International Booker Prize 2021 / Ποια είναι τα 13 βιβλία της longlist;

Περίληψη: Έφτασε -σχεδόν- η ώρα για το καλύτερο ξενόγλωσσο βιβλίο της περασμένης χρονιάς να βραβευθεί. Ο θεσμός του International Booker Prize ανακοίνωσε τη longlist του 2021!

Ο θεσμός των βραβείων Booker είναι ένας από τους σημαντικότερους της Λογοτεχνίας παγκοσμίως. Κάθε χρόνο χαρίζει δύο βραβεία, ένα για το καλύτερο βιβλίο στα Αγγλικά και ένα για μεταφρασμένο έργο. Για το 2021 μόλις μπήκαμε στην πρώτη φάση του International Booker Prize, με την επιτροπή επιλογής του φετινού βραβείου να ανακοινώνει τα 13 βιβλία που αποτελούν τη longlist.

H longlist είναι το πρώτο στάδιο επιλογής. Η κριτική επιτροπή λαμβάνει υπόψη της όλες τις συμμετοχές και καταλήγει στα 13 καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Από αυτή τη λίστα θα προκύψει αργότερα η shortlist των 6 επικρατέστερων έργων, για να φτάσουμε τελικά στη τρίτη και τελευταία φάση, την επιλογή του νικητή. Για να έχει δικαίωμα ένα βιβλίο να συμπεριληφθεί στη διαδικασία επιλογής του International Booker Prize θα πρέπει να έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά και να έχει κυκλοφορήσει στη Βρετανία μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.

Video Duration
0:59


Για να καταλήξει στη φετινή longlist, η επιτροπή του International Booker Prize 2021 διάβασε 125 βιβλία. Μια από τις πιο αξιοσημείωτες συμμετοχές του 2021 είναι το «The Perfect Nine: The Epic Gikuyu and Mumbi», το οποίο είναι το πρώτο βιβλίο στην ιστορία του θεσμού που έχει γραφτεί και μεταφραστεί από τον ίδιο άνθρωπο. Το μυθιστόρημα έχει γραφτεί από τον κενυάτη ακαδημαϊκό και συγγραφέα Ngũgĩ wa Thiong'o, που έκανε και τη μετάφραση στα Αγγλικά.

Μεταξύ των 13 έργων της longlist μόνο μία συγγραφέας έχει διεκδικήσει ξανά στο παρελθόν το International Booker Prize. Αυτή είναι η Κινέζα Can Xue, η οποία θα διεκδικήσει φέτος το βραβείο για το μυθιστόρημά της «I Live in the Slums». Στη longlist του International Booker Prize 2021 βρίσκουμε φέτος βιβλία γραμμένα σε 11 διαφορετικές γλώσσες, προερχόμενα από 12 διαφορετικές χώρες από 4 διαφορετικές ηπείρους.

Η πλήρης longlist του International Booker Prize 2021 έχει ως εξής:

International-Booker-Prize-2021-Longlist-02

Από τα 13 υποψήφια βιβλία της longlist, το μυθιστόρημα του David Diop έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά από το 2019 με τίτλο «Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα». Μεταξύ των 13 συγγραφέων που θα διεκδικήσουν το φετινό International Booker Prize ξεχωρίζουμε επίσης τους Ngũgĩ wa Thiong'o και Mariana Enriquez, τους οποίους αγάπησε το ελληνικό κοινό για τα βιβλία «Πέταλα από αίμα» και «Όσα χάσαμε στις φλόγες» αντίστοιχα. Ο Éric Vuillard μπορεί να διεκδικεί κι αυτός το πρώτο του διεθνές βραβείο Booker, αλλά οι διακρίσεις δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον ίδιο. Στη Γαλλία, τα προηγούμενα έργα του «Κονγκό» και «Ημερήσια διάταξη» έχουν κερδίσει τα βραβεία Valery Larbaud και Goncourt όταν κυκλοφόρησαν.

Η δεύτερη φάση του θεσμού, η επιλογή της shortlist δηλαδή, θα γίνει στις 22 Απριλίου 2021. Η ανακοίνωση του τελικού νικητή θα συμβεί στις 2 Ιουνίου 2021. Το επαθλο για το βιβλίο που θα κερδίσει το βραβείο είναι ύψους £50.000, με το ποσό αυτό να μοιράζεται μεταξύ συγγραφέα και μεταφραστή.

bookfriends

Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για όλα τα νεότερα!