Billie Holiday: 60 χρόνια χωρίς τη μελαγχολική φωνή της

Περίληψη: Μπορεί να πέρασε μόλις 44 χρόνια σε αυτό τον πλανήτη, αλλά η Billie Holiday κατάφερε...

Μπορεί να πέρασε μόλις 44 χρόνια σε αυτό τον πλανήτη, αλλά η Billie Holiday κατάφερε σε μια πολύ δύσκολη εποχή να ξεχωρίσει για το ταλέντο της και να θεωρείται σήμερα μία από τις επιδραστικότερες φωνές της jazz.

Ήταν 17 Ιουλίου 1959 όταν άφηνε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, χάνοντας τη μακροχρόνια μάχη με τον εθισμό. Πρόλαβε, όμως, να αφήσει πίσω της μια τεράστια καριέρα, που κράτησε σχεδόν 30 χρόνια.

Γεννημένη το 1915 στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, η Eleanora Fagan, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, είχε μια ταραχώδη ανατροφή. Μοναδική της διέξοδος η μουσική και η ευχαρίστηση που της έδινε το να τραγουδά ακούγοντας τα είδωλά της, όπως ο Louis Armstrong. Ένα από τα γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή της ήταν η άφιξή της στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του 1920.

Άρχισε να τραγουδά σε κλαμπ του Χάρλεμ και σε ηλικία 18 ετών, όπου ανακαλύφθηκε από τον παραγωγό John Hammond. Αυτό ξεκίνησε και τη δισκογραφική της καριέρα με την ηχογράφηση των πρώτων της single. Ο πρώτος της δίσκος ήρθε αρκετά αργότερα, το 1952. Οι περισσότεροι δίσκοι της κυκλοφόρησαν από την Verve Music, με δημιουργίες όπως το «Body and Soul».

Αργότερα στην καριέρα της συνεργάστηκε και με την Columbia για την κυκλοφορία δύο δίσκων, του «Lady in Satin» και του «Last Recording». Πέρα από τα άλμπουμ της, μπορείς να βρεις και πολλά από τα διάσημα single της Billie Holiday συγκεντρωμένα στο δίσκο «You Go To My Head».

Πολλά από τα έργα της Billie Holiday έχουν κυκλοφορήσει και σε remastered εκδόσεις μετά θάνατον. Υπάρχουν πολλές συλλογές σε CD που περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των τραγουδιών της. Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της υπάρχουν στους δίσκους «Billie’s Best» αλλά και στο «God Bless The Child: Best Of Billie Holiday». Ένα μεγάλο μέρος του έργου θα βρεις στις συλλογές «Billie Holiday - 6 Original Albums On CD» και στο «Billie Holiday - 8 Classic Albums». Μακράν ο πιο αγαπημένος δίσκος της Billie Holiday όμως είναι το «Lady Sings the Blues».

Η «Lady Day» έφτασε να κερδίσει Grammy μετά το θάνατό της, ενώ το 2000 έγινε μέλος του Rock and Roll Hall of Fame. Είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες jazz τραγουδίστριες της ιστορίας αλλά η φωνή της είναι μόνο ένα κομμάτι του μύθου της. Οι κινήσεις της, η στάση της και γενικά η σκηνική της παρουσία ήταν ένας ακόμα παράγοντας που την έκαναν να ξεχωρίζει.

Δες πως κατέγραψε ο Jerry Dantzic αυτή την εικόνα μέσα από τις φωτογραφίες του, όσο η Billie Holiday εμφανιζόταν στο Sugar Hill. Την καταγραφή της ζωής της ανέλαβε και ο William Dufty, που μαζί με την Billie συνέταξαν την πρώτη αναλυτική βιογραφία της, η οποία κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Το 2015, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησήτης εκδόθηκε και το «Billie Holiday» από τον John Szwed.

Η Billie Holiday ήταν μια μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη. Χωρίς πραγματικό μουσικό υπόβαθρο, κατάφερε να διαπρέψει με την φωνή της και να αποτελέσει έμπνευση για πολλές γενιές jazz και pop καλλιτεχνών.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε την κατέβαλαν τελικά στις 17 Ιουλίου 2019, αλλά όχι πριν αφήσει πίσω της μια κληρονομία που θα μείνει αξέχαστη.