αναγνώστες να νιώσουν μέρος της ιστορίας. Να συμμετάσχουν σε ένα ταξίδι, που στο τέλος του θα έχουν κερδίσει σε γνώση για την σύγχρονη ιστορία μιας ζοφερής περιόδου.

Το Public και οι εκδόσεις Διόπτρα χαρίζουν σε τρεις (3) υπερτυχερούς από ένα αντίτυπο του βιβλίου «Τα λύτρα» και από έναν καμβά του εξωφύλλου υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα. 

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Ευαγγελία Μετζάκη

Ασημίνα Καλογεράκη

Χριστίνα Τσάλλου

δφ

Ελλάδα του 1943... Οι πρώτες φλόγες του Εμφυλίου τυλίγουν τη χώρα. Oι Ιταλοί συνθηκολογούν και ο πλήρης έλεγχος της Ελλάδας περνά στους Γερμανούς, που γίνονται πιο σκληροί και αδίστακτοι. Την ίδια ώρα η Αθήνα συνταράσσεται από μια διπλή απαγωγή παιδιών. 

Υπό μυστηριώδεις συνθήκες εξαφανίζονται η εξάχρονη κόρη ανώτατου διπλωμάτη της γερμανικής πρεσβείας και ο πεντάχρονος γιος της ελληνίδας υπηρέτριας του. 

Ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης βρίσκεται στην πρωτεύουσα με νέα ταυτότητα, διαλυμένη ζωή και έχοντας αναλάβει μια μυστική αποστολή, που θα κρίνει σε ένα βαθμό την πορεία των επιχειρήσεων των Συμμάχων στη Μεσόγειο. Τα σχέδιά του, όμως, θα ανατραπούν με δραματικό τρόπο, καθώς θα υποχρεωθεί να διεισδύσει στα άδυτα της διαβόητης Ειδικής Ασφάλειας, για να εξαρθρώσει κυκλώματα προδοτών και να εξιχνιάσει την υπόθεση απαγωγής των παιδιών.

Ο ίδιος απόμακρος όσο και ευαίσθητος θα βρεθεί να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε τραγικά διλήμματα, ζώντας μια σκοτεινή περίοδο της Κατοχής, ακριβώς στην «καρδιά» της.

Στην Αθήνα μαίνεται η υπόγεια σύγκρουση μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων, η δωσιλογική κυβέρνηση ενεργοποιεί την Ειδική Ασφάλεια που μετατρέπεται σε μηχανισμό άμεσης συνεργασίας με τους κατακτητές, ενώ στα βουνά υπάρχουν ήδη ελεύθερες περιοχές, που η επιρροή τους όλο και μεγαλώνει.

Προσωπικότητες που έδρασαν στο σκοτάδι, αντιστασιακές οργανώσεις, μια διαρκής μάχη του ανθρωπισμού απέναντι στην κτηνωδία.

Εάν με τον «Λιμό» οι αναγνώστες αγάπησαν τον υπαστυνόμο Νίκο Αγραφιώτη, με «Τα λύτρα» τώρα θα δεθούν μαζί του, με έναν τραγικό ήρωα που παλεύει για να σώσει ζωές χωρίς να χάσει την ψυχή του.