Ευάγγελος Βενιζέλος / Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ελληνοτουρκικές σχέσεις

Περίληψη: Το τελευταίο νομικό εμπόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η συμφωνία για την ΑΟΖ, χαρτογραφείται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο βιβλίο «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Εδώ και αρκετές εβδομάδες το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας βρίσκεται μόνιμα στην κορυφή της επικαιρότητας. Η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το διπλωματικό «σκάκι» που παίζουν Ελλάδα και Τουρκία με φόντο την ανατολική Μεσόγειο έχει μετατρέψει το θέμα αυτό σε μια από τις κύριες υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Η κατανόηση ενός τόσο πολύπλοκου και πολύπλευρου θέματος δεν είναι απλή διαδικασία, επομένως ένα βιβλίο γραμμένο από ανθρώπους με μακρόχρονη πολιτική πείρα και εμπλοκή σε σχετικά ζητήματα, αποτελεί σημαντική βοήθεια. Εδώ έρχεται το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου, «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και Ελληνοτουρκικές σχέσεις», για να λύσει όλες τις σχετικές απορίες.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην βουλευτής, μέσα από το έργο του, μας παρουσιάζει κάθε πτυχή του ζητήματος. Το βιβλίο φωτογραφίζει την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με βάση το ισχύον Διεθνές Δίκαιο, παρουσιάζει τους ισχυρισμούς, τις διεκδικήσεις και τις απειλές της τουρκικής πλευράς και προσπαθεί να προσεγγίσει τις πιθανές εξελίξεις που μπορεί να σημειωθούν στο μέλλον.

Το Διεθνές Δίκαιο συμβαδίζει μεν με τις θέσεις τις Ελλάδας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι απλή υπόθεση. Είναι βέβαιο ότι αυτό το ζήτημα, που αποτελεί και τη μόνη νομική διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία, πρέπει να οδηγηθεί σε επίλυση, για να μπορέσει η Ελλάδα να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη Μεσόγειο χωρίς παρεμβολές.

bookfriends


Η χαρτογράφηση της παρούσας κατάστασης σχετικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία και τη σχέση των δύο χωρών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο μόλις κυκλοφόρησε. Βρες το πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και Ελληνοτουρκικές σχέσεις» στα βιβλιοπωλεία των καταστημάτων Public και στο public.gr, για να αποκτήσεις βαθύτερη γνώση επί του σημαντικού αυτού θέματος.