Τραπεζίτης του Διαβόλου: Birkenfeld εναντίον Kevin Costner και CEO της Estée Lauder

Περίληψη: Στην πολύκροτη ιστορία των αποκαλύψεων του Bradley Birkenfeld για τη φοροδιαφυγή πολιτών των ΗΠΑ μέσω...

Στην πολύκροτη ιστορία των αποκαλύψεων του Bradley Birkenfeld για τη φοροδιαφυγή πολιτών των ΗΠΑ μέσω ελβετικών τραπεζών, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα επεισόδιο.

Ο πρώην τραπεζίτης, που το 2007 αποκάλυψε στις αμερικανικές αρχές την δραστηριότητα κρυφών λογαριασμών αμερικανών πολιτών στην τράπεζα UBS, επανέρχεται στο προσκήνιο κινούμενος νομικά εναντίον του ηθοποιού Kevin Costner αλλά και του πρώην CEO της Estée Lauder, Leonard Lauder.

Ο Birkenfeld έχει καταγράψει το χρονικό την υπόθεσης φοροδιαφυγής στο βιβλίο του «Ο τραπεζίτης του Διαβόλου» αλλά, όπως ισχυρίζεται σε σχετική μήνυση που κατέθεσε, το βιβλίο δεν έφτασε στα χέρια των αναγνωστών με όλες τις πληροφορίες που σχεδίαζε ο συγγραφέας του.

Στην εν λόγω μήνυση ο Birkenfeld κατηγορεί τους Kevin Costner και Leonard Lauder για απάτη που του προκάλεσε οικονομική ζημία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες των δύο ανδρών οδήγησαν στην καθυστέρηση της κυκλοφορίας του βιβλίου του, τη λογοκρισία του, αλλά και στην πρόκληση ζημιάς στην φήμη του πρώην τραπεζίτη της UBS.

Τόσο ο Costner όσο και ο Lauder, φέρεται να είχαν συμμετοχή στο σκάνδαλο των κρυφών λογαριασμών και γι’ αυτό προσπάθησαν να αποτρέψουν την κυκλοφορία του βιβλίου, σύμφωνα με τον Birkenfeld. Οι δυο άνδρες, μέσα από απειλές προς τον εκδοτικό οίκο του συγγραφέα, κατάφεραν να καθυστερήσουν την κυκλοφορία του τίτλου και να αφαιρεθούν σχετικές αναφορές προς τα πρόσωπά τους όπως αναφέρει το κείμενο την μήνυσης.

Τόσο ο Costner όσο και ο Lauder αρνούνται κάθε συμμετοχή στο σκάνδαλο των off-shore λογαριασμών αλλά ο Birkenfeld επιμένει πως οι δύο άνδρες ψεύδονται. Οπότε, όπως φαίνεται, οι διαφορές τους θα λυθούν στις δικαστικές αίθουσες...