Ξεχωρίσαμε: 10 έργα από σπουδαίες γυναίκες της Λογοτεχνίας

Περίληψη: 10 έργα γραμμένα από γυναίκες, 10 αγαπημένα βιβλία, 10 ξεχωριστές ιστορίες: Ο Φεβρουάριος στο Public είναι αφιερωμένος στις γυναίκες της Λογοτεχνίας!

Οι ιστορίες γυναικών είναι μια θεματική που μπορεί να εμπνεύσει, να διδάξει, να ευαισθητοποιήσει. Γι’ αυτό και ο Φεβρουάριος στο Public είναι αφιερωμένος στις γυναίκες της Λογοτεχνίας. Είτε μέσα από βιβλία γραμμένα από γυναίκες είτε μέσα από γυναίκες ηρωίδες, τα βιβλία που έχει ξεχωρίσει η ομάδα του Public εξυμνούν με το δικό τους τρόπο το καθένα τη γυναίκα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 10 αγαπημένα έργα, τόσο σύγχρονα όσο και κλασικά, γραμμένα από γυναίκες.

Bernardine Evaristo / «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο», εκδόσεις Gutenberg

Το βραβευμένο με Booker βιβλίο της Bernardine Evaristo που αγαπάει τις γυναίκες, την ιστορία και τη διαφορετικότητά τους. Δώδεκα ιστορίες δοσμένες με αγάπη, πάθος και... χωρίς σημεία στίξης.

Delia Owens / «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες», εκδόσεις Δώμα

Το βιβλίο-ύμνος στη μοναχικότητα, την απλότητα και την ανθρώπινη φύση. Η «πιτσιρίκα του βάλτου» γίνεται ένα με τα άγρια πλάσματα του υγροβιότοπου. Μια μικρή φυσιοδίφης, απόλυτα συνυφασμένη με τον γαλήνιο τοπίο του βάλτου.

Virginia Woolf / «Ένα δικό της δωμάτιο», εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Virginia Woolf έγραψε ένα από τα πιο «επαναστατικά» και ρηξικέλευθα κείμενα που έχουν γραφτεί ποτέ σχετικά με τη φύση της γυναίκας, τον κοινωνικό της ρόλο-και όχι μόνο- και τη θέση της στην ανδροκρατούμενη κοινωνία της εποχής της. Διαχρονικό και επίκαιρο μέχρι και σήμερα.

Kate Elizabeth Russell / «Σκοτεινή μου Βανέσα», εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα βιβλίο πιο επίκαιρο από ποτέ. Ένας εφηβικός, «αθώος» έρωτας καταλήγει σε εφιάλτη προκαλώντας στον αναγνώστη ερωτήματα και διλήμματα. Σκοτεινό, ευαίσθητο, ανατριχιαστικό και -δυστυχώς- επίκαιρο.

Judith Butler / «Αναταραχή φύλου», εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Πρόκειται για μια από τις πιο διαχρονικές και κλασικές μελέτες πάνω στο γυναικείο φύλο, τον φεμινισμό και τη γυναικεία σεξουαλική ταυτότητα, με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Ένα ριζοσπαστικό βιβλίο, που δεν περιορίζεται στις πανεπιστημιακές αίθουσες.

Marjane Satrapi / «Persepolis», Vintage Publications

Η συγγραφέας αφηγείται τα παιδικά της χρόνια στο Ιράν στα ταραγμένα χρόνια της ανατροπής του Σάχη και των κοινωνικών αναταραχών. Η ιστορία και η ζωή των γυναικών στο Ιράν περιγράφονται μοναδικά μέσα από τα μάτια του μικρού κοριτσιού θέτοντας ερωτήματα για τη θέση της γυναίκας τόσο στον μουσουλμανικό όσο και στον δυτικό κόσμο.

Isabel Allende / «Το σπίτι των πνευμάτων», εκδόσεις Ψυχογιός

Γνωστή για το λατινοαμερικανικό ταμπεραμέντο της, η Ιζαμπέλ Αλιέντε μάς χαρίζει το ωραιότερό της βιβλίο. Η ιστορία της Χιλής μέχρι τη στυγνή δικτατορία του Πινοσέτ μέσα από τρεις γενιές γυναικών και μπόλικο μαγικό ρεαλισμό.

Sylvia Plath / «The bell jar,» Faber & Faber Publications

Το Bell Jar είναι το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε, ωστόσο αποτελεί  ένα μοναδικό δείγμα φεμινισμού στη συντηρητική Αμερική. Η Πλαθ ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας, ρεαλισμού και μυθοπλασίας, με πινελιές τόσο από τη δική της ζωή όσο και από την πραγματικότητα την οποία καλούνταν να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανίδες της εποχής της. Μπορεί να μην είναι τόσο δυνατό όσο τα ποιήματά της, ωστόσο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γυναικεία μυθιστορήματα της σύγχρονης Αμερικής.

Marilyn Yalom / «Η Ιστορία του γυναικείου στήθους», εκδόσεις Άγρα

Η Μέριλιν Γιάλομ ήταν μια από τις πιο γνωστές καθηγήτριες στον τομέα των Gender Studies στις ΗΠΑ. Η Γιάλομ κάνει μια υπέροχη και πρωτότυπη αναδρομή της ιστορίας των γυναικών υπό το πρίσμα του... γυναικείου στήθους. Πρωτότυπο, μοναδικό και ριζοσπαστικό!

bookfriends

 

Djuna Barnes / «Νυχτοδάσος», εκδόσεις Gutenberg

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα queer λογοτεχνίας στο Παρίσι του Μεσοπολέμου. Η Τζούνα Μπαρνς βυθίζει τις ηρωίδες και τους ήρωές της, τον καθένα στο δικό του «Νυχτοδάσος», μέσα από την ψυχεδελική πένα της. Ένα εξαίρετο δείγμα μοντερνισμού!

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες ιστορίες γυναικών στο public.gr!