«Τα στοιχεία»: Ένα γοητευτικό πορτραίτο των ατόμων του σύμπαντος!

Περίληψη: Έγκυρη επιστήμη και υψηλή φωτογραφική τέχνη σε ένα βιβλίο; Ετοιμάσου να «βυθιστείς» σε μία οπτική εξερεύνηση όλων των γνωστών στοιχείων του σύμπαντος.

Ο συγγραφέας-συντάκτης της στήλης Gray Matter του περιοδικού Popular Science και συνιδρυτής της εταιρείας του διάσημου λογισμικού Wolfram Research, Theodore Gray (μέσα σε όλα αυτά) απολαμβάνει και να συλλέγει στοιχεία. Όχι κέρματα, καρτ ποστάλ, σπάνια είδη λουλουδιών, αλλά στοιχεία! Είναι, σου λέει, ο δημιουργός του χαρακτηριστικού φωτογραικού πόστερ του Περιοδικού Πίνακα, που βλέπουμε σε πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία και διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές!

Από το 2002, λοιπόν, ξεκίνησε αυτήν την ιδιαίτερη συλλογή και γέμισε το σπίτι του με αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν κάθε στοιχείο του οποίου η κατοχή δεν απαγορεύεται από τους φυσικούς ή τους ανθρώπινους νόμους. Φυσικά, για να αποθηκεύσει με ασφάλεια τα πολύτιμα ευρήματά του, χρειάζεται και ειδικές γνώσεις χημείας (π.χ. Νάτριο + υγρό υπόγειο = Μπαμ!). Οπότε, δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. Ο καθένας, όμως, μπορεί να εισέλθει στον κόσμο των στοιχείων και των ιδιοτήτων τους, μέσα από το πιο πλήρες και οπτικά γοητευτικό πορτραίτο όλων των ατόμων του σύμπαντος.

Πέρασαν επτά χρόνια έρευνας και φωτογράφισης, για να έχουμε στα χέρια μας την ευκαιρία να περιηγηθούμε στα στοιχεία του Περιοδικού Πίνακα μέσα από αυτές τις, μοναδικής αξίας, φωτογραφίες και πληροφορίες.

Αν έχεις αναρωτηθεί κι εσύ ποιες είναι εκείνες οι ενώσεις και εφαρμογές, μέσω των οποίων συναντάμε τα χημικά στοιχεία στην καθημερινή μας ζωή, τότε αυτό το βιβλίο έχει τις απαντήσεις. «Τα στοιχεία» είναι το απόλυτο βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης για το συγκεκριμένο θέμα και δεν πρέπει να λείπει από το ράφι όποιου αγαπάει να μαθαίνει καινούρια πράγματα.

Μπορείς να πάρεις μία γεύση από το εσωτερικό του βιβλίου εδώ, ενώ στο periodictable.com μπορείς να ανακαλύψεις τον κόσμο του Theodore Gray και της πολύχρονης ενασχόλησης του με τα στοιχεία.

Το Public χαρίζει σε τρεις (3) τυχερούς από τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Τα στοιχεία». 

Ο διαγωνισμός θα λήξει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και οι νικητές θα ειδοποιηθούν με emal, ενώ τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν και στο blog.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι: 

Παναγιώτης Κουτουζής

Ράνια Χάρδαρη

Μαρία Μπέκα