All that jazz: Τα βιβλία που υμνούν την αγαπημένη μας μουσική

Περίληψη: Ας εξερευνήσουμε τη jazz με διαφορετικό τρόπο: δεν θα την ακούσουμε αλλά θα την... διαβάσουμε μέσα από τα καλύτερα βιβλία για την αγαπημένη μας μουσική!

Υπάρχει κάποιος που δεν έχει αδυναμία στη μουσική; Όποιο κι αν είναι το αγαπημένο του είδος! Πέρα από τους all time classic τρόπους - βλέπε δίσκοι και streaming - υπάρχει ένας ακόμα τρόπος να απολαύσεις τα αγαπημένα σου είδη μουσικής και τους κορυφαίους καλλιτέχνες, το βιβλίο! Μια βιογραφία, ένα ιστορικό έργο γύρω από τη μουσική ή ακόμα και ένα μυθιστόρημα, όπου η μουσική παίζει κεντρικό ρόλο, μπορούν να φέρουν αγαπημένες μελωδίες στο μυαλό σου και να ξυπνήσουν ευχάριστες αναμνήσεις. Στο Public έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στη jazz και σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά από τα βιβλία που είναι αφιερωμένα στο αγαπημένο μας είδος!

Αρχή με μια από τις σπουδαιότερες φωνές της jazz, τη Billie Holiday. Για να φτάσει στο απόγειό της η «Lady Day» χρειάστηκε να περάσει πολλά και η βιογραφία της με τίτλο «Η κυρία τραγουδάει τα μπλουζ» παρουσιάζει σε όλους αυτή την πορεία. Μια ακόμα μεγάλη φωνή του αμερικανικού τραγουδιού και της jazz ήταν η Nina Simone. Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της οδήγησε και στην κυκλοφορία της πολύ ενδιαφέρουσας βιογραφίας «What Happened, Miss Simone? A Biography» από τον Alan Light.

Για τους λάτρεις της jazz ένα ακόμα βιβλίο, που αποτελεί «υποχρεωτικό» ανάγνωσμα, είναι το «Κι όμως, όμορφα... Ένα βιβλίο για την τζαζ» του Geoff Dyer. Μέσα από έξυπνη μυθοπλασία και τη χρήση διαφορετικών λογοτεχνικών στυλ, ο βρετανός συγγραφέας καταφέρνει κάτι σπάνιο: να αποτυπώσει την ψυχή της jazz στο χαρτί. Η jazz έχει αποτελέσει φόντο και για πολλά μυθιστορήματα μέσα στα χρόνια, όπως στο «Oh, Play That Thing» του Roddy Doyle. Στο βιβλίο αυτό ακολουθούμε τον Henry, η ζωή του οποίου θα συναντηθεί με τον Louis Armstrong.

Ακόμα και σε έργα της κλασικής λογοτεχνίας συναντάμε τη jazz. Το «Another Country» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1962 και για ένα μεγάλο μέρος του μας μεταφέρει την ιστορία ενός επιτυχημένου jazz drummer, ο οποίος χάνεται από το προσκήνιο. Το «Tales of the Jazz Age» περιέχει κι αυτό τις δικές τους ιστορίες, οι οποίες συμβαίνουν την εποχή της μεγάλης ανόδου της jazz, κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Μερικές από τις διασημότερες ιστορίες της συλλογής είναι το «The Curious Case of Benjamin Button» και το «The Diamond as Big as the Ritz».

Στενά συνδεδεμένο με τη jazz είναι και το μυθιστόρημα της Jackie Kay «Τρομπέτα». Στο βιβλίο αυτό εξιστορείται η ζωή και ο θάνατος ενός jazz μουσικού, του Joss Moody. Η αφήγηση γίνεται μέσα από τις ιστορίες των αγαπημένων του ανθρώπων, οι οποίες αποκαλύπτουν ένα σημαντικό μυστικό για τη ζωή του φανταστικού καλλιτέχνη. Η ιστορία μπορεί να αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας αλλά η συγγραφέας έχει δηλώσει ότι η ιδέα της βασίστηκε σε πραγματική φυσιογνωμία, τον αμερικάνο jazz μουσικό Billy Tipton.

Η jazz κάνει την εμφάνισή της ακόμα και σε είδη λογοτεχνίας που δεν θα περίμενες, όπως η αστυνομική. Πρώτη μας στάση εδώ το λιμάνι της Μασσαλίας, εκεί όπου συναντάμε τον πρώην αστυνομικό Fabio Montale, ο οποίος αγαπά την ποίηση, την jazz, το ψάρεμα και τις γυναίκες. «Η τριλογία της Μασσαλίας» μας ταξιδεύει στα στενά της Μεσογειακής πόλης, εκεί όπου η εγκληματικότητα έχει πολλά πρόσωπα.

Αν περάσουμε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια που θα συναντήσουμε είναι η Νέα Υόρκη. Εκεί βρίσκουμε την Αλίς, μια παριζιάνα αστυνομικό και τον Γκάμπριελ, έναν αμερικανό jazz πιανίστα. Όταν ξυπνούν ο ένας δίπλα στον άλλον, ένα μυστήριο τους περιμένει. Πώς βρέθηκαν από την άλλη άκρη του κόσμου στο «Σέντραλ Πάρκ»; Ταξιδεύοντας ακόμα πιο δυτικά φτάνουμε στο Λος Άντζελες. Ακόμα μια ιστορία μυστηρίου μας περιμένει. Το μυθιστόρημα «Λευκή τζαζ», με μουσικό υπόβαθρο το αγαπημένο μας είδος μουσικής, μας πηγαίνει στα μέσα του 20ου αιώνα στο L.A., εκεί όπου ακμάζει η εγκληματικότητα αλλά και οι τέχνες.

bookfriends


Η jazz εκπροσωπείται στο Public και μέσα από το βιβλίο. Ανακάλυψε ακόμα περισσότερα βιβλία για τη μουσική ή γέμισε τη συλλογή σου με δίσκους και CD από τα καταστήματα Public και το public.gr!