Μήνας Pride / Γιορτάζουμε με τα αγαπημένα μας LGBTQIA+ βιβλία!

Περίληψη: Με αφορμή τον μήνα Pride, που διανύουμε, ανατρέξαμε στα αγαπημένα μας LGBTQIA+ βιβλία, που αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Ξεκινάμε;

Ο Ιούνιος είναι μήνας Pride και στο Public τον τιμούμε προτείνοντας μερικά από τα πιο σημαντικά LGBTQIA+ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πρόκειται για ένα γοητευτικό είδος, που αξίζει να ανακαλύψετε και να βυθιστείτε στον κόσμο του!

Ξεκινάμε από την Virginia Woolf και το θρυλικό πλέον «Ορλάντο», ένα αυτοβιογραφικό έργο, το οποίο αφιέρωσε στη φίλη και ερωμένη της Vita Sackville-West, ένα βιβλίο θαρραλέο και πρωτοποριακό για την εποχή του. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη σπουδαία Sarah Waters και τα έργα της «Χείλη σαν βελούδο» και «Ανήλικος επισκέπτης». Η Waters, μέσα από τις μυστηριώδεις και ψυχογραφικές ιστορίες της, καταφέρνει να αποτυπώσει τη γυναικεία σεξουαλικότητα με μοναδικό τρόπο.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο περίφημο «Νυχτοδάσος» της αμερικανίδας Djuna Barnes, ένα από τα πιο προκλητικά και μνημειώδη έργα του Μεσοπολέμου. Αίσθηση έχει προκαλέσει και το βιβλίο της Carolin Emcke «Ο δικός μας πόθος», στο οποίο η συγγραφέας αποτυπώνει την καταπιεσμένη γυναικεία σεξουαλικότητα στη δεκαετία του 1980. Τέλος αξίζει να αναφερθούμε στο πασίγνωστο πλέον «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο» της Bernardine Evaristo, ένα βιβλίο με ιστορίες γυναικών που αγαπήθηκε ιδιαίτερα φέτος.

Συνεχίζουμε με William Burroughs και το πασίγνωστο «Queer», το οποίο πραγματεύεται το πάθος του Γουίλιαμ Λι για έναν άνδρα αλλά και για την ηρωίνη. Το βιβλίο παρέμεινε ανέκδοτο για αρκετά χρόνια λόγω του προκλητικού -για την εποχή- περιεχομένου του. Ένα από τα σημαντικότερα queer μυθιστορήματα είναι αδιαμφισβήτητα «Η γραμμή της ομορφιάς», ένα πολυδιάστατο βιβλίο, στο οποίο μέσα από την ιστορία του ήρωα μεταφερόμαστε σε ολόκληρη την πορεία της Βρετανίας τη δεκαετία του ’80.

Το «Πλην» του Andrew Sean Greer είναι ένα ευχάριστο και γλυκόπικρο βιβλίο για έναν άνδρα που προσπαθεί να ξεπεράσει το γάμο του πρώην συντρόφου του κάνοντας... τον γύρο του κόσμου! Φέτος γνωρίσαμε μέσα από την τρυφερή και συγκλονιστική γραφή του τον Ocean Vuong στο σπαρακτικό «Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι», ένα μακροσκελές «γράμμα» προς τη μητέρα του συγγραφέα. Έκπληξη θα σας προκαλέσει επίσης το «Παρτάλι» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, μια ιστορία για τη μεταπολεμική Ελλάδα και έναν άνδρα που αναζητά τον εαυτό του μέσα από τη γυναικεία φύση. 

Τέλος, σας προτείνουμε το «Τραγούδι του Αχιλλέα» της Madeline Miller για την ιδιαίτερη σχέση Αχιλλέα και Πάτροκλου καθώς επίσης και το τρυφερό «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου» του Andre Aciman με φόντο την Ιταλία του ’80 και ένα αγόρι που προσπαθεί να γνωρίσει τον εαυτό και την ταυτότητά του!