Γυναίκες της Λογοτεχνίας / Τα ξενόγλωσσα βιβλία που ξεχωρίσαμε

Περίληψη: Ο Φεβρουάριος στο Public είναι αφιερωμένος στις γυναίκες της Λογοτεχνίας. Βιογραφίες, μυθιστορήματα, δοκίμια — γραμμένα από γυναίκες, γραμμένα για γυναίκες!

Ο Φεβρουάριος στο Public είναι αφιερωμένος σε ιστορίες γυναικών στην παγκόσμια λογοτεχνία. Μετά τα μεταφρασμένα βιβλία, που ξεχωρίσαμε, ήρθε η ώρα και για τα αγαπημένα μας ξενόγλωσσα έργα. Βιογραφίες, μυθιστορήματα, δοκίμια — γραμμένα από γυναίκες, γραμμένα για γυναίκες.

Θα ξεκινήσουμε από την αξεπέραστη Maya Angelou. Διεθνώς αναγνωρισμένη για το ποιητικό της έργο και την ακτιβιστική της δράση, η Angelou έχει συντάξει επίσης και επτά αυτοβιογραφίες. Η πρώτη από αυτές είναι το «I Know Why The Caged Bird Sings», το οποίο περιγράφει τη ζωή της μέχρι την ηλικία των 17 ετών και ήταν το βιβλίο που της έφερε διεθνή αναγνώριση.

Δυνατά κείμενα από γυναίκες συγγραφείς αναδεικνύει κάθε χρόνο και το βρετανικό Women’s Prize for Fiction. To «An American marriage» του 2019 μας περιγράφει πόσο διαφορετική είναι η πραγματικότητα για ένα αφροαμερικάνικο ζευγάρι ακόμα και στις μέρες μας. Το «The Power» κέρδισε το βραβείο το 2017 χάρη στην ενδιαφέρουσα ιδέα του. Η συγγραφέας Naomi Alderman φαντάστηκε έναν κόσμο όπου η δύναμη είναι στην πλευρά των γυναικών - και έγραψε για αυτόν. Ένα από τα βιβλία που δεν κέρδισε τελικά το βραβείο, αλλά αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο και έγινε best-seller, είναι το «Circe». Πρόκειται για την ιστορία της Κίρκης, κόρης του Ήλιου, από τη δική της οπτική πλευρά, δοσμένη από την πέννα της Madeline Miller.

Μεγάλη έμπνευση και διορατικότητα σε θέματα που απασχολούν τις γυναίκες σήμερα μπορούν να δώσουν και οι βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων. Μια από αυτές είναι το «Becoming» της Michelle Obama. Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ μοιράζεται την ιστορία της, από τα παιδικά της χρόνια στο Σικάγο μέχρι τη ζωή στον Λευκό Οίκο. Οι εμπειρίες της μπορεί να είναι μοναδικές, πολλές από τις συνθήκες που αντιμετώπισε όμως απασχολούν όλες τις γυναίκες. To «She - A Celebration of Renegade Women» της Harriet Hall δεν έχει μια ιστορία να μας πει αλλά δεκάδες. Με το βιβλίο αυτό η συγγραφέας αποτίει φόρο τιμής σε 100 γυναίκες, οι οποίες με τις ενέργειές τους άλλαξαν επί της ουσίας τον κόσμο.

Το ίδιο ακριβώς κάνουν και η Elena Favilli με την Francesca Cavallo. Απλώς το έργο τους απευθύνεται στις παιδικές ηλικίες. Το βιβλίο τους «Good Night Stories for Rebel Girls» κυκλοφόρησε το 2016 και αφηγείται τα κατορθώματα 100 σπουδαίων γυναικών ενώ συνοδεύεται επίσης και από πανέμορφη εικονογράφηση. Έπειτα από την επιτυχία του πρώτου βιβλίου, δημιουργήθηκε και το «Good Night Stories For Rebel Girls 2» με 100 ακόμα ιστορίες αξιοσημείωτων γυναικών. Ξεχωριστή προσοχή αξίζει και η ιστορία της Tara Westover. Στην αυτοβιογραφία της «Educated» μαθαίνουμε πώς είναι να μεγαλώνει κάποιος ουσιαστικά εκτός πραγματικότητας. Η Tara επισημαίνει την τεράστια σημασία της εκπαίδευσης, περιγράφοντας τα όσα έπρεπε να ξεπεράσει μεγαλώνοντας, για να καταφέρει να ξεφύγει από τη βαθιά θρησκευόμενη οικογένειά της και να φοιτήσει τελικά στο πανεπιστήμιο.

Μια ακόμα σημαντική συνεισφορά στα σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα είναι το βιβλίο «Women and Power» της Mary Beard. Μέσα από το έργο αυτό η βρετανίδα ακαδημαϊκός αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η ιστορία έχει φερθεί σε μεγάλες γυναίκες, από την κλασική μέχρι τη μοντέρνα εποχή. Με τον τρόπο αυτό φέρνει στην επιφάνεια φαινόμενα μισογυνισμού, που διαιωνίζονται και κυριαρχούν ακόμα.

Η ηθοποιός Gillian Anderson και η δημοσιογράφος Jennifer Nadel, αντιθέτως, δίνουν έμφαση στο τώρα. Το βιβλίο τους «We» θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα μανιφέστο για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Μέσα από αυτό προωθούν την ιδέα ότι οι γυναίκες δεν χρειάζεται να τα έχουν «όλα» για να είναι ευτυχισμένες, χρειάζονται απλώς περισσότερη ελευθερία. Σημαντικός παράγοντας στη δημιουργία ενός πιο ευτυχισμένου κλίματος είναι και η αμοιβαία υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν οι γυναίκες μεταξύ τους. 

Η τελευταία μας πρόταση, το «Daily Rituals: Women at Work», είναι επικεντρωμένο στην πολυάσχολη πραγματικότητα των γυναικών, η οποία κάνει την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και εργασιακής ζωής πολύ απαιτητική. Για να βοηθήσει κάθε γυναίκα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σήμερα, το βιβλίο της Mason Currey εξερευνά τις τεχνικές με τις οποίες πολλές επιτυχημένες γυναίκες διαχειρίζονται τον χρόνο τους και καταφέρνουν να έχουν τα πάντα υπό έλεγχο.

bookfriends


Ακόμα περισσότερες επιλογές γύρω από τις γυναίκες της Λογοτεχνίας θα βρεις στη βιβλιοθήκη του public.gr!