Η «Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία» του Irvin Yalom τώρα και στα Ελληνικά

Περίληψη: Ο Irvin Yalom έκανε την υπαρξιακή φιλοσοφία μέρος της ψυχοθεραπείας με το Existential Psychotherapy του 1980. Το σπουδαίο αυτό έργο πλέον είναι διαθέσιμο και στα Ελληνικά. Τι ακριβώς πραγματεύεται;

Ένα από τα επιδραστικότερα βιβλία του Irvin Yalom, η «Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία», κυκλοφορεί πλέον και στα Ελληνικά. Για αυτό φρόντισαν οι εκδόσεις Άγρα, που φέρνουν στο ελληνικό κοινό ένα έργο που εδώ και δεκαετίες αποτελεί σημαντικό εγχειρίδιο γύρω από την υπαρξιακή φιλοσοφία και τη σημασία της στην ψυχανάλυση. Ο Irvin Yalom εξέδωσε για πρώτη φορά το “Existential Psychotherapy” το 1980 και οι ιδέες του απευθύνονται κυρίως σε κλινικούς ψυχολόγους. Όπως συνήθως συμβαίνει με τα βιβλία του, όμως, η «Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία» μπορεί να διαβαστεί και να κατανοηθεί από όλους.

Λίγα λόγια για την «Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία»


Στο βιβλίο αυτό ο διακεκριμένος ψυχίατρος και συγγραφέας παρουσιάζει τις 4 απόλυτες ανησυχίες της ζωής. Οι ανησυχίες αυτές είναι ο θάνατος, η ελευθερία, η απομόνωση και η απουσία νοήματος. Στα πρώτα κεφάλαια θέτει τις βάσεις της μετέπειτα συζήτησης. Αρχικά παραθέτοντας τις τρεις επικρατέστερες απόψεις ψυχικής σύγκρουσης των ανθρώπων και έπειτα αναλύοντας την υπαρξιακή φιλοσοφία που επικρατούσε πριν την εποχή του.

Μετά από αυτή την αναγκαία -ειδικά για καθημερινούς αναγνώστες- εισαγωγή, περνά στα τέσσερα κύρια μέρη του έργου του. Το καθένα από αυτά είναι αφιερωμένο και σε μία από τις απόλυτες ανησυχίες που είδαμε. Ο Irvin Yalom θεωρεί αυτές τις τέσσερις ανησυχίες ως δεδομένα της ζωής, τα οποία όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν. Η ύπαρξη του ανθρώπου αναπόφευκτα τις περιλαμβάνει και αυτές.

Με βάση αυτό το σκεπτικό προσπαθεί να δημιουργήσει τις στρατηγικές με τις οποίες ένας ψυχοθεραπευτής θα τις προσεγγίσει, έτσι ώστε να βοηθήσει έναν ασθενή που το χρειάζεται. Οι στρατηγικές του Yalom μπορούν να υιοθετηθούν και από τους απλούς αναγνώστες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους. Στο βιβλίο πολλές φορές θα ακουστούν οι φωνές σπουδαίων συγγραφέων όπως Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Κάφκα, Σαρτρ, Καμύ, οι οποίοι εκφράζουν μέσα από το έργο τους κάποιες από τις ιδέες του Irvin Yalom. Δεν λείπουν επίσης και πολλά πραγματικά παραδείγματα, τα οποία κάνουν την ανάλυση πιο προσιτή.

bookfriends


Το βιβλίο αυτό είχε μεγάλη επίδραση στην περαιτέρω ανάπτυξη της υπαρξιακής φιλοσοφίας και στη μεγαλύτερη υιοθέτησή της στην ψυχοθεραπεία. Τώρα το «Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία» κυκλοφορεί για πρώτη φορά και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα και μπορείς να το βρεις στο public.gr!