«Επιχείρηση Κιμάς»: Το τέχνασμα που άλλαξε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Περίληψη: H «Επιχείρηση Κιμάς» του Ben Macintyre, είναι η αληθινή ιστορία πίσω από το ιδιοφυές σχέδιο παραπλάνησης που άλλαξε την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τις περισσότερες φορές συνδέεται με μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις και αιματηρές μάχες όπως η απόβαση στη Νορμανδία και η μάχη του Στάλινγκραντ. Ωστόσο, εξίσου καθοριστικό ρόλο για την τελική νίκη των Συμμάχων, διαδραμάτισε το έργο των μυστικών υπηρεσιών και κυρίως της βρετανικής MI5. Ο best-selling Βρετανός συγγραφέας και ιστορικός Ben Macintyre στο βιβλίο του «Επιχείρηση Κιμάς» παρουσιάζει με καθηλωτικό τρόπο την ιστορία πίσω από την ομώνυμη επιχείρηση που έμελλε να αλλάξει το ρου του πολέμου. Με αφορμή τη σημερινή (12/5) πρεμιέρα της ομώνυμης ταινίας, ανακάλυψε το συγκλονιστικό βιβλίο του Ben Macintyre το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

«Επιχείρηση Κιμάς»: Όταν η πραγματικότητα συναντά τη φαντασία

Μετά την επικράτηση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Βόρεια Αφρική, επόμενος στόχος ορίστηκε η κατάληψη της Σικελίας. Το 1943, το βρετανικό επιτελείο και η MI5 σχεδίασαν και εκτέλεσαν με επιτυχία τη σημαντικότερη ίσως επιχείρηση παραπλάνησης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η «Επιχείρηση Κιμάς», όπως ονομάστηκε, έπεισε τη γερμανική ηγεσία πως οι Σύμμαχοι σχεδίαζαν να εισβάλλουν στην Ελλάδα, αντί της Σικελίας που ήταν και ο πραγματικός στόχος. Η καλοστημένη παγίδα, εξαπάτησε τη γερμανική ηγεσία, η οποία υπό το φόβο μιας επίθεσης στα Βαλκάνια μετέφερε μεγάλο μέρος των δυνάμεων του γερμανικού στρατού μακριά από την Ιταλία. Ο τρόπος που επετεύχθη αυτή η παράτολμη επιχείρηση αγγίζει τα όρια της μυθοπλασίας.  

Τον Απρίλιο του 1943, ένα πτώμα ξεβράζεται στις ακτές της Ισπανίας. Οι αρχές διαπιστώνουν πως πρόκειται για τον Βρετανό ταγματάρχη William Martin, ο οποίος φέρει μαζί του απόρρητα έγγραφα σχετικά με την επικείμενη εισβολή των Συμμάχων. Η κυβέρνηση της Ισπανίας, φιλικά προσκείμενη στο ναζιστικό καθεστώς, μεταβιβάζει τα έγγραφα στην γερμανική αντικατασκοπεία. Τα έγγραφα φτάνουν στο γραφείο του ίδιου του Χίτλερ, ο οποίος δίνει εντολή ο γερμανικός στρατός να προετοιμαστεί για μια γενική επίθεση των Συμμάχων στην Ελλάδα. Μόνο που ο William Martin δεν υπήρξε ποτέ. Η MI5 δημιούργησε εξ’ ολοκλήρου την ταυτότητα του υποτιθέμενου Βρετανού ταγματάρχη, τοποθετώντας παραπλανητικά έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα στο πτώμα του Glyndwr Michael ενός 30χρονου Ουαλού άστεγου. Στο «Επιχείρηση Κιμάς» ο πολυβραβευμένος Ben Macintyre αφηγείται με λογοτεχνική μαεστρία τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Ισπανία, την Βρετανία και την Γερμανία, συνθέτοντας μια συναρπαστική κατασκοπευτική ιστορία.

epixeirhsh-kimas-01

Ben Macintyre: Ποιος είναι ο Βρετανός best selling συγγραφέας

Ο Ben Macintyre είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους Βρετανούς συγγραφείς ιστορικών βιβλίων. Έχει εργαστεί ως αρθρογράφος στους Times του Λονδίνου αλλά και ως ανταποκριτής της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον. Είναι ο συγγραφέας του best-seller “Agent Zigzag”, υποψήφιο για το Costa Biography Award και το Galaxy British Book Award for Biography of the Year.

Το αριστουργηματικό «Ο κατάσκοπος και ο προδότης» με θέμα τον διαβόητο διπλό πράκτορα της KGB Oleg Gordievsky, έγινε Νο. 1 Bestseller των Sunday Times και προκρίθηκε για το βραβείο Ballie Gifford και τα Εθνικά Βραβεία Βιβλίου της Βρετανίας. Από τα έργα του Ben Macintyre ξεχωρίζει επίσης το «Πράκτορας Σόνυα». Το νέο βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα αφηγείται την ιστορία της Ursula Kuczynski, της μεγαλύτερης γυναίκας κατασκόπου του 20ου αιώνα.

«Επιχείρηση Κιμάς»: Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Από σήμερα 12/5 έρχεται στις αίθουσες η ταινία «Επιχείρηση Κιμάς», βασισμένη στο βιβλίο του Ben Macintyre. Πίσω από τις κάμερες βρίσκεται ο αναγνωρισμένος Βρετανός σκηνοθέτης John Madden («Ερωτευμένος Σαίξπηρ», «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», «Κυρία Σλόαν») ενώ το σενάριο υπογράφει η Michelle Ashford. Τους εμπνευστές της «Επιχείρησης Κιμάς», Ewen Montagu και Charles Choldmondeley, ενσαρκώνουν αντίστοιχα οι Matthew Macfadyen και Colin Firth. Στην κινηματογραφική μεταφορά του διεθνούς best-seller, συμμετέχουν επίσης κορυφαίοι εκπρόσωποι του βρετανικού κινηματογράφου, όπως ο Simon Russell Beale, o Jason Isaacs και η Kelly Macdonald.

Video Duration
2:29

«Επιχείρηση Κιμάς»: Διαγωνισμός

Το Public και οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος κάνουν δώρο σε τρεις (3) τυχερούς από ένα αντίτυπο του βιβλίου «Επιχείρηση Κιμάς». Αν θες να είσαι ένας από τους τρεις τυχερούς που θα κερδίσουν το βιβλίο του Ben Macintyre, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 19/5. Πολλαπλές συμμετοχές δε θα ληφθούν υπόψη.

Καλή επιτυχία!

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές έχουν ενημερωθεί.