«Η πτώση της Γκόντολιν» / Επιστροφή στην Πρώτη Εποχή της Μέσης Γης

Περίληψη: «Η πτώση της Γκόντολιν» είναι από τις βασικές ιστορίες του Κόσμου της Μέσης Γης, καθώς αποτελεί σημαντικό κομμάτι του «Σιλμαρίλλιον». Τώρα κυκλοφορεί και σε ξεχωριστή έκδοση!

Οι ιστορίες της Μέσης Γης, του μυθικού κόσμου φαντασίας που εμπνεύστηκε ο J. R. R. Tolkien, συναρπάζουν εκατομμύρια αναγνώστες εδώ και δεκαετίες. Η τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» είναι η διασημότερη αλλά ο σπουδαίος άγγλος λογοτέχνης έχει φροντίσει να δημιουργήσει μια ολόκληρη μυθολογία γύρω από τον κόσμο του. Χρονικά «Το Σιλμαρίλλιον» είναι το πρώτο βιβλίο της Μέσης Γης, καθώς περιγράφει της ιστορία της Πρώτης Εποχής, τη δημιουργία του κόσμου, τους λαούς και τους θεούς αυτού του κόσμου. Μια από αυτές τις ιστορίες είναι και «Η πτώση της Γκόντολιν», η οποία κυκλοφορεί πλέον και στα ελληνικά ως ξεχωριστή έκδοση.

«Η Πτώση της Γκόντολιν» — Λίγα λόγια για το βιβλίο


Η Γκόντολιν ήταν μια πολύ καλά κρυμμένη πόλη ξωτικών στη Μέση Γη. Ιδρυτής της ήταν ο Τούργκον, στον οποίο αποκαλύφθηκε η τοποθεσία της σε ένα όνειρο. Αυτός που του έδειξε την τοποθεσία ήταν ο Ούλμο, ο Άρχοντας των Υδάτων. Το σημείο αυτό προσέφερε εξαιρετική κάλυψη και άμυνα από κάθε πλευρά, καθώς ήταν περιμετρικά κρυμμένο. Αυτό κρατούσε την τοποθεσία της Γκόντολιν μυστική και ασφαλή για σχεδόν 400 χρόνια.

Καθώς μιλάμε, όμως, για την πτώση της πόλης, καταλαβαίνεις ότι η απόκρυψή της δεν κράτησε για πάντα. Ο μοναδικός τρόπος για να πέσει η Γκόντολιν ήταν η προδοσία. Η προδοσία αυτή έφερε τους στρατούς του Μόργκοθ στην πόλη και οδήγησε στην καταστροφή της. Οι λίγοι επιζώντες καταφέρνουν να διαφύγουν της λεηλασίας μέσω των βουνών που την περικλείουν. Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο από πολλές ακόμα σχετικές ιστορίες χαρακτήρων, που έδρασαν πολλά χρόνια πριν τα γεγονότα του Άρχοντα των δαχτυλιδιών, τα οποία είναι μέρος της τρίτης εποχής.

bookfriends


Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο J. R. R. Tolkien, «Η πτώση της Γκόντολιν» είναι μία από τις πρώτες ιστορίες του κόσμου της Μέσης Γης, γι’ αυτό και αποτελεί κομμάτι του «Σιλμαρίλλιον», του βιβλίου που εδραιώνει τον κόσμο. Τώρα η «Η πτώση της Γκόντολιν» αποκτά το δικό της βιβλίο επεκτείνοντας το μύθο της Μέσης Γης.

Οι λάτρεις του Tolkien πρέπει να το προσθέσουν οπωσδήποτε στη συλλογή τους ενώ όσοι θέλουν να ξεκινήσουν το αναγνωστικό τους ταξίδι στο σύμπαν του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών μπορούν το ίδιο εύκολα να κάνουν την αρχή από αυτό το βιβλίο!