The hill we climb / Το ποίημα της ορκωμοσίας του Joe Biden έφτασε στο Public!

Περίληψη: Εδώ και δύο εβδομάδες ο κόσμος μιλά για την Amanda Gorman. Ποια είναι η νεαρή ποιήτρια, που συγκίνησε το κοινό στην ορκωμοσία του Joe Biden;

Στις 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden. Η ημέρα αυτή ήταν ξεχωριστή για πολλούς λόγους, με τις γνώριμες εκδηλώσεις να διαφοροποιούνται σημαντικά λόγω της πανδημίας και των μέτρων ασφαλείας. Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, δεν έλειψαν οι ξεχωριστοί καλεσμένοι. Μεταξύ αυτών ήταν και η νεαρή ποιήτρια Amanda Gorman, η οποία, με το ποίημα που απήγγειλε ζωντανά, κέρδισε τον θαυμασμό διεθνώς.

Η Amanda Gorman είναι μόλις 22 χρονών και στις 20 Ιανουαρίου έγινε η νεότερη ποιήτρια που απήγγειλε ποτέ σε προεδρική ορκωμοσία. Το ποίημα που επέλεξε ήταν το «The Hill We Climb» από την ομώνυμη ποιητική συλλογή της. Οι στίχοι του ποιήματος που ακούστηκαν στην ορκωμοσία άλλαξαν σε σχέση με την πρωτότυπη εκδοχή, για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα το κλίμα της ημέρας. «Χρησιμοποίησα τα λόγια μου, για να οραματιστώ έναν τρόπο με τον οποίο η χώρα μας μπορεί ακόμα να ενωθεί και να θεραπευτεί», δήλωσε μετά την ορκωμοσία και τα λόγια της φαίνεται πως κατάφεραν να αγγίξουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Μετά την εμφάνισή της στη Washington, η ποιητική συλλογή «The Hill We Climb» έγινε γρήγορα best seller. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμα έργα της Gorman, το «The Hill We Climb» σε ειδική έκδοση, με το ποίημα που απήγγειλε κατά την ορκωμοσία, και το «Change Sings» ένα λυρικό βιβλίο εικόνων. Και τα δύο είναι ήδη best seller στην Αμερική, πριν ακόμα γίνουν διαθέσιμα. Η επιτυχία είναι τεράστια αλλά όχι πρωτόγνωρη για την Amanda Gorman, η οποία το 2017 έγινε η πρώτη ποιήτρια που τιμήθηκε με το Εθνικό βραβείο νέων ποιητών της Αμερικής (National Youth Poet Laureate). Τα λόγια της είχαν από καιρό κερδίσει την Jill Biden, Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η οποία πρότεινε την παρουσία της στην τελετή ορκωμοσίας.

Η Gorman χρειάστηκε να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια για να φτάσει μέχρι τη σημερινή καταξίωση. Μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα και τα δύο αδέρφια της. Από μικρή ηλικία είχε προβλήματα στην ομιλία και υπερευαισθησία στον ήχο. Το διάβασμα και η ποίηση την βοήθησαν να «βρει τη φωνή της». Ένα από τα πρότυπά της από μικρή ηλικία ήταν η Maya Angelou, καθώς η αυτοβιογραφία της «I Know Why the Caged Bird Sings» της θύμιζε εν πολλοίς τον εαυτό της.

Video Duration
5:57


Ωστόσο η Gorman κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια που της παρουσιάστηκαν και πλέον τα σχέδιά της είναι μεγαλεπίβολα. Τόσο, που μπορεί να την οδηγήσουν μέχρι και τον Λευκό Οίκο, όπως η ίδια έχει αποκαλύψει. Στην εφημερίδα του Harvard, όπου και φοίτησε, η παρότρυνσή της ήταν: «Αποθηκεύστε την ημερομηνία 2036 στο ημερολόγιό σας» — εκείνη τη χρονιά φαντάζεται τον εαυτό της να βάζει υποψηφιότητα για την Προεδρία των ΗΠΑ.

Στο ποίημά της κατά την ορκωμοσία μάλιστα αναφέρθηκε ξανά στο όνειρό της να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο σχετικό απόσπασμα η Amanda Gorman χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως «ένα κοκαλιάρικο μαύρο κορίτσι με καταγωγή από σκλάβους και μεγαλωμένη μόνο από τη μητέρα της, που ονειρεύεται να γίνει πρόεδρος, απλώς για να βρει τον εαυτό της να απαγγέλλει για έναν».

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η πορεία της Amanda Gorman θα την οδηγήσει μέχρι και το Λευκό Οίκο αλλά η λογοτεχνική της καριέρα μας έχει ήδη συνεπάρει!