Nomadland / Το βιβλίο πίσω από την ταινία της χρονιάς

Περίληψη: Το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 2021 ανήκει στο Nomadland. Ποιο βιβλίο βρίσκεται πίσω από το σενάριο;

Κατά την 93η απονομή των βραβείων Όσκαρ το Nomadland ήταν ένας από τους μεγάλους νικητές της βραδιάς. Η ταινία που σκηνοθέτησε η Chloé Zhao βραβεύτηκε ως η καλύτερη της χρονιάς ενώ η κινέζα σκηνοθέτης απέσπασε επίσης το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που γυναίκα ασιατικής καταγωγής κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο και μόλις η δεύτερη φορά συνολικά που το Όσκαρ σκηνοθεσίας απονέμεται σε γυναίκα. Το ήξερες, όμως, ότι το Nomadland βασίζεται σε βιβλίο;

Nomadland – Το βιβλίο που έγινε οσκαρική ταινία


Το Nomadland, πριν μετατραπεί στη βραβευμένη ταινία, ξεκίνησε τη «ζωή» του ως βιβλίο. Συγγραφέας του η αμερικανή δημοσιογράφος Jessica Bruder. Το βιβλίο δεν είναι μυθοπλαστικό αλλά ρεαλιστικό και παρουσιάζει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008 στις ΗΠΑ και την πραγματικότητα που βίωσαν πολλοί αμερικάνοι πολίτες τα χρόνια που ακολούθησαν. Στο επίκεντρό του η υποκουλτούρα που αναπτύχθηκε εκείνη την περίοδο, κατά την οποία πολλοί άνθρωποι μεγάλης ηλικίας επέλεξαν να ζουν ως νομάδες, περιπλανώμενοι από πολιτεία σε πολιτεία, με το σπίτι τους να είναι ένα βαν ή ένα τροχόσπιτο.

Η αγορά ακινήτων ήταν εκείνη που κατέρρευσε το 2008 και οδήγησε σε ένα ντόμινο εξελίξεων σε πολλούς ακόμα κλάδους στην Αμερική. Σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς επιλογές στέγασης ή/και χωρίς δουλειά. Αυτό το φαινόμενο δημιούργησε με τη σειρά του μια νέα, φθηνή πηγή εργατικών χεριών, που μπορούσε εύκολα να μετακινηθεί. Η δουλειά της Jessica Bruder αναδεικνύει την εφευρετικότητα των ανθρώπων, που σε μια στιγμή έχασαν τα πάντα ενώ λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ένα προειδοποιητικό μήνυμα για το τι μπορεί να περιμένει ακόμα περισσότερους ανθρώπους στο μέλλον, αν η οικονομία παρουσιάσει ξανά την ίδια αστάθεια.

bookfriends


Το βιβλίο Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century ενέπνευσε την Chloé Zhao να γράψει, να σκηνοθετήσει και να δημιουργήσει την ομώνυμη ταινία. Στην ταινία Nomadland πρωταγωνιστεί η Frances McDormand στο ρόλο της Fern. Όταν το 2011 η Fern χάνει τον σύζυγό της και τη θέση εργασίας που είχε για πολλά χρόνια, αποφασίζει να πουλήσει όλα της τα υπάρχοντα, να αγοράσει ένα βαν και να περιπλανηθεί στη χώρα αναζητώντας νέα δουλειά.

Η νίκη του Nomadland στα Όσκαρ είναι η καλύτερη «δικαιολογία» να διαβάσεις το εξαιρετικό non-fiction βιβλίο Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century!