Μάρτιος στο Public: Αφιέρωμα στις μεγάλες γυναίκες συγγραφείς

Περίληψη: Από τη Ζωρζ Σαρρή ως τη Margaret Atwood και από τη Virginia Woolf ως τη Διδώ Σωτηρίου, ξεχωρίσαμε βιβλία κλασικά και σύγχρονα από ανεξίτηλες πένες γένους θηλυκού.

Μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες συγγραφείς για το Public: δυναμικές, οραματίστριες, με γραφή που αποθεώνει και αποκαλύπτει το μεγαλείο αλλά και την ευαισθησία του φύλου τους. Από τη Ζωρζ Σαρρή ως τη Margaret Atwood και από τη Virginia Woolf ως τη Διδώ Σωτηρίου, ξεχωρίσαμε βιβλία κλασικά και σύγχρονα από ανεξίτηλες πένες γένους θηλυκού. Ιδού οι δικές μας αγαπημένες προτάσεις βιβλίων.

Όπως καταλάβατε, το μυαλό όλων μας πήγε σχεδόν αυτόματα στη Margaret Atwood. «Οι διαθήκες» της μόλις κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με τη βραβευμένη με Booker Prize συγγραφέα να μας δίνει επιτέλους τη συγκλονιστική συνέχεια στην «Ιστορία της θεραπαινίδας», οπότε το νέο της βιβλίο δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας.

Από τη δυστοπική φαντασία της Δημοκρατίας της Γαλαάδ περνάμε στη ζοφερή πραγματικότητα της Αμερικής και στο «American Dirt», ένα μυθιστόρημα της Jeanine Cummins, το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει την εμπειρία της παράνομης μετανάστευσης από το Μεξικό στις ΗΠΑ. Τη σημερινή πραγματικότητα εξερευνά και η Άλκη Ζέη, με το «Ένα παιδί από το πουθενά», το τελευταίο βιβλίο που εξέδωσε πριν φύγει από τη ζωή. Μέσα από τα μάτια ενός νεαρού μαθητή μάς αποτυπώνει γλαφυρά έναν καλύτερο κόσμο.

Συνεχίζουμε την περιπλάνησή μας στη γυναικεία λογοτεχνία με ένα ταξίδι στη Νάπολη. «Η υπέροχη φίλη μου» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της τετραλογίας της Νάπολης, της Ιταλίδας Elena Ferrante και μας βάζει στο κόσμο της Έλενα και της Λίλα. Τα δύο κορίτσια γνωρίζονται τη δεκαετία του 1950 και γίνονται φίλες για μια ζωή.

Θα κλείσουμε με το κλασικό «Τζέην Εϋρ» της Charlotte Brontë, που ακολουθεί κι αυτό τη ζωή μιας γυναίκας, της Τζέην. Το μυθιστόρημα αυτό είναι στην ουσία ένα ταξίδι στον χρόνο, πίσω στον 19ο αιώνα, καθώς δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1847. Παρότι πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τζέην -και οι γυναίκες της εποχής της γενικότερα- δεν υπάρχουν σήμερα, το βιβλίο μας υπενθυμίζει πως κάποια συναισθήματα είναι καθολικά και διαχρονικά.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις μας - στο Public θα βρεις αμέτρητους λογοτεχνικούς θησαυρούς γραμμένους από γυναίκες ή για γυναίκες. Έλα στο κοντινότερο κατάστημα Public ή μπες στο public.gr και ανακάλυψε σπουδαία έργα από γυναίκες συγγραφείς!