Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί / Ένας πολύτιμος οδηγός για κάθε οικογένεια

Περίληψη: Η μέθοδος Μοντεσσόρι είναι το καλύτερο «εργαλείο» στα χέρια των γονιών για ανεξάρτητα και υπεύθυνα παιδιά. Κράτα σημειώσεις: Ένα πολύ ενδιαφέρον event έρχεται τις επόμενες ημέρες στα social media του Public!

Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι απλή υπόθεση -ειδικά αυτή την περίοδο- και άλλωστε είναι ένα ζήτημα που διαχρονικά απασχολεί κάθε οικογένεια. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, όπου δεν έχει ακόμα προλάβει να διαμορφωθεί η προσωπικότητα του παιδιού. Σε αυτή ακριβώς τη φάση του μεγαλώματος έρχεται να βοηθήσει το βιβλίο «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί», το οποίο απευθύνεται σε γονείς με παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 3 ετών.

Μέσα από το βιβλίο αυτό η μοντεσσοριανή παιδαγωγός Simone Davies φέρνει τις μεθόδους ανατροφής Μοντεσσόρι στις μικρότερες ηλικίες. «Τι είναι η μέθοδος Μοντεσσόρι;» μπορεί να αναρωτιέσαι τώρα. Η μέθοδος αυτή απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ενός παιδιού, από τη γέννηση μέχρι και τα 18 του χρόνια, και στόχος της είναι να δημιουργήσει ανεξάρτητους ανθρώπους, βασιζόμενη σε αρχές όπως η ελευθερία επιλογής και ο σεβασμός.

Ωστόσο η εφαρμογή της μεθόδου σε μικρές ηλικίες δεν είναι εύκολη διαδικασία, ακόμα κι αν είσαι εξοικειωμένος με τις αρχές της. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες λειτουργούν απρόβλεπτα, επειδή δεν κατανοούν καλά τον κόσμο γύρω τους. Οπότε ένας από τους στόχους του βιβλίου είναι να σε βοηθήσει να διαμορφώσεις τον χώρο του σπιτιού με τρόπο που να ταιριάζει στο παιδί ενώ ταυτόχρονα μειώνει την ακαταστασία.

Επιπλέον σημαντικό κομμάτι του έργου της Simone Davies αφιερώνεται στην παροχή συμβουλών που θα βοηθήσουν τους γονείς να παραμείνουν ήρεμοι την ώρα που το παιδί δεν είναι. Σημαντικές αρετές σε αυτό είναι ο σεβασμός, η κατανόηση και η θέσπιση ορίων. Τα όρια που θα θέσεις μπορεί να μη τα υποδεχτεί ευχάριστα ένα παιδί αλλά σε βάθος χρόνου θα καταλάβει πως αυτό είναι για το καλό του, αν του συμπεριφερθείς με κατανόηση και ηρεμία ανά πάσα στιγμή.

Στις σελίδες του βιβλίου «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί» σε περιμένουν επίσης πολλές δραστηριότητες, φωτογραφικό υλικό και χρήσιμες λίστες που θα σε βοηθήσουν να εφαρμόσεις τις αρχές της μεθόδου.

Η Simone Davies θα παρευρεθεί πολύ σύντομα και σε ιντερνετικό σεμινάριο που διοργανώνει το Public, μέσα από το οποίο θα μας μιλήσει για το βιβλίο της και τη μέθοδο γενικότερα, συζητώντας με το κοινό τις απορίες του. Η Davies είναι μοντεσσοριανή παιδαγωγός της Διεθνούς Μοντεσσοριανής Εταιρείας (ΑΜΙ) και διατηρεί τη σχολή Jacaranda Tree Montessori για παιδιά και γονείς στο Άμστερνταμ. Μέσα από το βιβλίο «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί» βοηθά γονείς σε όλο τον κόσμο να ασπαστούν τη μέθοδο, ακόμα κι αν τα παιδιά δεν φοιτούν σε μοντεσσοριανό σχολείο ή δεν πηγαίνει ακόμη σχολείο. Δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις την εκδήλωση λοιπόν!