«Η ερευνήτρια» του Μισέλ Φάις μελετά με πάθος τον Φραντς Κάφκα

Περίληψη: Το έργο και η ζωή του Φραντς Κάφκα έχουν εξεταστεί και θα συνεχίσουν να εξετάζονται για χρόνια. «Η ερευνήτρια» του Μισέλ Φάις προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο τον σπουδαίο συγγραφέα.

Όταν έχουμε να κάνουμε με έναν συγγραφέα τόσο συζητημένο όσο ο Φραντς Κάφκα, η εξερεύνηση της ιστορίας του δεν είναι εύκολα προσβάσιμη από όλους. Ο Μισέλ Φάις επιχειρεί να το αλλάξει αυτό, μέσα από το νέο του βιβλίο «Η ερευνήτρια». Βιογραφία και μυθιστόρημα ενώνονται για να σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη, πολυδιάσταση εικόνα του σπουδαίου τσεχοεβραίου συγγραφέα.

«Η ερευνήτρια» — Λίγα λόγια για το βιβλίο


Η ερευνήτρια του τίτλου είναι μια γυναίκα που, σχεδόν εμμονικά, αφιερώνει τη ζωή της στην ιστορία ενός άλλου ανθρώπου, του Φραντς Κάφκα. Ο κορυφαίος κατά πολλούς συγγραφέας του 20ου αιώνα παραμένει μια αινιγματική φυσιογνωμία και η εξίσου αινιγματική ερευνήτρια θα προσπαθήσει να ρίξει περισσότερο φως στο πρόσωπό του. Ο Κάφκα ήθελε το έργο του να καεί μετά τον θάνατό του, όμως οι επιθυμία του δεν εκπληρώθηκε. Έτσι έρχεται σήμερα η ερευνήτρια Μισέλ Φάις να ενώσει το νήμα των ιστοριών που σώζονται και να προσπαθήσει να συμπληρώσει τα κενά.

Η αφήγηση του Μισέλ Φάις δίνεται με τρεις διακριτούς τρόπους. Πρώτα διαβάζουμε τις ημερολογιακές καταχωρήσεις της ερευνήτριας. Σε αντίθεση με τη δομημένη μορφή ενός ημερολογίου, όμως, οι εγγραφές της ερευνήτριας είναι πιο αόριστα δοσμένες. Έπειτα διαβάζουμε τις σκέψεις της ίδιας της ηρωίδας του μυθιστορήματος. Εκεί που το ημερολόγιο λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως το επιστημονικό αποτέλεσμα των ερευνητικών ευρημάτων της πρωταγωνίστριας, οι σκέψεις της έρχονται να δώσουν μια πιο προσωπική χροιά στην έρευνα. Το τρίτο εργαλείο αφηγήσης είναι οι επιστολές. Επιστολές που στέλνει η ερευνήτρια στον άγνωστο «Κύριο Κ.».

bookfriends


Μέσα από το έργο της, η ερευνήτρια γίνεται μια ακόμα σημαντική γυναίκα στη ζωή του Φραντς Κάφκα, όπως πριν από εκείνη υπήρξαν πολλές. «Η ερευνήτρια» του Μισέλ Φάις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και μπορείς να την αποκτήσεις άμεσα από το public.gr. Μπορείς επίσης να διεκδικήσεις ένα αντίτυπο εντελώς δωρεάν! Δες παρακάτω πώς!

Διαγωνισμός «Η ερευνήτρια»


Το Public και οι εκδόσεις Πατάκη χαρίζουν σε τρεις (3) τυχερούς ισάριθμα (3) αντίτυπα του βιβλίου «Η ερευνήτρια» μετά από κλήρωση. Για να διεκδικήσεις ένα από τα τρία αντίτυπα που θα κληρωθούν, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής του διαγωνισμού μέχρι τις 7 Απριλίου. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με email και θα ανακοινωθούν στο Public Blog. Πολλαπλές συμμετοχές δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Καλή επιτυχία!