«Εν λευκώ» / Ταξιδεύοντας με κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη

Περίληψη: Το «Εν λευκώ» περιλαμβάνει πεζά κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη από διάστημα 23 χρόνων, από το 1972 έως το 1995. Πάμε να πάρουμε μια σύντομη «γεύση»!

Ο Οδυσσέας Ελύτης συγκαταλέγεται αναμφίβολα μεταξύ των κορυφαίων ελλήνων λογοτεχνών. Η ποίησή του τον καταξίωσε διεθνώς και το 1979 του χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας - μόλις το δεύτερο Νόμπελ που απονέμεται σε Έλληνα. Με συλλογές και έργα όπως οι «Προσανατολισμοί», «Ο ήλιος ο πρώτος» και «Άξιον Εστί» συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανανέωση την ελληνικής ποίησης. Στο λογοτεχνικό του έργο δεν βρίσκουμε μόνο ποιήματα όμως. Το «Εν λευκώ», που εκδόθηκε για πρώτη φορά του 1995, εμπεριέχει σημαντικά κομμάτια από τα πεζά κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη.

Εν Λευκώ - Λίγα λόγια για το βιβλίο


Τα κείμενα αυτού του βιβλίου μεταφέρουν τους βαθύτερους στοχασμούς του Ελύτη. Στοχασμοί για τον ίδιο του τον εαυτό, τη λογοτεχνία, τους λογοτέχνες, και την Ελλάδα. Μέσα από τα λόγια του ο Ελύτης δεν επιχειρεί να δώσει σαφείς απαντήσεις, ούτε να μας πει την άποψή του. Το «Εν λευκώ» απαιτεί από τον αναγνώστη του να αντλήσει ο ίδιος νόημα από τις λέξεις και να δώσει τη δική του ερμηνεία σε όσα διαβάζει.

Μερικά από τα κείμενα του έργου εξερευνούν τις λογοτεχνικές ανησυχίες του Ελύτη, μέσα από την ανάλυση άλλων σπουδαίων λογοτεχνών, όπως ο Παπαδιαμάντης και ο Εμπειρίκος. Διάσπαρτες στο «Εν λευκώ» θα βρει κάποιος και πολλές εικόνες της Ελλάδας. Εικόνες από τους τόπους της, τη φύση της, τις εποχές της, τα χρώματά της, που μαζί με τις σκέψεις του για τη χώρα συνθέτουν ένα παζλ της Ελλάδας, όπως αυτό σχηματίζεται στο μυαλό του Οδυσσέα Ελύτη. Η τελική εικόνα είναι για κάποιους αντιπροσωπευτική και για άλλους ψεύτικη. Όπως είπαμε, όμως, τα συμπεράσματα ανήκουν στον αναγνώστη, ο Οδυσσέας Ελύτης μοιράζεται απλώς τους στοχασμούς του.

bookfriends


Το «Εν λευκώ» περιλαμβάνει πεζά κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη από διάστημα 23 χρόνων, από το 1972 έως το 1995.

Η διαχρονική αυτή συλλογή κειμένων κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και στο public.gr μπορείς να την αποκτήσεις για να την εντάξεις κι εσύ στη βιβλιοθήκη σου!