Ρομαντικά μυθιστορήματα: Το TikTok, τα happily ever afters & η νέα εποχή

Περίληψη: Ιστορίες που υμνούν τον έρωτα, προσφέροντας ατελείωτες ώρες καθηλωτικής ανάγνωσης. Τα ρομαντικά μυθιστορήματα, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και συνήθως φέρνει μαζί του μια extra όρεξη για σπίτι, τζάκι και χουχούλιασμα στον καναπέ. Και επειδή εμείς ψηφίζουμε romance αυτές τις μέρες, τι θα έλεγες για λίγες ώρες ηρεμίας διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο, μακριά από την οθόνη του laptop και του smartphone σου; Και έχει και συνέχεια. Πώς θα σου φαινόταν να διαβάσεις ένα ρομαντικό μυθιστόρημα που θα σε ταξιδέψει σε άλλα μέρη, εποχές, συνθήκες και ζωές; Θα ερωτευτείς τρελά, θα πονέσεις, θα κλάψεις, θα προδοθείς και θα προδώσεις. Ο έρωτας δε χρειάζεται συστάσεις. Έτοιμος;

Romance μυθιστορήματα και ταξίδι στον χρόνο

Ατελείωτο scroll-άρισμα ή - εάν είσαι της «παράδοσης» - πολύωρη εξερεύνηση στο βιβλιοπωλείο, προσπαθώντας να βρεις το ιδανικό ρομάντζο; Προτού τα κάνεις όλα αυτά, αξίζει να γνωρίζεις τη πορεία και την εξέλιξη αυτού του είδους της λογοτεχνίας. Τα πρώτα ρομαντικά μυθιστορήματα (που μερικά μας συντροφεύουν ακόμη και σήμερα) ήταν συνήθως γραμμένα από γυναίκες, για γυναίκες. Θαραλέες ηρωίδες αψηφούσαν τις κοινωνικές συμβάσεις και στερεότυπα της εποχής τους, είτε έδιναν τους προσωπικούς τους αγώνες επιδιώκοντας τη δική τους ευτυχία. Οι ηρωίδες αυτών των μυθιστορημάτων στο τέλος, πάντα έβρισκαν τον έρωτα της ζωής τους - τελείωνε η ιστορία και ζούσαν καλά και εμείς καλύτερα.

romantika-mythistorimata-01

Μια σύγχρονη προσέγγιση στην εποχή του BookTok

Με το πέρασμα του χρόνου, τα ρομαντικά μυθιστορήματα έχουν κρατήσει τους βασικούς πυλώνες των παλαιότερων, βάζοντας όμως πινελιές του σήμερα και κάνοντάς τα επίκαιρα, γιατί ως γνωστόν, η καλή λογοτεχνία συνομιλεί πάντα με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Έτσι, όσοι καταπιάνονται με τη συγγραφή ρομαντικών βιβλίων, προσπαθούν να κρατήσουν κομμάτια από τα κλασικά love stories που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε, προσθέτοντας όμως και σύγχρονα στοιχεία και δίνοντάς τους μια φρέσκια ματιά που ανταποκρίνεται στο σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουν να κάνουν τους αναγνώστες να ταυτιστούν πιο εύκολα με τους πρωταγωνιστές των βιβλίων και τα βιώματά τους.

Oι συγγραφείς πλέον, δε φοβούνται να μιλήσουν για κοινωνικά θέματα, να «σπάσουν» τα ταμπού και να αλλάξουν τη πορεία των κλισέ ρομάντζων με happy ending. Ρίχνουν πλέον, για παράδειγμα, φως με την πένα τους στα βιώματα της LGBTQ+  κοινότητας ή σε love stories που δεν γνωρίζουν σύνορα, με μία αυθεντικότητα που άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Σε μια κοινωνία που όπως φαίνεται έχει κάνει ορισμένα βήματα μπροστά, τοποθετεί πρωταγωνιστές που θα εκτιμηθούν περισσότερο από τους αναγνώστες. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα ρομαντικά μυθιστορήματα που γράφονται σήμερα, αποκλίνουν πολλές φορές από τις καντάδες, και τα love letters και εντάσσουν εναλλακτικούς - και παράδοξους - τρόπους γνωριμίας όπως μέσω των social media.

