Dyslexia Box / Το πιο πολύτιμο εργαλείο για παιδαγωγούς και γονείς!

Περίληψη: Τι ακριβώς είναι το Dyslexia Box του Φώτη Παπαναστασίου; Ο ειδικός παιδαγωγός μίλησε στο Public για το νέο του project. Διαβάστε τη συνέντευξή του και μπείτε στην κλήρωση για να το αποκτήσετε!

Ο ειδικός παιδαγωγός Φώτης Παπαναστασίου εξειδικεύεται σε θέματα μαθησιακών δυσκολιών και το έργο του περιλαμβάνει πολύτιμα βιβλία γύρω από το ζήτημα, τα οποία έχουν βοηθήσει σημαντικά γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς. Το πιο πρόσφατο project του ονομάζεται Dyslexia Box, είναι «καρπός» της συσσώρευσης των γνώσεων και της εμπειρίας από τα βιβλία «Μαθησιακές Ευκολίες» και «ΔΕΠΥράζει». Σκοπός του είναι να κάνει ομαλότερη τη μετάβαση των παιδιών από τον προφορικό στον γραπτό λόγο.

Το νέο έργο του είναι ένα βιβλίο, που δεν θυμίζει... βιβλίο! Το περιεχόμενό του είναι χωρισμένο σε κάρτες που καλύπτουν διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Εκεί περιλαμβάνεται ένα εγχειρίδιο δραστηριοτήτων και πιόνια, που κάνουν πιο ενεργή τη συμμετοχή των παιδιών στη διδασκαλία. Η δημιουργία του Dyslexia Box στηρίχθηκε σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους και στο feedback που έλαβε ο Φώτης Παπαναστασίου από τα προηγούμενα βιβλία του.

Η εμπειρία του δημιουργού σε θέματα ειδικής αγωγής έχει στρέψει το έργο του κυρίως σε θέματα μαθησιακών δυσκολιών. Το Dyslexia Box, όμως, δεν αφορά μόνο παιδιά με δυσλεξία, όπως θα φανταζόταν κανείς από το όνομά του. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ηλικιών 5 και πάνω, τα οποία είναι είτε στο Νηπιαγωγείο, είτε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Η γραφή και η ανάγνωσή είναι οι πρώτες δύο δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν τα παιδιά στο ξεκίνημα της ακαδημαϊκής τους πορείας και το Dyslexia Box κάνει αυτή τη διαδικασία ευκολότερη.

Ο Φώτης Παπαναστασίου μίλησε στο Public Blog για το νέο του βιβλίο-project και η συνέντευξή του φιλοξενείται παρακάτω. Επιπλέον στις 19 Φεβρουαρίου θα παρευρεθεί και σε διαδικτυακή εκδήλωση του Public, εκεί όπου θα λύσει ακόμα περισσότερες απορίες μας για το Dyslexia Box, τις μαθησιακές δυσκολίες και πολλά ακόμα θέματα που ενδιαφέρουν γονείς και παιδαγωγούς. Μη χάσεις, επίσης, τον διαγωνισμό που ακολουθεί!

Διαγωνισμός Dyslexia Box


Το Public και οι εκδόσεις Πεδίο χαρίζουν σε έναν(1) αναγνώστη ένα (1) αντίτυπο του Dyslexia Box. Ο νικητής θα επιλεγεί μετά από κλήρωση. Για να πάρεις μέρος στην κλήρωση συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα του διαγωνισμού. Η επιλογή του νικητή θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου και θα ειδοποιηθεί με σχετικό email.


Ο Φώτης Παπαναστασίου μιλά για το Dyslexia Box


Ποια είναι η βασική ιδέα, που σας οδήγησε στη δημιουργία του Dyslexia Box;

Πολλοί συνάδελφοι και γονείς με ενημέρωναν ότι πολλές σελίδες και κάρτες των δύο προηγούμενων βιβλίων μου, «Μαθησιακές Ευκολίες» και «ΔΕΠΥράζει», τις έχουν πλαστικοποιήσει και τις έχουν αποθηκευμένες σε κουτιά για μελλοντική χρήση. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε η αρχική ιδέα. Το νέο μου βιβλίο να μετατραπεί σε κάρτες και να αποθηκευτούν σε ένα κουτί. 

