Τι διαβάζει ο Bill Gates;

Περίληψη: Ο συνιδρυτής της Microsoft δεν είναι απλώς ένας από τους πλουσιότερους και εξυπνότερους ανθρώπους του...

Ο συνιδρυτής της Microsoft δεν είναι απλώς ένας από τους πλουσιότερους και εξυπνότερους ανθρώπους του πλανήτη, αλλά και δεινός αναγνώστης: Ο Bill Gates έχει δηλώσει ότι διαβάζει περί τα 50 βιβλία τον χρόνο, κάτι που -με πρόχειρους υπολογισμούς- ισοδυναμεί σε σχεδόν ένα βιβλίο κάθε εβδομάδα!

Η αγάπη του για τα βιβλία ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Έχει μάλιστα εξομολογηθεί ότι συνήθιζε να παίρνει τα βιβλία στο τραπέζι την ώρα του φαγητού, κάτι που του απαγόρευαν οι γονείς του. Έτσι τα τελευταία χρόνια παίρνει τη... ρεβάνς, προτείνοντας συχνά-πυκνά τα αγαπημένα του αναγνώσματα.

Η δημοσιοποίηση των αγαπημένων του επιλογών μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη ροή κυκλοφορίας. Άλλωστε ποιος δεν θέλει να ξέρει με τι εμπνέεται ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο όπως τον ξέραμε; Για τη χρονιά που μας πέρασε ο Gates ξεχώρισε 5 βιβλία και τα παρουσίασε με μια χριστουγεννιάτικη βόλτα με το αμάξι του, στο κανάλι του στο YouTube

«[...] Η φετινή λίστα είναι εκλετική. Από έναν οδηγό για διαλογισμό σε μια βαθιά κατάδυση σε αυτόνομα όπλα και από εκεί σε ένα θρίλερ για την πτώση μιας κάποτε υποσχόμενης εταιρείας, υπάρχει κάτι για όλους», έγραψε ο ίδιος. Πάμε να δούμε τη λίστα!  

Πρώτο το «Εducated» της Tara Westover, μια ιστορία ενηλικίωσης που αναμετριέται με τις προσδοκίες και τα όνειρα της παιδικής ηλικίας. Πέρα από παγκόσμιο best seller φαίνεται ότι αρέσει ιδιαίτερα στους «μεγάλους» του πλανήτη, αφού και ο Barack Obama το είχε συμπεριλάβει στην καλοκαιρινή λίστα του. 

Ακολουθεί το «Army of None» του Paul Scharre. Το βιβλίο του ειδικού για τα θέματα άμυνας ήταν για τον Gates ένα βιβλίο που τον έβαλε σε σκέψεις. Παραγματεύεται το πώς θα είναι η επόμενη φάση της βιομηχανίας των όπλων - φανταστείτε ένα εγχειρίδιο του μέλλοντος, για να καταλάβουμε καλύτερα τον πόλεμο και τα σύγχρονα μέσα με τα οποία αυτός διεξάγεται.

Ο Gates προτείνει, ύστερα, το «Bad Blood» του John Carreyrou, ένα βιβλίο που σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστας των New York Times και τα έχει όλα: ίντριγκα, διαλυμένες οικογένειες, πρωτοσέλιδα και φυσικά την ιστορία μιας εταιρίας που κόστιζε 10 δις μέχρι και την καταστροφή της.

Το «21 Lessons for the 21st Century» του Yuval Noah Harari αποτελεί το επόμενο βιβλίο της λίστας. Η επιτυχία του βιβλίου του ισραηλινού ιστορικού ήταν τεράστια τη χρονιά που πέρασε και αύξησε τη δημοτικότητα του Harari έξω από τα σύνορα της πατρίδας του, αφού μεταφράστηκε σε περισσότερες από 45 γλώσσες, μία εκ των οποίων είναι και τα ελληνικά. Το βιβλίο λάτρεψε και ο Gates, που χαρακτήρισε τον συγγραφέα «σκληρό στοχαστή».

Τελευταίο μα όχι έσχατο το «The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness» της Andy Puddicombe, που συνιστά έναν πρακτικό οδηγό για τη βελτίωση της υγείας, της ευτυχίας και της ευεξίας. «Πολλές φορές λέμε να καθαρίσουμε το μυαλό μας, όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει ποτέ» - έτσι το προλογίζει ο Gates και αναφέρεται στα «συννεφάκια» που περνούν στο μυαλό μας πολλές φορές.

Βρείτε όλα τα παραπάνω βιβλία στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr