Κλιματική αλλαγή / Ανατρέχουμε σε βιβλία για όλες τις ηλικίες

Περίληψη: H κλιματική αλλαγή είναι ζήτημα που μας αφορά άμεσα, σήμερα και τα βιβλία ο πιο επαρκής τρόπος να ενημερωθούμε και να δράσουμε σωστά!

«Το κλίμα έχει ήδη αλλάξει. Αν και η άνοδος των μέσων θερμοκρασιών από τα μέσα του 19ου αιώνα φτάνει τον 1,1 βαθμό Κελσίου, οι συνέπειες είναι ήδη σοβαρές και θα γίνουν ακόμη πιο έντονες, ακόμη κι αν περιοριστεί η έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα κάνοντας σαφές ότι η κλιματική αλλαγή είναι ζήτημα που μας αφορά άμεσα, σήμερα. Ο πιο επαρκής τρόπος ενημέρωσης σχετικά είναι τα βιβλία και εμείς ξεχωρίσαμε επιλογές για όλες τις ηλικίες. 

Στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία βρίσκουμε μια τεράστια ποικιλία επιλογών. Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα γύρω από το θέμα γράφτηκε από τον Bill Gates. Στο «How to Avoid a Climate Disaster», το οποίο κυκλοφόρησε ταυτόχρονα και στα Ελληνικά, ο Gates αναλύει το πλάνο του για το πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε το πρόβλημα παρουσιάζοντας μικρές και μεγάλες λύσεις, που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Για τη συγγραφή του βιβλίου συνεργάστηκε με δεκάδες επιστήμονες από διάφορους κλάδους με σκοπό να δημιουργήσει μια σφαιρική προσέγγιση αντιμετώπισης αυτού του τόσο πολύπλοκου ζητήματος.

Είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό, όλοι επηρεάζουμε το κλίμα του πλανήτη. Ένας από τους πιο καθοριστικούς τρόπους είναι η διατροφή και στο βιβλίο «We are the Weather» του Jonathan Safran Foer αναλύεται σε βάθος η επίδραση που έχει η κρεατοφαγία στη Γη. Μια διαφορετική προσέγγιση στην κλιματική αλλαγή επιχειρεί το βιβλίο «The New Map» του Daniel Yergin. Ο αμερικανός συγγραφέας εστιάζει στο ρόλο της γεωπολιτικής πάνω στην κλιματική κρίση. Για την κλιματική αλλαγή έχει γράψει και ο David Attenborough. Ο δημοφιλής παρουσιαστής μιλά εδώ και χρόνια για τον πλανήτη μέσα από τα ντοκιμαντέρ και στο βιβλίο «A Life on Our Planet» μοιράζεται το όραμά του για το μέλλον, το πώς πρέπει η ανθρωπότητα να πορευτεί από εδώ και πέρα.

Περνάμε σε ελληνικά βιβλία. Αρχή από το «Στις φλόγες» της Naomi Klein. Η ωμή, ρεαλιστική εικόνα που παρουσιάζει για το θέμα έχει σκοπό να αφυπνίσει τον αναγνώστη και να κάνει αντιληπτό το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Για κάτι πιο λογοτεχνικό μπορείς να βρεις ακόμα και μυθιστορήματα, στα οποία η κλιματική αλλαγή είναι σημαντικός παράγοντας. «Η ιστορία του νερού» της Maja Lunde, για παράδειγμα, περιγράφει τη δύναμη της φύσης και εντάσσεται σε ένα νέο είδος λογοτεχνίας, της climate fiction ή cli-fi.

Μέσα από ένα βιβλίο μπορούν εύκολα και τα παιδιά να γνωρίσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής καθώς και να κάνουν τη ζωή τους πιο «πράσινη». Το «Σώσε τον πλανήτη!» είναι γεμάτο από πληροφορίες για το περιβάλλον και την επίπτωση που μπορεί να έχουν σε αυτό οι ενέργειές μας ενώ προτείνει και λύσεις για μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα. Τέλος με το βιβλίο «Μια θάλασσα πλαστικά» τα παιδιά μαθαίνουν για την επίπτωση που έχει στο υδρόβιο περιβάλλον η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σίγουρα δεν είναι το πιο... ανάλαφρο. Είναι όμως τόσο σημαντικό, που αξίζει σήμερα κιόλας να εμπλουτίσεις τη βιβλιοθήκη σου με έργα για το περιβάλλον!