Εντοπίσατε κάποιο gap στην ελληνική αγορά, που σας ώθησε στη δημιουργία του;

Η έλλειψη πρακτικών βιβλίων για παρέμβαση στον χώρο της Ειδικής Αγωγής είναι γενικώς αυτό που με ώθησε στο να ασχοληθώ με τη συγγραφή τέτοιου είδους βιβλίων. Όσον αφορά το Dyslexia Box, ήθελα να δημιουργήσω κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα, την 1η πολυαισθητηριακή παρέμβαση σε Ελλάδα και Κύπρο.

Απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες ή μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν;

Δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά με δυσλεξία αλλά σε όλα τα παιδιά. Υποστηρίζει ουσιαστικά την ομαλή μετάβαση του παιδιού από τον προφορικό λόγο στον γραπτό λόγο.

Γι’ αυτό είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, ειδικούς θεραπευτές, νηπιαγωγούς, δασκάλους και γονείς που επιθυμούν να υποστηρίξουν τα παιδιά στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την ανάγνωση και τη γραφή.

Σε ποιες ηλικίες κάνει focus;

Όπως αναγράφεται και πάνω στο Dyslexia Box, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5+, δηλαδή σε παιδιά Νηπιαγωγείου και σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Επειδή όμως περιέχει κάρτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί άτυπα κι από μικρότερα παιδιά για ανάπτυξη του λεξιλογίου τους, για ασκήσεις μνήμης, αντιστοίχισης και πολλές ακόμη.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το Dyslexia Box και πώς λειτουργεί / πώς αξιοποιείται κάθε εργαλείο;

Αποτελείται από 238 κάρτες με χρωματιστή ένδειξη, αναλόγως με το περιεχόμενό τους και την άσκηση για την οποία έχουν σχεδιαστεί, 5 πιόνια, 1 βοηθό ανάγνωσης και το εγχειρίδιο με τις οδηγίες των ασκήσεων. Κάθε εργαλείο έχει και το δικό του σκοπό μέσα στο Dyslexia Box, όπως περιγράφεται αναλυτικώς μέσα στο εγχειρίδιο των ασκήσεων. Σκοπός όλου του υλικού είναι να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες αισθήσεις του παιδιού κατά τη διάρκεια της παρέμβασης και να το οδηγήσει με παιγνιώδη τρόπο στην κατάκτηση όλων των απαραίτητων δεξιοτήτων της ανάγνωσης και της γραφής.

Αναμφίβολα μπορεί να γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και θεραπευτών. Είναι απλό να το αξιοποιήσουν και οι γονείς, ακόμα και αν δεν έχουν ειδικές γνώσεις;

Όλες οι ασκήσεις του Dyslexia Box έχουν δομηθεί με τέτοιο τρόπο, που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από γονείς όσο κι από εκπαιδευτικούς και ειδικούς θεραπευτές. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη γνώση ή δεξιότητα. Τα μόνα που χρειάζεται κάποιος για να χρησιμοποιήσει το Dyslexia Box είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον για τα παιδιά.

Ποιες δεξιότητες του παιδιού αναπτύσσει;

Αναπτύσσει κυρίως τη φωνολογική ενημερότητα του παιδιού, την ικανότητα του παιδιού δηλαδή να αναγνωρίζει και να χειρίζεται με συνειδητό τρόπο τα φωνολογικά στοιχεία της γλώσσας. Αναπτύσσει επίσης την αναγνωστική δεξιότητα και τον γραπτό λόγο.

Το επόμενο βήμα; Να αναμένουμε ενδεχομένως κάποιο αντίστοιχο box;

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσουν δύο νέα book-projects από τις εκδόσεις Πεδίο. Δε θα έχουν τη μορφή του Dyslexia Box. Πρόκειται για δύο εργαλεία, που ελπίζω να βοηθήσουν σημαντικά γονείς κι εκπαιδευτικούς. Ωστόσο είναι μέσα στα σχέδιά μου να δημιουργήσω μια σειρά από εκπαιδευτικά boxes, γιατί με μεγάλη μου χαρά συνειδητοποιώ πόσο πολύ έχει αγαπηθεί το Dyslexia Box από γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως από τα παιδιά.

Το Dyslexia Box κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο και είναι διαθέσιμο στο public.gr!