romantika-mythistorimata-04

Παράδειγμα των εξελίξεων που τρέχουν στον κόσμο του βιβλίου αποτελεί και το #BookTok, ένα hashtag που πραγματεύεται περιεχόμενο, συζητήσεις και προτάσεις βιβλίων στη πασίγνωστη πλατφόρμα TikTok. Δημιουργοί περιεχομένου, influencers αλλά και απλοί users μοιράζονται καθημερινά τις προτιμήσεις τους για τα αγαπημένα τους βιβλία, ωθώντας έτσι περισσότερους ανθρώπους να ξεκινήσουν το υπέροχο αυτό ταξίδι και κάνοντας best sellers βιβλία που ίσως να μην είχαν γνωρίσει επιτυχία όταν πρωτοκυκλοφόρισαν.

Ο Νοέμβριος είναι ο πιο μυστηριώδης μήνας του χρόνου και σίγουρα η καλύτερη εποχή για να ξαναπιάσεις το διάβασμα. Στα Public είναι επίσης μήνας αφιερωμένος στο ρομαντικό μυθιστόρημα. Με ένα κλικ μπορείς να βρεις εκατοντάδες προτάσεις σύγχρονης και κλασικής λογοτεχνίας, μιας και το συναίσθημα του έρωτα παραμένει αναλλοίωτο, όσοι αιώνες και να περάσουν. Αν δεν ξέρεις τι να πρωτοπιάσεις, σου έχουμε προτάσεις για όλα τα γούστα.

romantika-mythistorimata-03

Βρες το ρομαντικό μυθιστόρημα που σου ταιριάζει

Ξεκινάμε με τα best sellers του μήνα. Το «Αρχίζει με Εμάς» της Collen Hoover, το «The Spanish Love Deception» της Elena Armas και άλλα πολλά βρίσκονται στην κορυφή των πωλήσεων αυτό το καιρό και όχι άδικα, καθώς δεν θα θέλεις να τα αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι να διαβάσεις και την τελευταία σελίδα.

Μπορεί να έχεις δει τις ταινίες που βασίστηκαν σε αυτά αλλά η απόλυτη μαγεία βρίσκεται στο να φαντάζεσαι και να δίνεις σάρκα και οστά στους χαρακτήρες μέσα από τις περιγραφές του βιβλίου. Δυνατές ρομαντικές ιστορίες όπως «Το Ημερολόγιο» του Nicholas Sparks και το «P.S I love you» της Cecelia Ahern θα σε καθηλώσουν όπου κι αν βρίσκεσαι.

Σε ενδιαφέρει να διαβάσεις βιβλία που πραγματεύονται ιστορίες και εμπειρίες ατόμων από την LGBTQ+ κοινότητα; Το «Call me by your name» του Andre Aciman και το «They both die at the end» του Adam Silvera είναι από τις πιο όμορφες και τρυφερές ιστορίες αγάπης που έχουμε διαβάσει.

Εάν αγαπάς την κλασική λογοτεχνία και το ιστορικό μυθιστόρημα, τι θα έλεγες να διαλέξεις ένα βιβλίο που συνδυάζει και το στοιχείο του ρομαντισμού; «Άννα Καρένινα», «Ανεμοδαρμένα Ύψη» και «Περηφάνεια και Προκατάληψη» είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τις επιλογές που έχεις.

Τέλος, για κάτι λίγο διαφορετικό, στη θεματική βιβλίων του μήνα έχουμε και μερικές επιλογές από την κατηγορία του erotic fiction. Το κλασικό -πλέον- «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» και το «Γυμνή μπροστά σου» είμαστε βέβαιοι πως θα σε συναρπάσουν!

Θέλεις μεγαλύτερη γκάμα προτάσεων; Τα Public είναι εδώ για σένα με αμέτρητα βιβλία, γιατί όπως ξέρεις το διάβασμα είναι απόλαυση!